SYSTEMBRYDERE: To kunstnere vil i et år arbejde med at skabe aktiviteter sammen med beboere
Græsset trænger til at blive slået, men det er nok ikke så ligetil at få en plæneklippper bugseret op på anden sal til venstre i Egeparken, og i øvrigt virker den langhårede, saftgrønne plæne som et frodigt farve-kick på en dunkel regnfyldt formiddag.

Det er Lise Skou, der har sået græs ude på den betongrå altan. Hun er studerende på Det Fynske Kunstakademi på Brandts, og siden august har hun boet i Vollsmose sammen med medstuderende Lasse Lau. Deres rummelige lejlighed hedder i det næste års tid Center for Urbanitet, Dialog og Information, eller lidt mere mundret Cudi.

- Vi har givet det sådan et halvofficielt navn, fordi folk nok vil opfatte lejligheden som privat og holde sig væk, hvis der blot stod vores navne, siger Lasse Lau.

De to kunstnere er nemlig ikke flyttet til Vollsmose, fordi de manglede et sted at bo, men fordi de som tilflyttere i Odense studsede over al den negative omtale af bydelen. Og fordi de ligesom flere andre unge kunstnere ikke længere tror på ideen om at lukke sig inde i et atelier for at male billeder eller forme skulpturer.

De vil som en slags kunstneriske - og politiske - aktivister blande sig og engagere folk dér, hvor folk er. Og ideen med at så græs på anden sal er et lille synligt eksempel på det skæve blik for små forskydninger, der kan bryde strukturer, som synes at være vokset fast.

De sociale problemer

- Vi tror altså ikke, at vi skal ud og redde nogen, for Vollsmoses sociale problemer er alt for komplekse til, at vi kan gennemskue dem alle. Men vi har et ønske om at fortælle positive historier og se, om vi som kunstnere kan være med til at åbne nye muligheder og styrke områdets identitet, siger Lasse Lau.

- I og med, at vi er kunstnere har vi en anden indgangsvinkel end dem, der arbejder med de sociale problemer. Men det, vi laver, skal have en funktion, og det skal laves i dialog med beboerne. Hvis ingen af dem er med på en idé, så falder den, tilføjer Lise Skou.

Usynlige kulturer

Listen over ideer er lang, og de første er så småt ved at blive sat i værk, blandt andet en workshop for kunstnere, der bor i Vollsmose.

- Vi er foreløbig ni i gruppen, der blandt andet tæller kunstnere, som er uddannet på akademier i Bagdad og Kenya. De har en anden kunstnerisk historie, og deres udtryk er anderledes end vores, men i dialogen med hinanden kan der opstå noget nyt, siger Lasse Lau.

Han finder det bemærkelsesværdigt, at der bor 78 forskellige nationaliteter i Vollsmose, og at deres kulturer slet ikke er synlig i det meget regelrette arkitektoniske landskab. Så foreløbig taler de i gruppen en del om udsmykninger af gavle og en opgang, men også om at finde et værksted, hvor kunstnerne kan arbejde og udvikle nye ideer.

De skal også holde en fælles udstilling i CUDI, for lejligheden er tænkt som et udstillingsrum - og ikke kun for områdets kunstnere. Lise Skou og Lasse Lau har inviteret flere kunstnere og arkiktekter til at komme og arbejde i Vollsmose. Det er meningen, at de på skift skal bo i lejligheden og skabe deres egne projekter.

Lasse Lau er selv i gang i med at forberede fotoudstillingen "Show Me Your Room", hvor beboere, der vil være med, får et engangskamera til selv at fotografere hjemme i deres lejligheder og i fællesskab vælge fotos til en udstilling.

CUDI's mest ambitiøse projekt er at bygge en mobil te-salon, som skal drives af beboere og køre rundt i området. Udover at servere kaffe og te forestiller Lau og Skou sig, at nogle i ét kvarter kunne fortælle historier til et video-kamera, og videoen kan så afspilles for andre i et andet kvarter, mens de sidder og nyder deres te.

- Det skal netop være mobilt for at åbne sig mod nye sammenhænge i en struktur, der alene i kraft af arkitekturen kan virke fastlåst, mener Lise Skou.

Hun og Lasse Lau har fået penge af Kulturministeriets Udviklingsfond til skabe CUDI, og i går dumpede et brev ind, hvor LO inviterer dem over til sin kulturkonference i næste uge for at give dem et legat på 50.000 kroner. Der er både herhjemme og i udlandet voksende interesse for kunstneriske projekter, hvor der ikke er fokus på kunstværker, men på selve den kunstneriske praksis.

- For os er det ikke så vigtigt, at det vi laver bliver kaldt kunst. For det er der nok mange, der ikke vil opfatte det som. Vi ved selv, at vores udgangspunkt er kunstnerisk, men det vigtigste er, at projekterne kommer til at fungere, og at nogen kan bruge dem, siger Lasse Lau.Tekst

"XX"

Xx"XX"

Xx
  • fyens.dk