Kongensgade i Odense har spisesteder på samlebånd - Bar Tapas har ligefrem sat menuen på båndet.

Det er godt et år siden, vi for alvor havde tapas på menuen, og det er både gode og dårlige oplevelser, som ruller frem i hukommelsen. Der er nogle rigtigt grimme kulinariske erfaringer, som er sjovere at skrive om end rent faktisk at indhøste.

En af dem er surstrøming, gærede sild på dåse. Man burde kunne sige sig selv, at det er en spise med store udfordringer i. En udfordring, som tager op som et vinterbad i Storebælt.

Bar Tapas

Bar TapasKongensgade 63

5000 Odense C.

Tlf. 32224032

www.bartapas.dk

 

Running tapas fire stk. 996 kr.

Spansk riesling castillo - glas 95 kr.

Familia - rødvin i glas 70 kr.

Vand med bobler 50 kr.

To cola zero 60 kr.

Ialt 1271 kr.

Forskellen er blot, at der efter badet breder sig en behagelig prikken i kroppen efter badet, mens der efter indtag af gæret fisk breder sig en ubehagelig stank og smag i mund, svælg og næse. Vedholdende.

Tilbage til tapas-udfordringen i Madrid. På en superlokal og tophyggelig restaurant bestiller vi deres specialitet og burde måske have luret servitricens lidt skæve blik.

Anrettet i små ildfaste keramikskåle så det tilforladeligt ud, og hvis man lige kunne abstrahere fra lugten - ikke duften - så kunne vi få et par bidder ned, før kvalmen tog over. Jeg bryder mig ikke om bare at tænke på det længere, men retten var tilberedt af komave med indhold og lettere fermenteret.

Nu er der tapas på tapetet igen, og det er jo genialt, det der, de kække kokke har opfundet. Running tapas. Små skåle med den ene delikatesse efter den anden paraderer forbi, og man vælger selv. Du får, hvad du ser. Du får, hvad du tager.

Lækkeriernes vagtparade

Det er omtrent som med running sushi. Blot med den store forskel, at køkkenet er spansk ikke japansk, og retterne er tilberedt og ikke rå.

Fornemmelsen af forkælelse får du ved modtagelsen. Det er ikke sådan en ædeoplevelse, du går ind til. Men en kulinarisk udfordring, og tjeneren følger os til det bestilte bord.

Vejleder elskværdigt og grundigt om de ventende gastronomiske oplevelser, tager mod bestilling af drikkevarer - det ender med et par glas spanske vine - en rødvin med glød og fylde, en riesling med tørhed og mandelagtig eftersmag. Isvand og boblevand.

- Spørg mig, hvis der er noget. Jeg er jeres levende menukort, siger han og ønsker god appetit.

Lækkeriernes vagtparade triller forbi i et behageligt tempo. Tilpas højt af hygiejniske hensyn, men ikke højere, end man kan spotte blåmuslinger, kæmperejer i hvidløg og persille, laksemousse med chips af skorzonerrod, blæksprutteringe, serranoskinke, chorizo, lammenakke på perlebygotto.

Hver lille ret med sin stærke personlighed og fyldige smag. Det kommer på transportbånd, men det er så afgjort lavet med stor kærlighed til både tapas og gastronomien som sådan.

Vil man tilsætte lidt ekstra smag er der mikroskåle på bordet med forskellige tapenader, hvor min favorit er den med friske krydderurter - persille.

Suppen har vi til gode

Vi går sultent til de dampede rejer, som slår deres sidste slag med halen i olivenolie, drysset nænsomt med citronskal, lidt persille og hvidløg. Ikke overdoseret men afgjort heller ikke underdrevet.

Jeg fornemmer, at der står en køkkenchef derude og fodrer båndet med delikatesser, som han selv både har designet og smagt til med stor kompetence.

Ved vores bord bliver der ymtet om hot krydring af perlebyggen og auberginerne. Måske var det en lille snip chili, der bed fra sig, for jeg var på "byggen" et par gange uden at få skrammer.

Kød og proteiner diskes der op med både i skikkelse af de fedtfattige rejer og muslinger. Men også kalvebryst, citronkylling og lammenakke - med revet parmesan på toppen - bydes der på i en lind strøm. Kunsten er at gå forsigtigt i gang og ikke spise sig ned.

Det vegetariske er primært tilberedte grøntsager. Syltede, saltede, kogte. Jeg må blankt erkende, at der ikke var plads ombord, da jeg omsider fik øje på den kolde tomatsuppe - gazpachoen. Den er der nok også næste gang.

Romantik-forkælelse

Tapas-båndet hakker lidt i det med detaljer som er par skåle med våde saltmandler, en citronkylling, der til gengæld virkede lidt tør. Men bemærk, at det var undtagelserne.

Der var gode forklaringer på, at vi kom til at fryse. Dels selvfølgelig fordi der blæste en halv pelikan udenfor, og dels fordi Bar Tapas efter seks uger ikke har fået styr på sit varmesystem.

Tjeneren kunne forklare, at man både har haft det for varmt og som denne aften for koldt. Udsugningen i køkkenets emhætte hiver restaurantluften til sig og sender den op i nattehimlen. Det breder utvivlsomt en skøn madduft i indre by, men tag en ekstra trøje med. Du kan blive mæt på en halv time, men du vil helt sikkert gerne blive lidt længere.

Indretningen med rå mursten, tyreblodfarvede vægge, varm afstemt indretning i høj kvalitet er med til at sætte rammen om en førsteklasses gå-i-byen-oplevelse. Om det så er en lille familiebegivenhed, en romantisk date eller gensidig forkælelse, der er temaet.

Topvurderingen fem stjerner var der ikke mindste tvivl om, da vi lidt nedkølede skuttede os gennem Vindegade til p-kælderen.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist og reporter hos Jysk Fynske Medier. Fyens Stiftststidendes Odense-redaktion. Interview og reportage. Tager også en del billeder og film.