Hun har været skuespiller siden hun var blot ni år gammel. De fleste husker hende nok som stædig teenager i tv-serien "Taxa", men hun blev i første omgang landskendt som den lille hjerneskadede Mona i Riget. Nu er Laura Christensen tilbage i en barsk film om unge pigers problemer
Titlen på denne artikel har egentlig intet med indholdet at gøre - og så alligevel. For Laura Christensen ér laber. Hun er smuk og pæn. Noget, store dele af Danmarks ungersvende kunne skrive under på, da hun for et par år siden flirtede med en kameralinse og kom på forsiden af drengerøvsmagasinet M!

Inde i bladet stod der også "Labre Laura". Tyveri er en dårlig vane, men den overskrift er god. Især fordi det passer. Laura Elisabeth Christensen kan smile uden at fortrække en mine. Hun er fin. Ikke fin som i flink - selvom hun helt sikkert også er dét - men fin - altså det modsatte af grov. Måske var det dét, Lars von Trier så, da han valgte hende til at spille den skrøbelige lille Mona i tv-serien "Riget".

Fakta

Laura Elisabeth Christensen.

Født den 26. januar 1984.

Opvokset på Østerbro i København, og bor i dag på Nørrebro.

Har to yngre søskende, en bror og en søster.

Dannede i 2005 teatergruppen "Nips" med veninderne og kollegaerne Julie Ølgaard og Neel Rønholt.

Havde spillefilmsdebut i "Min fynske barndom" af Erik Clausen.

Blev nomineret til en Robert for bedste birolle i 2005.

Har ingen skuespilleruddannelse

Udvalgte film:

"Råzone", 2006

"Kongekabale", 2004

"Lad de små børn", 2004

"Midsommer", 2003

"Tøsepiger", 1996

"Min fyske barndom", 1994

- og tv-serier:

"Taxa", 1999

"Strisser på Samsø", 1998

"Riget 2", 1997

"Riget", 1994

Efter "Riget" blev Laura til hele Danmarks Taxa-Fie i DR's successerie "Taxa". Kritikerne såvel som kakkelbordsdanskerne havde fundet en yndling. På trods af sin unge alder spillede Laura Christensen overbevisende. Muligvis var det derfor, hun blev hængende i den kollektive bevidsthed længe efter, serien var slut.

For tre år siden dukkede hun så pludselig op i bevidstheden igen. En central rolle i ungdomsgyseren "Midsommer" slog Taxa-Fie ihjel og gav fødsel til en voksen Laura Christensen. Året efter nappede hun en Robert-nominering for sin birolle i Paprika Steens "Lad de små børn", og nu er hun tilbage med en hovedrolle i den barske ungdomsfilm "Råzone". Her spiller hun den hårdkogte teenager Christina, der kalder de andre piger for so og siger "fuck dig" til læreren.

Teenagetanker

Der er gået 12 år, siden Laura Christensen var med i "Riget". Hun virker hverken hårdkogt eller skrøbelig i virkeligheden. I virkeligheden virker hun fin.

Finere end man skulle forvente, hvis man bare har set traileren til "Råzone". Der bliver spyttet og truet med tæsk til højre og venstre. Filmen handler om fire teenagepiger, der er ligeså benhårde udenpå, som de er rystende skrøbelige indeni. I et forstadsmiljø, hvor grænserne skal afprøves, og hverdagen blot er weekendernes venteværelse.

- Filmen er meget voldsom, og det har jeg det fint med. Alting behøver ikke at være ren lykke. Det handler om nogle piger, som hele tiden gør ting uden at tænke på konsekvenser. Men der er jo konsekvenser - nogle gange også meget voldsomme, fortæller Laura Christensen.

Hun sidder og drikker kaffe og ryger en cigaret. Det fine krakelerer en smule, men hun er stadig fin. Der skal mere end kaffe og smøger til at gøre folk hårdkogte. Ifølge Laura Christensen skal der både vrede og svigt til. Noget, som hendes rolle i "Råzone" har i rige mængder.

Identitet

- Jeg er ikke vokset op i det miljø, som filmen foregår i, men jeg kender til de følelser, som pigerne i filmen har, og som dominerer handlingen. Følelser, der opstår, når man bliver udstødt af venner og misforstået af forældre. Heldigvis ved jeg ikke så meget om det sidste, for mine forældre har altid været enormt forstående, og jeg har haft den mest fantastiske opvækst, fortæller hun.

Laura Christensen er vokset op på det mondæne Østerbro i København. Langt fra forstædernes beton og ligusterhække. Men problemerne som teenagepige er universelle, mener hun. De er bare mere fremherskende i filmen.

Rollen som søgende teenager havde Laura selv for fem-seks år siden. På det tidspunkt blev der også festet igennem med veninderne og gjort ting, som man ikke måtte.

- Det er meget udtalt, når man har den alder, som pigerne i filmen har, fordi man der er i gang med at finde ud af, hvem man selv er. Den gruppe, man er sammen med, er vigtig, fordi det er deri, ens identitet ligger, fortæller den unge skuespiller.

Selv var hun ikke en hård negl, men hun kendte godt dem, der var. De er alle steder, mener hun. Alle sammen kæmper de den samme kamp inde bag facaden. En kamp for at finde sig selv.

- For mig kom det hen ad vejen. Det er sikkert meget normalt. Det er noget, man skal lære. Ikke noget, man bare lige finder ud af. Langsomt finder man ud af, hvad man kan lide, og hvad man ikke kan lide. Og selvfølgelig fandt jeg også ud af det igennem mine veninder og resten af mit bagland. Det er alt sammen med til at forme dig, siger hun.

Laura Christensens form har også været bestemt af hendes meget tidlige debut som skuespiller. Hun har beskæftiget sig med skuespil i langt størstedelen af sit 22-årige liv. Når vennerne og veninderne gik til ridning eller fodbold, lavde Laura fjernsyn eller film. Men det smittede ikke af på hendes opvækst, synes hun.

- Selvfølgelig var det atypisk, men det gjorde mig ikke mere speciel end de andre. Det var ikke dominerende. Det bare noget ,Laura lavede. Jeg gik jo i skole ligesom alle andre og lave mine lektier og tog til fester og opførte mig fuldstændig ligesom alle de andre. Skuespillet, vidste jeg allerede dengang, var noget jeg ville resten af mit liv, fortæller Laura Christensen og læner sig frem på stolen.

- Jeg var ikke i gang med at finde ud af, hvad jeg skulle lave - jeg var i gang med at finde ud af, hvem jeg var.

"Råzone" har premiere fredag. Anmeldelse side 6
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Det rå pigeliv

Det rå pigeliv