Magoriums magiske legetøj

I starten får man ondt i øjnene af pang-farverne, men så opdager man, at der skjuler sig en dejlig børnefilm bag dem.
Foto: Nordisk Film

Magoriums magiske legetøj

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Leg, magi og døden. Zach Helm leverer en velfortalt og farverig eventyrfilm for børn i alle aldre.

Forestil dig en film skudt i Bonbonland eller legetøjskæden BR. Det gør næsten ondt i øjnene. Den ene kraftige pangfarve efter den anden angriber hjernen, og snart indfinder de første angstneuroser og nervøse trækninger sig.

Det var da også det indledende indtryk, jeg fik af Zach Helms børnefilm "Den magiske legetøjsbutik". Heldigvis falder hovedet hurtigt til ro, og når man først er kommet sig over det indledende farvechok og irritation over den åbenlyse product placement, er "Den magiske legetøjsbutik" en dejlig børnefilm, der formår at komme rundt om flere svære emner helt uden at tale ned til børnene.

Midt i den kedelige, betongrå storbyjungle ligger hr. Magoriums legetøjsforretning. Den er fyldt med børn og liv, men den aldrende ejer (Dustin Hoffman) planlægger sin bortgang og hyrer derfor bogholderen Henry (Jason Bateman) til at få styr på tingene. Butiksbestyreren Molly Mahoney (Natalie Portman) drømmer stadig om at komponere, og ser derfor ikke, at hun er den oplagte kandidat til at overtage gesjæften og puste lidt nyt liv i bygningen, der efterhånden er blevet lidt træt i fugerne.

Mobning og død

Hvor er det rart at se en børnefilm, der ikke handler om, hvem der bliver nummer et i endnu et ligegyldigt bilvæddeløb eller en surferkonkurrence. "Den magiske legetøjsbutik" er tilmed ikke berøringsangst for at tackle tungere emner som fantasivenner, mobning og døden. Emner vores børn bruger tid på at spekulere på, men som ofte er tabubelagte eller helt forbigås, når der skal fortælles historier.

Og der er tilmed noget for de voksne. Historien om at bevare legen og troen på det fantastiske ind i voksenlivet, formidlet i så forskellige film som "Zathura", "Terabithia" og "Big", er så central for genren, at det ganske enkelt er umuligt at blive træt af den.

Helm træder da heller ikke ved siden af dette klassiske tema og skærer en rørende filmfabel, der måske fremstår en smule naiv, men klinger uskyldsrent lige fra hjertet. "Den magiske legetøjsbutik" er tilladt for alle, men de mindste kan risikere at kede sig, da den forholdsvis megen snak og filmens seriøse tematikker nok vil gå over deres hoveder. Større børn og deres legesyge voksne, der ikke skræmmes væk af dansk eftersynkronisering, vil til gengæld elske den.

"Den magiske legetøjsbutik", amerikansk, 93 minutter, tilladt for alle.

Premiere fredag i Biocity og Cinemaxx Rosengaard, Odense, Scala, Svendborg

Magoriums magiske legetøj

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce