Meningsløse missioner

Conrad Fields. Foto: Politikens Forlag

Meningsløse missioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Boganmeldelse: Conrad Fields: "I hans øjne så jeg døden"

"Det var ikke længere nødvendigt at tjekke koordinaterne. Der var ved at komme styr på omgivelserne". Det mener krigsveteranen Daniel, der har deltaget i flere missioner i Irak og Afghanistan, men det har kostet ham lang tid med blod, sved og tårer at nå til den konklusion. Efter den sidste mission i Afghanistan er noget gået i stykker i ham, og hjemme igen hos kone og barn føler han sig uden psykisk fodfæste; han er fremmed for tid og sted, orienterer sig efter koordinater som i Afghanistan og lider af absencer. Daniel er med andre ord i en situation, som man må formode, at mange soldater med en krigs delvis fortrængte rædsler i baghovedet må stå i. Romanens tematik i er således både aktuel og stærkt vedkommende.

Karakteristikken af Daniel forekommer meget plausibel, og Conrad Fields giver allerede med bogens titel læseren et hint om, hvordan Daniels spaltede sind skal forstås. "I hans øjne så jeg døden" er nemlig titlen på symbolisten Ejnar Nielsens mest kendte maleri, forestillende en yngre, dødeligt syg mand, hvis øjne udtrykker både bevidstheden om dødens truen og livets lokkende magt.

Hjemme i sikre Danmark spiller Daniel nok Counter Strike, men han elsker også sin kone og datteren Marie. I øvrigt er kontrasten mellem ude og hjemme fint beskrevet; ude handler man efter ordrer, "Det gælder om at holde moralen høj og vanviddet på afstand. Begynder vi at tænke selv, går det først helt galt" eller: "I denne krig er der ingen mening med noget. Der er intet at forstå". Hjemme er der alt for megen tid til at spekulere over krigens løgne og absurditet, her kan man indse, at man ikke var udsendt for at fremme demokrati og opbygge samfund, men for at uskadeliggøre terrornetværk, som kunne true Vestens sikkerhed. Daniel gennemskuer hyleriet: "Selv om det er tredje gang, jeg er her, forstår jeg intet af stammekulturen og traditionerne". "Vi vil aldrig forstå, at klanerne har en form for selvstyre, som vi ikke er herre over. Det fragmenterede land er kaos og vil altid være kaos. Det kan hverken jeg eller vi ændre. Ikke i min levetid".

Romanen skal ikke kun roses for sin skarpe "læsning" af Daniels traumer, men også for sin kritik af de danske politikeres manglende interesse for hjemvendte krigsveteraners problemer med moral og samvittighed, soldater, hvis daglige kost nemt bliver valium, stesolid og ketogan. Den vinder desuden ved sin uhildede, usentimentale beskrivelse af afghanerne som mennesker og modstandere. Den er god at blive klog af.

Roman: Conrad Fields: "I hans øjne så jeg døden".

320 sider, Politikens Forlag

Conrad Fields: ?I hans øjne så jeg døden?. Foto: Politikens Forlag
Conrad Fields: ?I hans øjne så jeg døden?. Foto: Politikens Forlag

Meningsløse missioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce