Kulturminister Bertel Haarder (V)kastede glans over underskriftsceremoni på Egeskov Slot

"Bedre sent end aldrig" lyder et velkendt ordsprog. Og når man har ventet et år på at underskrive en aftale, der allerede er trådt i kraft på det praktiske plan, er det helt på sin plads at bruge netop dette ordsprog i en tale til den ceremoni, hvor aftalen endelig bliver underskrevet.

Vi taler her om aftalen for 2015-2018 mellem de ni fynske kommuner i Kulturregion Fyn og Kulturministeriet, som mandag blev underskrevet i riddersalen på Egeskov Slot.

Kulturregion Fyn

Kulturregion Fyn bygger på et samarbejde mellem Kulturministeriet og følgende ni fynske kommuner: Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Nordfyns, Nyborg, Odense, Svendborg og Ærø.

Kommunerne betaler 7,50 kroner pr. borger for at være med.

Kulturregion Fyn har et budget på 23,6 millioner kroner for 2015-18. Kulturministeriet bidrager med 9,4 millioner kroner.

Målsætningen er at: Styrke det fynske kulturliv, skabe en høj kunstnerisk og kulturel profil på tværs af kommunegrænserne og gøre de fynske kulturtilbud tilgængelige og attraktive.

Kultursamarbejdet skal supplere de samlede kulturaktiviteter på Fyn og ikke erstatte lokale indsatser.

Kulturaftalen 2015-2018 bygger på en vision om, at Fyn skal være den mest attraktive landsdel for kulturelle oplevelser.

De ni kommuner har haft deres på det rene siden 2014, men af flere årsager har det været lidt trægt at få kulturministerens underskrift. Dog ikke den nuværende, understregede formand for Kulturregion Fyn Lene Høsthaab i sin tale.

- Det var først, da du kom til, at der kom skred i tingene, derfor er vi også glade for, at du kan være med her i dag, sagde hun og nikkede ned til partifællen, kulturminister Bertel Haarder (V), som sad på første række.

Champagne og skønsang

De fine omgivelser var på forhånd blevet gjort klart til det fornemme besøg.

De høje borde var beklædt med hvide duge og en enkel rose. Flaskerne med bobler stod linet op og var klar til at blive poppet. Kransekagerne hyggede sig på sølvfadene under husholdningsfilm.

Danmarks ældste drengekor, Syngedrengene fra Assens, der kan fejre 160-års fødselsdag senere i år, slog takten an med Ave Verum Carpus. Spillemanden Harald Haugaard bidrog også til underholdningen i selskab med sangeren Helen Blum og pianisten Christoffer Møller.

Bertel Haarder var også ganske underholdende. Han indledte sin tale med, hvordan han som ung havde cyklet fra Graasten til Fyn, og hvordan han især var blevet bjergtaget af det flotte slot, han nu befandt sig i.

Han fortsatte sin tale med at fortælle om den aftale, der nu lå klar til underskrift på bordet. Det var her, førnævnte ordsprog kom i spil:

- Den (aftalen, red.) var længe undervejs, men sene fødsler, behøver ikke at være dårlige fødsler, sagde han.

Den kostbare underskrift

Kulturministeren var den første til at underskrive aftalen, og dermed var de 9,4 millioner kroner, hans ministerium bidrager med, sikret.

- Jeg har altså ikke pengene med mig, sagde han og kvitterede for den efterfølgende applaus.

Så var det de kommunale repræsentanters tur. De kunne dog ikke nøjes med at skrive under. Det er tredje gang, at de fynske kommuner står sammen om en kulturaftale, og den nye aftale blev markeret med et fælles kunstværk. Lokale kunstnere havde lavet logoer, som repræsenterede de enkelte kommuner og dem tegnede politikerne via stencils ind på et stor kort over Fyn.

Syngedrengene sluttede seancen af med H.C. Andersens "I Danmark er jeg født", mens champagnepropperne sprang.

  • Seymore_Martin_(2015)_07

    Af:

    Jeg er digital jourhavende på Fyens.dk, derudover er jeg madanmelder og skriver fra tid til anden også bog- og cd-anmeldelser. Jeg er medlem af Odense Fødevarefællesskab og er frivillig ved Odense International Film Festival.

Mere om emnet

Se alle
- Hjælper med store projekter

- Hjælper med store projekter

Derfor er Middelfart ikke med i aftalen

Kulturregion Fyn