Mange nye kulturbøger: Blixens ukendte søster og breve fra store danskere


Mange nye kulturbøger: Blixens ukendte søster og breve fra store danskere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bøger: Der er blevet skrevet meget om Karen Blixen, og nu har litteraturhistoriker Aage Jørgensen skrevet bogen "Karen Blixens udeblevne nobelpris - og andre præciseringer". Udkommet på Underskoven.

Karen Blixens søster, forfatter Ellen Dahl, har man til gengæld ikke hørt så meget om. Hende kan man lære at kende i "Ellen Dahl - Mols og litteraturen", som er en coffetable-bog udgivet af Aarhus Universitetsforlag. Bogen er tilrettelagt af Morten Vilhelm Keller, der har fotograferet de steder på Mols, Ellen Dahl holdt af og skrev om, og samlet nogle af hendes tekster. Også bl.a. forfatter Tom Buk-Swienty har bidraget til bogen.

En anden af de store danskere er Søren Kierkegaard. Gyldendal er i fuld gang med at udgive hans værker i billigudgaver og er nået til bind nummer 7 og 8 i den planlagte serie på 15. Seriens hovedredaktør er Niels Jørgen Cappelørn.

Kierkegaards breve optræder også i "Breve fra..." som er udkommet på Informations Forlag. I den smukke og rigt illustrerede bog er gengivet en række historiske, personlige breve fra danske brevskrivere. Foruden Kierkegaard finder man bl.a. breve af Karen Blixen, Asta Nielsen og Tove Ditlevsen.

I en anden smuk coffetablebog kan man læse om noget af det, som sker bag scenen på Det Kongelige Teater. "Det usynlige folk - sceneteknik på det kongelige teater gennem 100 år" er skrevet af Jakob Rubin som en hyldest til nationalscenens vandbærere. Udkommet på Lindhardt og Ringhof.

Fra teater til filmens spæde år. I "Danmarks første lydoptagelser - Edisons fonograf i 1890'ernes København" fortæller Steen Kaargaard Nielsen og Claus Byrith historien bl.a. den næsten glemte Ruben-samling, og hvordan de unikke optagelser kom i stand. Med den illustrerede bog følger to cd'er med Danmarks første lydoptagelser. Udkommet på Aarhus Universitetsforlag.

I serien "Sangbogen", der er en tykmavet orange sag med spiralryg, er udkommet nummer 5, som indeholder tekst og noder til en lang række af nutidens kendte og primært danske numre. Fra Medina, Coldplay og Mads Langer til Sebastian, Tim Christensen, Kim Larsen og mange flere. Udgivet af Wilhelm Hansen Musikforlag.

Den tyske forfatter Henrich Böll ville her i december være fyldt 100 år, og i den anledning har forlaget Vandkunsten udsendt "Heinrich Böll - en påmindelse", som er skrevet af professor Per Øhrgaard. Forfatteren, som fik Nobelprisen i 1972, er næsten gået i glemmebogen, men gennem bogen kan man lære ham, hans forfatterskab og betydning at kende.

I 2015 satte professor i nordisk litteratur Dan Ringgaard sig for at læse de bøger, han havde lyst til, og så skrive om dem - bog for bog, dag for dag. Det er der kommet bogen "Årsværk - en kritikers dagbog" ud af -et forsøg på at skrive om litteratur på en anderledes måde. Udkommet på Aarhus Universitetsforlag.

Der er mere på spil i Harry Potter-universet, end man måske tror. I bogen "Harry Potter og filosofien - Hogwarts for mugglere" skriver en række filosoffer om dybderne i de populære Harry Potter-bøger. Udkommet på Frydenlund.

I forlaget Jensen & Dalgaards nye urnebogserie er udkommet "Skeptikerens Bog" - oversat fra hebraisk af Jeanne Dalgaard og Oscar K og illustreret af Dorte Karrebæk. Historien er kendt fra Det Gamle Testamente som Prædikerens Bog. Urnebøgerne er tænkt til at kunne stå ved siden af en urne. Det er fortællinger, der kan have betydet noget for en, og som man gerne - også efter sin død - vil dele med andre.

Mange nye kulturbøger: Blixens ukendte søster og breve fra store danskere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce