Lundemann er vild med juletiden

- Jeg glæder mig til at ta’ ud i for at underholde og fortælle anekdoter fra 50 fantastiske år på scenen - det er jo, hvad jeg kan!, siger Arne Lundemann (th.).
Foto: Thomas Yde

Lundemann er vild med juletiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Hjemme hos os fejrer vi den søde juletid helt ud, siger skuespilleren Arne Lundemann, der i 2010 fejrer 50-års-scenejubilæum

Der er guirlander, nisser, flettede hjerter og trommer overalt i den lundemannske lejlighed i julehjertet af Nyborg.

Det store juletræ i ædelgran står henne i hjørnet, nede på gaden er der juletrængsel og alarm, fra grammofonen lyder liflige julemelodier, på det lille bord ligger en dvd med "Jul i den gamle Købmandsgaard" og det dufter af julebag fra køkkenet.

Det ligefrem oser af hygge og jul hjemme hos Arne Lundemann og fru Gitte.

- Vi er vilde med alt, hvad der har med julen at gøre, for selv om der er travlt overalt, så er det alligevel som om, at man falder til ro i julen, fortæller Arne Lundemann.

- Vi har netop set den originale udgave af "købmandsgården" - endnu en gang. Min gode kollega William Rosenberg er den eneste, der stadig lever, og filmen er jo optaget her i Nyborg. Herlige gamle billeder. Købmandsgården lå på torvet, dér hvor jeg i sin tid drev restauration i kælderen.

Køkkenskriver Lundemann

- Det er traditionen og selve julemaden, vi elsker, siger han og ser salig ud.

- Og jo, jeg står i køkkenet flere dage fra morgen til aften, og jeg elsker det, siger den gamle kok og køkkenskriver.

- Vi skal have and, gås, medister, flæskesteg med sprøde svær og al det, der hører sig til.

- Jeg langtidsteger gåsen og anden, der får 40 minutter pr. kilo, den er vel fem-seks stykker, ellers ligger det på rygraden. Smør så brysterne med lidt honning, der giver en lækker sprødt skind - og så fylder jeg dyret med svesker med sten og æbler og derpå timian.

Og selvfølgelig skal vi have hjemmelavet rødkål efter en fin gammel opskrift fra Gittes onkel Richard Øst Larsen, der skrev mange kogebøger.

Det var ham, der sagde navnet Oma Margarine og skrev "Den gyldne Kogebog" - og dér står rødkålen på side 155.

Det var først mange år senere, da jeg mødte Gitte inde på Odense Teater, at jeg fandt ud af, at de var i familie.

- Richard var en fantastisk kok og aldeles underholdende. Jeg så ham som barn, når min mor tog mig med op på Borger- og Håndværkerforeningen her i Nyborg.

- Der hørte jeg om Richards hjemmelavede rødkål - med tre kopper vand, to kopper sukker, to kopper eddike og et drys salt. Derefter koges det under låg i halvanden time. Og så lidt kanel - og 5-6 nelliker. Det er så nemt - og så er det først rigtig jul.

Onkel inspirerede Arne

Richards måde at servere opskriften på, så alle forstod det, inspirerede unge Arne til at søge en læreplads på det fine Hotel Nyborg Strand.

Her kom han i kokkelære som 14-årig, og dér lærte han al det Gittes onkel havde fortalt om. Dér sluttede relationen til Richard ikke. For når et selskab stod og manglede en sanger eller parodist til festmiddagen, så bad chefen Arne træde til - og mens festmaden simrede, gik lærlingen ud i restauranten og sang fyndigt om bordets glæder.

- Jeg tog også ud til fester med diner transportable, hvis den var bestilt inklusiv underholdning. Så fik jeg drikkepenge - op til 25 kroner oveni og det var mange penge, når jeg fik 65 kroner om ugen.

- Jeg vil vove at påstå, at jeg dengang havde mere til mig selv end jeg har i dag, siger Arne Lundemann.

Allerede som 13-årig - for 50 år siden - begyndte den mad- og sangglade teenager at ta’ ud og underholde med sange og parodier. Dér blev kimen lagt til et langt underholdende liv som kok, restauratør, skuespiller, sanger og entertainer.

Arne Lundemann markerer det skarpe hjørne med en jubilæumsturné over hele landet.

Lundemann er vild med juletiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce