Kunst for piger og drenge

"Spørg ikke, hvad kunstneren kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for kunstneren" - unge Jacob Borges ironiserer og parafraserer Winston Churchill i et af sine bidrag til afgangsudstillingen.

Kunst for piger og drenge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udstillingen "Afgang 04", der i disse dage vises i "Mellemrummet" og "Pantheons-fløjen" ved Brandts Klædefabrik, bærer først og fremmest præg af, at de ydre rammer omkring den unge fynske kunst har fået et løft.

I sammenligning med de akademi-udstillinger, man ellers har kunnet se i den seneste tid, er kvalitetsniveauet uden tvivl hævet. Kurator Henriette Bretton-Meyer er hentet til Odense fra Berlin for at bringe den fynske afgangsudstilling på niveau med den unge kunst, der udstilles andre steder som f.eks. i København, og det må overordnet siges at være en succes.

Professionelt

Den professionelle håndtering af udstillingen ses i såvel indbydelsen til fernisering som i selve ophængningen af værker og etableringen af mørklagte rum til videofremvisninger.

Det var endda lykkedes at arrangere en fremvisning i Café Biografen i forbindelse med ferniseringen, hvor tre udvalgte videoværker virkelig kom til deres ret.

Pladsen mangler

Alle disse formidlingstiltag er nye kraftanstrengelser, der fortjener ros. Som helhed bærer udstillingen præg af overblik og ønsket om at lade de enkelte kunstneres værker få den plads, de fortjener. At visse værker alligevel lider under pladsmangel, er mere et spørgsmål om, at selve udstillingsstedet ikke er stort nok, end det er et tegn på dårlig formidling.

Dog ville det have været rart med nogle traditionelle kort med kunstnernavn, titler osv. sat op ved de enkelte værker.

Desværre er pladsen ikke til at gå ind på hvert enkelt værk. Men den tydeligste tendens på dette års afgangsudstilling er opdelingen mellem de mandlige og kvindelig kunstnere, hvad tema og kunstnerisk udtryk angår.

Forskellige vinkler

Kvinderne hengiver sig generelt til det poetiske, hverdagens intime rum, det meditative eller smukke, romantiske billeder i de forskellige medier. Hvorimod de mandlige kunstneres værker i høj grad præges af det politiske eller en ironisk beskæftigen sig med populærkulturens fordele og bagsider, i begge tilfælde karakteriseret ved en tydelig distance mellem kunstnerens valg af emner og kunstneren selv.

Det er tankevækkende, at denne opdeling mellem intimitet og distance er så markant på en udstilling som denne, da man ikke forventer, at kunstakademiet er et sted, hvor så traditionelle forestillinger om kønnene trives.Bibi Katholm Olesen.

"Afgang 04" vises i Pantheonsfløjen og i Mellemrummet mellem Cafébiografen og museerne på Brandts Klædefabrik i Odense. Åbent til 13. juni. Tirsdag-søndag kl. 12-17. Mandag lukket.
Tina Scherzberg leger med de kunstneriske klichéer i et af sine bidrag til afgangsudstillingen. PR-foto
Tina Scherzberg leger med de kunstneriske klichéer i et af sine bidrag til afgangsudstillingen. PR-foto

Kunst for piger og drenge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce