"Mennesket lærer først sig selv at kende under pres"

Jesper Bugge Kold har i små ti år boet i Faaborg ved maleriske Svanninge Bakker sammen med sin hustru og to børn. Foto: Michael Nørgaard.

"Mennesket lærer først sig selv at kende under pres"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forfatter Jesper Bugge Kold fra Faaborg er aktuel med en lydbogsserie, hvor der i øjeblikket udgives et afsnit om ugen. Serien, der også snart udkommer som roman, foregår under Anden Verdenskrig.

HVEM: Forfatter Jesper Bugge Kold fra Faaborg. Han har blandt andet skrevet "Vintermænd", "Land i datid" og senest "Krigsturisten", som fik fem stjerner i denne avis.

HVAD: Forfatteren er aktuel med en lydbogsserie i fem dele, som foregår under Anden Verdenskrig, hvor vi følger en engelsk bombenavigatør, en tysk pige, en russisk soldat og en dansk politibetjent, hvis skæbner flettes sammen. Serien, som er blevet til i samarbejde med Lindhardt og Ringhofs digitale forlag Saga, udkommer på blandt andet Storytel og Politikens Books, og den er indtalt af skuespiller Lars Brygmann.

HVORNÅR: Første afsnit udkom 7. juni, herefter er der kommet et nyt afsnit hver uge - det sidste udkommer 5. juli. Serien udkommer også som roman 28. juni med titlen "Tiden før døden".

Hvad er det for en historie, du vil fortælle os?

- Det handler om, hvor tilfældig krig er. Hvor tilfældigt det for eksempel er, hvem som dør, og hvem der overlever. I min serie arbejder jeg også med at udfordre og vende læsernes sympati, for mine skurke er ikke bare skurke. Alle handler ud fra, hvad de tror er rigtigt, eller ud fra et formål, som andre måske har svært ved at forstå. Kan den tyske soldat sige nej? Nej, det kan han nok ikke, for han parerer ordre. Og når en engelsk navigatør smider bomber og er med til at slå 30.000 tyskere ihjel, så parerer han også ordrer og tror givetvis, at han gør noget godt.

Du kredser i dit forfatterskab ofte om Anden Verdenskrig. Hvorfor?

- Krig har så mange indbyggede dramaer. Det handler om liv, død og kærlighed - det største i menneskeheden, og mennesket lærer først for alvor sig selv at kende under pres. Derfor er krig så taknemligt et materiale at arbejde med for en forfatter. Jeg har også altid været fascineret af specielt Anden Verdenskrig, for jeg kan blive ved med at læse om den, og jeg bliver aldrig færdig. Der er et kæmpe kildemateriale, jeg kan dykke ned i.

Hvorfor kaste dig over en lydbogsserie i stedet for "bare" at skrive en roman?

- Jeg blev kontaktet af flere forlag, der opfordrede mig til at skrive en lydbogsserie. Vi har vænnet os til formatet inden for tv-serier på grund af blandt andet HBO og Netflix, og jeg blev hurtigt betaget af ideen om at overføre seriekonceptet til litteratur. Det har været supersjovt at arbejde med.

Hvad arbejder du med i øjeblikket? Jeg har set på din Facebookside, at du har rejst rundt i Tyskland?

Ja. Jeg skriver på en romanserie, som foregår under Anden Verdenskrig. Hovedpersonen er en tysk fotograf. Den skal udkomme på Lindhardt og Ringhof, men der er ikke dato på. Jeg tager orlov fra mit job som bibliotekar på Svendborg Bibliotek til efteråret for at skrive.

"Mennesket lærer først sig selv at kende under pres"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce