Kunsten rykker ud i gaderne


Kunsten rykker ud i gaderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

STREET ART: Det findes over alt i bybilledet og kan ikke holdes nede
Enhver, der gennem de seneste år har haft sin gang i en storby, har bemærket det. Hundredvis af plakater, klistermærker og graffitikunstværker viser sig alle mulige steder i byerne med små billeder, tekster og budskaber.

Ofte finder man dem uventede steder. Således er mange cyklister og bilister blevet mødt af klistermærker på lysreguleringer, der danner et smilende ansigt, når lyset skifter til grønt. Det er blot et eksempel på den Street Art, der de seneste år er skyllet ind over verdens storbyer, og som nu også rammer Danmark.

Umiddelbart kan Street Art let forveksles med traditionel graffiti. Men det er forkert, mener Michael Thouber. Han er uddannet cand.mag. i Moderne Kultur og radiovært på P2's program "Kunstmagasinet", der i februar satte fokus på den autonome kunstart, der bruger gaden som galleri.

Street Art kan noget, som graffitien aldrig formåede. Det kan skabe uden at ødelægge og rummer ofte budskaber, der rækker længere end blot at placere sit navn eller signatur på et offentligt sted.

- Street Art er en kunstart med høj værdi. Lige nu findes der nogle mennesker, der rykker ud i gaderne og bruger det offentlige rum som galleri. Og de kan noget. Der er ofte tanke bag værkerne, som indeholder stærke budskaber. Det har en meget direkte form og fanger folk på uventede steder, hvor man har paraderne nede. Street Art adskiller sig fra graffiti, fordi der ligger en masse tanker bag ved værkerne, hvor graffiti i langt højere grad handler om at markere sit navn, siger Michael Thouber.

Meget Street Art forholder sig kritisk til samfundet, og hvordan vi indretter os. Præcis som kunst altid har gjort, og at meget Street Art har høj kunstnerisk kvalitet kan blandt andet ses på gallerier og museer landet over. Her er Street Art flere steder så småt på vej fra gaderne og ind i de etablerede kunstkredse.

Med politiet i hælene

Jan Danebod fra København er en af de kunstnere, der bruger gaden som galleri. Han lister rundt i nattens mørke og laver Street Art i alle mulige forskellige former. Således er det med tiden blevet til mange plakater, skulpturer, skilte og endda butiksfacader uden butikker.

Især store reklameskilte har haft fornøjelsen af at blive brugt i den kunst, Jan Danebod opfører i gaderne. Alt sammen som en kommentar til den politiske situation eller reklamernes overtagelse af bybilledet.

- Om det, jeg laver, er lovligt eller ej, er jeg faktisk bedøvende ligeglad med. Jeg er træt af den rigide lovgivning, der styres af nogle ganske få mennesker i kommunen, som skal bestemme, hvordan byen skal se ud. Jeg kan ikke forstå, at de mennesker skal bestemme, at byerne skal plastres til med reklamer, mens alt andet er forbudt, siger Jan Danebod.

Samme holdning har Bjørnstjerne Christiansen, der er medlem af den anerkendte kunstnergruppe Superflex, der blandt andet laver Street Art og andre større kunstværker, der udstilles over hele verden. Han lavede sammen med sine to kolleger i Superflex for nylig en plakat med teksten: "Foreigners, please don't leave us alone with the Danes".

Plakaten blev trykt i mange eksemplarer og hængt op i gaderne i flere byer i Danmark. Det humoristiske og samtidig alvorlige budskab skabte vild interesse og debat. Men at hænge plakaten op var et brud på den danske lovgivning.

- Jeg mener faktisk, det er et brud på min ytringsfrihed, at jeg ikke kan få lov til at hænge en plakat op i det offentlige rum uden at gøre noget ulovligt. Hvis jeg mener et eller andet om mit lokalområde, så har jeg kun den mulighed, at jeg kan skrive et læserbrev til den lokale avis. Det mener jeg langtfra er nok i et demokrati, hvor der bør være langt bedre muligheder for at komme til orde i det offentlige rum, mener Bjørnstjerne Christiansen.

Også cand.mag. Michael Thouber mener, der skal være plads til moderne kunst i bybilledet, så den kunst, vi kigger på i hverdagen, ikke kun består af gamle rytterstatuer og store monumenter.

- Jeg er heller ikke interesseret i at få min gadedør overmalet af graffiti eller en eller anden form for Street Art. Men det er vigtigt at huske, at kunsten altid har udfordret reglerne i samfundet. Jeg mener, vi bliver nødt til at give plads til den kunst, der laves lige nu. Og det er blandt andet Street Art. Men fra politisk side har man nærmest besluttet, at den slags kunst ikke skal have plads i bybilledet, siger han.

- I stedet for kunst i gaderne er der masser af plads til reklamer, som sættes op overalt. Reklamer kan sagtens være sjove og kreative, og jeg mener også, der skal være plads til dem. Men jeg savner en diskussion om, hvad vi vil med de byer, vi bor i. Skal vi have kunst - også moderne kunst - i bybilledet? Den debat har vi aldrig haft, og resultatet er, at kunsten i byerne ikke udvikler sig med tiden. Og det er synd, for der går en masse god kunst tabt, som kunne være til glæde for mange mennesker, mener Michael Thouber.

Vinterpik

Eftersom Street Art ofte er opført ulovligt, optræder de fleste kunstnere anonyme eller under dæknavne. Derfor er størstedelen af kunstnerne ukendte af offentligheden. Den mest kendte af de ukendte i Danmark er HuskMitNavn, der gennem de seneste år har opnået stor succes med sine plakater og skæve kommentarer. Han har endda opført hele billedserier som "Vinterpik" samt en kampagne med plakater, hvor en næsten firkantet mand siger ja/nej til krig. Billeder med tekster som: "De afrikanske børn tænker også på dig" har efterhånden fået mange mennesker til at stoppe og huske hans navn.

HuskMitNavn er blevet så populær, at hans kunst udstilles og sælges fra gallerier, og værker, han hænger op i gaderne, får ikke lov til at hænge længe. Det fik ham blot til at lave nogle nye plakater med teksten: "Væk i morgen, HuskMitNavn".

Og mens HuskMitNavn er blevet stjernen i dansk Street Art tilbedes den engelske Street Art-kunstner Banksy nærmest som et rockidol i London. Han udstiller overalt i verdens storbyer - også i København. Og han nøjes ikke kun med at udstille i gaderne. Da Tate Modern Gallery i London ikke ville udstille ham, tog han sagen i egen hånd og brød i efteråret ind på museet for at hænge sit eget værk op. Det hang på væggen i tre uger, før nogen opdagede det. En lignende happening blev i starten af juli forsøgt i Århus, hvor en kunstner havde lavet en slangebøsse til den enorme figur "Boy", der er udstillet på Århus' nye kunstmuseum, Aros. Slangebøssen blev smuglet ind, men den fik dog kun lov til at ligge ved "Boy"s fødder i fem minutter, før den blev fjernet.

Stor værdi

Fotograf Peter Funch bor i London, hvorfra han fortæller, at Street Art-kunstnere har indtaget hele bydele med deres værker. Og langt de fleste sætter pris på at opleve gadekunsten i deres dagligdag.

Peter Funch startede for to år siden galleriet V1 sammen med Jesper Elg. Her udstiller de blandt andet Street Art fra både danske kunstnere som HuskMitNavn og engelske Banksy.

- Street Art er en superinteressant kunstart, som ikke er så ophøjet som andre former for kunst. Det er meget direkte og indeholder ofte simple budskaber eller historier, som sætter sig fast i bevidstheden. Vi startede V1, fordi vi mener, at mange værker fortjener at blive udstillet på galleri. Vi mærker også en stor interesse fra mange forskellige mennesker, der synes Street Art værker indeholder nogle kvaliteter, der gør det til kunst. Også fra "almindelige" kunstinteresserede mennesker, som også køber Street Art til deres samlinger, fortæller Peter Funch.

Og det er der god grund til, mener Michael Thouber fra P2. Han er overbevist om, at Street Art som kunstart repræsenterer et skred i kunsten, som er vigtigt for eftertiden. Desværre er det svært at dokumentere og fastholde et billede af denne form for kunst, fordi den hele tiden forandrer sig, og det enkelte værk kun har en meget kort levetid.

- Men det er samtidig også med til at gøre Street Art endnu mere interessant, at det er så flygtigt. Der er skabt et kunstnermiljø, hvor man går i dialog med hinanden og ofte arbejder videre på andres projekter. For første gang nogensinde sker det i gadebilledet, så vi alle kan følge med i udviklingen.

Og en gang imellem blive både overrasket, forundret og måske klogere, siger Michael Thouber.

Kunsten rykker ud i gaderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce