Kunstnerbyen


Kunstnerbyen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udstilling: Kertemindes ry som kunstnerby styrkes. Fynbomalerne kan sagtens måle sig med Skagen. Se selv
Egentlig er det helt forkert og i hvert fald dybt uretfærdigt, at Skagen i det flestes øjne er Danmarks kunstnerby nummer ét.

Kerteminde kunne med lige så stor ret gøre krav på denne titel, men den fynske kystby har aldrig sneget sig ind på nethinden med samme styrke som den nordjyske ditto.

Det har museumsdirektør Erland Porsmose for længe siden noteret sig, og det er også længe siden, han besluttede sig for at gøre noget ved det.

- Johannes Larsen Museet på Møllebakken i Kerteminde er - ligesom Michael og Anna Anchers Hus på Markvej i Skagen - et kunstmuseum bygget i et kunstnerhjem. Og Fynbomalerne omkring Kerteminde og Faaborg kan sagtens måle sig med Skagensmalerne.

- Kom bare og se, siger den driftige direktør fra Kerteminde, som nu sammen med museumsleder Elisabeth Fabritius fra Skagen har sammensat udstillingen "Skagen og Kerteminde - to kunstnerkolonier".

Udstillingen har været vist i Skagen og åbner i Kerteminde i morgen.

Her kan den ses indtil den 3. oktober, hvorefter udstillingens ikke færre end 158 værker drager videre til Sophienholm i Lyngby.

To byer - to opfattelser

Udstillingens værker, der er indsamlet flere steder fra, er hængt op tematisk - men også sådan, at man kan se, hvordan malerne både i Skagen og i Kerteminde arbejdede med stoffet. Fra skitse til maleri.

I den ny fløj, hvor udstillingen vises, bliver man modtaget af malernes opfattelser af deres "Steder".

Kerteminde er som hos Johs. Larsen en provinsby med røde tage, mens Skagen hos f.eks. Michael og Anna Ancher mest skildres som spredte huse og natur.

- Kerteminde og Skagen var begge provinsbyer med samme indbyggertal, og begge byer lå ved vandet. Alligevel er Skagensmalerne optaget af at skildre byen som meget landlig, mens Fynboerne så Kerteminde i et mere realistisk lys. Det skyldes måske, at Skagen kun var sommerbolig for malerne, mens Kerteminde var hjemby for sine malere, siger Erland Porsmose.

Vandet forskelligt blåt

Efter "Stederne" følger Larsens, Sybergs, Anchers og Krøjers opfattelse af "Jagt". Og jagthunde, som blandt andre Anna Ancher har malet - og efter dette igen kommer man til den store sal, der er helliget temaet "Ved stranden".

- Læg mærke til, hvordan Skagensmalernes vand ofte er mere idyllisk, mere roligt, og mere blåt end vandet i Kertemindebugten. Her blæser det temmelig tit. Og Sybergs "Børnene bader" på Hindsholm viser helt tydeligt, at vandet ikke er varmt, siger Erland Porsmose.

Han og Elisabeth Fabritirus har til udstillingen skrevet en underholdende og oplysende bog om Skagen versus Kerteminde, og her kan man læse endnu flere ligheder og forskelle mellem de to kunstnerbyer.

Johannes Larsen Museet i Kerteminde: "Skagen og Kerteminde - To Kunstnerkolonier". Fra 17. juli til 3. oktober. Udstillingen fortsætter til Sophienholm ved Lyngby.

Kunstnerbyen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce