Den britiske crooner Bryan Ferry var ikke i storform på Heartland. Til gengæld var det ni mand store band i særklasse.

Hvis man taler om musikalske legender på Heartland, befinder britiske Bryan Ferry sig øverst i hierarkiet. Den 71-årige musiker var som frontmand i Roxy Music med til at definere glamrocken og inspirere talrige bands de efterfølgende årtier. I en karriere, der nu strækker sig over 50 år, har han formået at holde sig oven vande og ikke mindst bevare sin stemme i nogenlunde intakt stand.

Det havde forlydt på vandrørene på Egeskov Slot, at Bryan Ferry var småsyg op til koncerten, så det kom ikke som et chok for denne anmelder, at han virker lidt stivbenet og synger meget forsigtigt og afmålt i store dele af koncerten. Han har altid været indbegrebet af britisk coolness, men denne aften krydres det med dansk sommerkulde, der får ham til at tage en foret jakke på midtvejs i koncerten.

Ingene af delene ændrer dog ikke ved, at Bryan Ferry stadig har en fremragende, dragende stemme, som agerer magnet og trækker publikum helt ind i vidunderlige sange som "Avalon", "More Than This" og "Love Is a Drug".

Ferry er trods sin alder stadig en kronisk forfører, der vrikker kækt med hofterne, mens han kælent synger om at være slave af kærligheden. "Slave to Love" er hans mest kendte sang i eget navn, og den æggende popsang står stadig potent og rank på 32. år. På denne sidste festivaldag resulterer den i, at jeg danser for første gang under Heartland. Ikke bare lidt vrikken med hoften. Regulær dans. Fordi sangen er så umådeligt velkomponeret og lige så kompetent spillet af det sublime ni mand store band.

Bowie er til stede

Bryan Ferry har håndplukket musikere fra hele verden. Deriblandt den danske guitarist Jacob Quistgaard, som de færreste danskere formodentlig kender. Han er en gave på guitar og magter til fulde opgaven at revitalisere de mange 40-45 år gamle rockperler. Han har dog også en kapabel makker i den britiske guitarist Chris Spedding, der har fulgt Bryan Ferry siden Roxy Music-æraen.

Den helt store oplevelse er den australske saxofonist Jorja Chalmers, som helt bogstaveligt puster liv i flere af sangene og ikke mindst den medrivende "Let's Stick Together". Den er godt nok ikke skrevet af Ferry, men i hans version er den så funky og svedig, at det er i sig selv er Heartland-billetten værd. Den kvindelige korsangerinde skal også have et solidt kram for sin forbilledlige præstation i "Avalon", hvor hun synger klimakset med respektaftvingende kraft og præcision.   

Bryan Ferry og David Bowie var kongerne af britisk glamrock i begyndelsen af 1970'erne, og deres vokale slægtskab er så tæt, at jeg i flere sange har fornemmelsen af, at jeg hører Bowie synge med. Som på Roxy Musics "If There Is Something", hvor det store band endnu en gang overgår sig selv i veltimet sammenspil og næsten telepatisk forståelse.

"I would do anything for you. I would climb mountains. I would swim all the oceans blue. I would walk a thousand miles", synger Bryan Ferry med al den nerve, han kan presse ud af sin ømme hals. Måske er det, fordi jeg aldrig oplevede Bowie live, at jeg fornemmer ham så tydeligt. Jeg er sikker på, at Ferry vil tage det som et kompliment.   

Distingveret punktum

Der er herligt mange Roxy Music-sange på sætlisten, og med Heartlands kunstneriske profil in mente, virker det såre oplagt at servere den gakkede "Do the Strand" med et næsten punket udtryk. Jorja Chalmers får lov at flippe helt ud på saxofon, mens pianisten tramper det karakteristiske klaver-tema ned i tangenterne. En herlig omgang løssluppen vildskab, inden Bryan Ferry takker af med sin berømte hyldest til John Lennon med Roxy Musics coverversion af Lennons "Jealous Guy". 

Den skrøbelige sang kræver noget helt særligt at formidle, og det er desværre tydeligt, at Ferry ikke har stemmen til at nå helt derop, hvor tårerne normalt presser sig på under linjen "I didn't mean to hurt you, I'm sorry that I make you cry". Til gengæld er saxofonsoloen lige så rørende, som da sangen blev udgivet af Roxy Music i 1981.

For mit vedkommende bliver koncerten med Bryan Ferry og band et smukt og distingveret punktum for dette års Heartland. Med sange af en kaliber, der forhåbentlig betyder, at de står lige så længe som Egeskov Slot, som lytter fornøjet med til højre for Lowland Stage.  

Heartland Festival:

Søndag, Lowland Stage, Bryan Ferry 

  • Michael Bager

    Af:

    Reporter på Odenseredaktionen, musikredaktør og flittig skribent til rejsemagasinet Siesta. Født i Aars, Himmerland, i 1977 og bosat på Fyn siden 2004. Har kone, der er læge på OUH, samt to døtre. Jeg er glødende AaB- og Arsenalfan, men hepper på OB i alle kampe, hvor de ikke møder nogen af de nævnte hold. Jeg elsker alt fra hiphop og heavy til punk og rendyrket rock. Jeg har i mine 10 år på avisen interviewet musikere som Tom Jones, Robert Plant, Slash, Sinéad O'Connor, Macy Gray, Bryan Adams, Chris Cornell, Cliff Richards, Dr. John, Gavin DeGraw, James Last, Jeff Beck, Kevin Costner, Manic Street Preachers, Santana, Suede, The National og Travis m.fl. Blandt danske bands mangler jeg kun C.V.Jørgensen og Kim Larsen for at have interviewet samtlige af mine hjemlige helte.

Mere om emnet

Se alle
Dybe lommer: Heartland Festival fortsætter trods underskud

Dybe lommer: Heartland Festival fortsætter trods underskud

Vurdering: Heartland må godt være stolt

Vurdering: Heartland må godt være stolt

Stjerneregn: Se alle vores Heartland-anmeldelser her

Stjerneregn: Se alle vores Heartland-anmeldelser her