Kunstråd vil importere udlændinge

Mads Øvlisen, der er formand for kunstrådet, mener, at den nye ordningen er en måde at sørge for, at den danske kunst bliver inspireret og måske endda provokeret til at blive endnu bedre.
Foto: Polfoto

Kunstråd vil importere udlændinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kunstrådet vil betale for udenlandske kunstneres ophold i Danmark. Men hverken udlændinge- lovgivningen eller formanden for Folketingets kulturudvalg er begejstret for det nye tiltag

De savner ham allerede på galleriet i Århus.

I to måneder har de haft japaneren Kyungwo Chun tilknyttet, og han har begejstret og inspireret på Galleri Image med sine portrætter af danskerne og deres forhold til dronning Magrethe.

Derfor synes leder af galleriet Beate Cegielska også, at det er en god idé med den udvidelse af Kunstrådets nuværende ordning for udlændinge, som Kunstrådet indfører i dag, og som betyder, at det ikke bare er billedkunstnere, men alle kunstnere, der får mulighed for at komme til Danmark.

- Det er fantastisk inspirerende at få nye impulser fra andre verdenshjørner, siger hun.

Siden åbningen i 1977 har det været en selvfølge for galleriet, at halvdelen af galleriets værker har været udenlandske, for det skaber kontakter og styrker netværksdannelsen for de danske kunstnere ligeså meget som det gavner de udenlandske, påpeger Cegielska.

- Det er på den måde, vi har hjulpet mange kunstnere fra Danmark til at komme ud i den store verden.

10.000 kroner i honorar

Og netop den pointe er en stor del af årsagen til, at Kunstrådet over de næste tre år vil investere seks millioner kroner i en permanent ordning, som skal give landets spillesteder, teatre, kunstforeninger og lignende institutioner mulighed for at have en udenlandsk kunstner tilknyttet i op til seks måneder.

20-30 personer om året vil få turen til Danmark betalt, få en gratis bolig stillet til rådighed og modtage 10.000 kroner om måneden i honorar.

Men det falder Karin Nødgaard (DF) for brystet. Hun er formand for Folketingets kulturudvalg og har tidligere været ude med kritik af Kunstrådets nye fokus på støtte til udlændinge.

- De støttekroner, vi har, skal primært gå til danske kunstnere, siger hun.

- Det er da rigtig nok, at det er godt at blive inspireret udefra, men vi har jo ikke ubegrænsede midler, så derfor skal støtten primært gå til folk med dansk statsborgerskab.

Forbedrer dansk kunst

Formanden for Kunstrådet Mads Øvlisen henholder sig til det armslængdeprincip, der skal forhindre politikerne i at blande sig i uddelingen af midler. Men erklærer sig uenig.

- Vi er overbeviste om, at dansk kunst kun kan blive stærkere, hvis den kommer ud og måler sig med anden kunst. Så det er ikke en måde, hvor vi skal finansiere sultne kunstnere i Brasilien. Det er en måde, hvor vi skal sørge for, at dansk kunst inspireres og måske endda provokeres til at blive endnu bedre.

Mads Øvlisen mener i øvrigt, at diskussionen om dansk og udenlandsk er absurd.

- Vi har et politisk begreb, der hedder nationen. Og så har vi et begreb, der hedder kunst, som aldrig har accepteret landegrænser. Så pludselig at sige, at kunsten skal begrænses til at være noget nationalt har ikke ret meget mening. Og hvis man kunne gøre det, ville det betyde, at kunsten gik i stå, siger han.

Istanbul som inspiration

Formanden anser især kunstnere fra Mellemøsten, Asien og steder, der har andre konflikter end dem, danskerne generelt spekulerer på, som interessante.

Han nævner Istanbul, som et knudepunkt for kunstnerisk inspiration.

Men ordningen er også for kunstnere fra Nordkorea, Rusland og Kina, som kan være politisk problematiske. For en ny Ahmed Sakajev-krise, som satte Danmarks og Ruslands forhold på prøve i 2002, fordi tjetjeneren mødte op i Danmark, mens han var efterlyst for terror af Rusland, skræmmer ikke Øvlisen.

- Hvis vi først begyndte at bestræbe os på at få kunsten til at behage magthavere og smagselite, så havde vi forvaltet vores opgave dårligt. Kunsten skal holde debatten om samfundet i gang, og det gør den også ved at bringe kontroversielle spillere på banen.

Kender ikke grænser

Mads Øvlisen understreger, at kunstnerne ikke skal gå foran i køen til opholdstilladelser.

Men Karin Nødgaard (DF) tvivler på, at det overhovedet kan lade sig gøre at give udlændinge ophold i Danmark i op til seks måneder med de nuværende udlændingeregler.

- Det er altid godt at komme med tanker, men jeg stiller mig tvivlende over for, om de overhovedet kan få ophold. Det må vi have en redegørelse for, siger hun.

Øvlisen erkender, at det kan give problemer.

- Det kan sagtens være et problem. Jeg har fået at vide, at det hidtil ikke har givet anledning til problemer. Men det kan jo skyldes, at de kunstnere, der er kommet under den hidtige ordning ikke har været anset som kontroversielle. Tidligere er rådet blevet kritiseret for at ville bruge danske kroner på udlændinge, mens der bliver skåret på støtte til danskere.

Men Mads Øvlisen ryster ikke på hånden.

- Kunsten har altid været grænseoverskridende. Og hvis du vil have en levende national kultur og ikke et museumsstykke, så er den eneste måde at have en kunst, der kigger andre steder hen.

Kunstråd vil importere udlændinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce