- Mine udtalelser var unødigt sårende. Potentialet for ondskab ligger i hvert eneste menneske, forklarer Trier
- Jeg forstår Hitler, som han sad der til sidst i sin bunker. Jeg ved godt, at han ikke er en af the good guys, men jeg forstår ham og sympatiserer lidt med ham og hans endelige løsning, lød det fra Lars von Trier i Cannes i sidste uge.

Det fik instruktøren smidt ud af den franske filmfestival. Og nu forklarer Lars von Trier, der står bag filmen "Melancholia", sine udtalelser.

Det sker i en pressemeddelelse, hvor han forsøger at forklare, hvad det egentlig var, han mente.

- Freedom of speech hører efter min mening, i alle former, til de helt basale menneskelige rettigheder, men mine udtalelser på festivalens pressemøde var dog uintelligente, uklare og unødigt sårende, skriver instruktøren og uddyber udtalelserne om at sympatisere med Hitler:

- Min pointe skulle have været, at potentialet for ekstrem ondskab eller det modsatte ligger i hvert eneste menneske uanset nationalitet, etnicitet, rang eller religion.

- Hvis vi kun forklarer historiske katastrofer med enkelte individers ondskab, ødelægger vi muligheden for forståelse af de menneskelige mekanismer, som igen er nødvendige for undgåelse af kommende humanistiske forbrydelser, slutter Lars von Trier.

Det er i forbindelse med den iranske vicekulturminister Javad Shamaqdaris henvendelse til Cannes-filmfestivalen angående bortvisningen af den danske instruktør, at Lars von Trier reagerer.

- I har vel ikke glemt, at festivalen i Cannes blev skabt for at kæmpe mod fascister, skriver Shamaqdari i et brev til ledelsen af filmfestivalen.

- Efter 64 år er det trist se sporene af fascistisk opførsel i Cannes-ledelsens beslutning om at bortvise en af de fremtrædende europæiske filmskabere, tilføjer han.

Mere om emnet

Se alle

Von Trier beholder støtte fra sin von And

Tysk investor dropper von Trier

Deneuve er chokeret over Trier-furore