Lad bilen stå: Lørdag holder danske vingårde åbent hus

Kim Madsen og hans vingård, Modavi, er blandt de mange danske vingårde, som lørdag 15. september holder åbent for alle interesserede. Her produceres vin på seks hektar, hvilket kan omregnes til omkring 10.000 flasker vin om året. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Lad bilen stå: Lørdag holder danske vingårde åbent hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter en rekord-sommer glæder vinbønder over hele landet sig til at få en rigelig høst af fuldmodne druer i hus. Lørdag 15. september holder de åbent for alle interesserede.

Årgang 2018 må forventes at gå over i historien som den med afstand hidtil bedste for de danske vinbønder.

Med usædvanligt mange solskinstimer fra maj til og med august, faktisk flere end i både Alsace og Champagne, og varme siden begyndelsen af maj - og nok så vigtigt ingen nattefrost efter vinplanterne sprang ud - er det kun nedbøren i august og den medfølgende risiko for råd i druerne, der kan spolere glæden for de danske vinbønder.

Høsten sker normalt først omkring midten af oktober, men i år venter foreningen Dansk Vin, at druerne skal høstes cirka en måned før.

Netop lørdag 15. september holder vingårde over hele landet åbent hus for alle interesserede, og hvis druerne ikke allerede er høstet, bliver der dermed mulighed for at se og måske smage en dansk drue, når den er på toppen af sin modenhed.

Det bliver en stærk kontrast til sidste år, da druerne kæmpede med overhovedet at blive modne - mens de året før, i 2016, gav glimrende vine på grund af et lunt og solrigt efterår, hvor september blev tør, solrig og varmere end august og den varmeste siden 1874.

Siden de første danske vinavlere satte planter i jorden for cirka 40 år siden, har lysten til at være vinbonde grebet om sig, og i dag har flere end 1000 hobbyavlere vin stående i baghaven eller på små stykker jord rundt om i hele landet.

I 2000 trådte en revideret EU-forordning om vinavl i kraft, som gjorde det tilladt for vinbønder i Danmark at sælge deres vin. Omkring 70 vinbønder er nu underlagt EU's regler for vinfremstilling og må derfor sælge deres vin.

Det er både erhvervsavlere og dem, der kun har det som en hobby, som åbner døre (og flasker) for nysgerrige lørdag. Hvis der ikke allerede er udsolgt, er der mulighed for at købe en flaske med hjem hos erhvervsavlerne, mens de fleste hobbyavlere byder på smagsprøver af deres vin.

Den almindelige åbningstid er fra klokken 13 til 15, men enkelte vingårde kan vælge at holde åbent i længere tid.

I denne oversigt kan du se, hvor der er åbent på Fyn - og hvor længe.

Lad bilen stå: Lørdag holder danske vingårde åbent hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce