Kult-album som teaterforestilling: Odense Teater og Baggårdteatret går sammen om hyldest til Tom Kristensen

To fynske teaterdirektører, Jakob Bjerregaard Engmann (t.v.) fra Baggårdteatret og Jens August Wille fra Odense Teater, skal igen samarbejde. Denne gang om Tom Kristensen-forestillingen "Glimtvis". Foto: Morten Kjærgaard

Kult-album som teaterforestilling: Odense Teater og Baggårdteatret går sammen om hyldest til Tom Kristensen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

20 år gammelt kult-album danner rammen for "Tom - en musikalsk forestilling om en digter", der er en samarbejdsforestilling mellem Odense Teater, Baggårdteatret og duoen BengtssonSydow.

Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen kom vi til at kalde teaterstykket "Glimtvis". Stykket hedder "Tom - en musikalsk forestilling om en digter".

For nogle år siden "genopdagede" rockgruppen Minds of 99 Tom Kristensens nekrolog over polarforskeren Knud Rasmussen med nummeret "Det er Knud som er død". Men allerede i 1998 udkom albummet "Glimtvis", der siden blev kult blandt musikere og forfattere. Her gav Ulle Bjørn Bengtsson og Hans Sydow med skæve beats, electronica, visesang og optagelser af digterens markante, messende stemme nyt liv til tekster som "Fribytter", "En vise om mikroskopiske drankere" og "Nat i Berlin".

Når Baggårdteatret og Odense Teater i eftersommeren har premiere på samproduktionen "Tom - en musikalsk forestilling om en digter", er det med udgangspunkt i albummet og med ophavsmændene som ankermænd, konceptudviklere og medvirkende.

Jakob Bjerregaard Engmann, der er teaterchef på Baggårdteatret forklarer: - Som egnsteater er vi den scenekunstproducerende enhed, der integrerer byen og de nærmeste omgivelser som temaer i vores forestillinger. Baggårdteatrets motto er "at gribe om rødderne og række ud i verden". Med "Bertolt Brechts Svendborgdigte" beviste vi, at vi kan vække genklang nationalt og internationalt. Samme effekt og udbredelse mener vi, at "Tom - en musikalsk forestilling om en digter" kan få.

Om stykket
"Tom - en musikalsk forestilling om en digter" er en hyldest til Tom Kristensen. Forestillingen er en samproduktion mellem Odense Teater, Baggårdteatret og duoen BengtssonSydow.

Folkene bag:

I 1998 udgav BengtssonSydow albummet "Glimtvis" med musik til digte af Tom Kristensen.

Skuespilleren Ulle Bjørn Bengtsson er uddannet fra Odense Teater i 2001.

Komponisten og lyddesigneren Hans Sydow er uddannet musikformidler med speciale i elektronisk komposition.

"Tom - en musikalsk forestilling om en digter" bliver instrueret af Nils P. Munk, der er uddannet skuespiller fra Odense Teater i 2000 og stifter af Det menneskelige teater.

"Tom - en musikalsk forestilling om en digter” får premiere på Baggårdteatret i Svendborg 15. september.

Oplagt valg

Teaterchefen kalder Tom Kristensen for et "næsten for oplagt næste valg": - Efter at have levet en vild, omtumlet tilværelse som journalist i København nærmest flygtede Tom Kristensen i 1946 til Thurø, hvor han til sin død i 1974 boede i villa Torelore. I sit selvvalgte eksil forsøgte han at lægge afstand til stenbroen, det beskidte, angsten og mareridtene. Flugten afspejlede sig som en enorm sanselighed i hans digte.

Sanseoplevelse

I 2015 gik Odense Teater og Baggårdteatret sammen om at producere den anmelderroste teaterkoncert "Carl", og Odense Teaters chef, Jens August Wille, glæder sig til at genoptage samarbejdet:

- Denne gang udvider vi konstellationen, så den udover en landsdelsscene og et egnsteater også omfatter en fri gruppe, nemlig duoen BengtssonSydow, siger han og fortsætter:

- Albummet "Glimtvis" er alt andet end forudsigelige digtfortolkninger. Det er ekspressivt og emmer af vitalitet. Vores "Glimtvis" bliver hverken en teaterkoncert eller poesioplæsning, men en sanseoplevelse, der veksler mellem virkelighed, digte og drøm og inddrager lyddesign på en overrumplende måde. Odense Teater har i flere år drømt om at kunne give vores forestillinger et længere liv end blot en enkelt spilleperiode. Med "Tom - en musikalsk forestilling om en digter" får vi opfyldt drømmen, for forestillingen bliver lavet i et format, der også egner sig til turné.

Ikke en kopi

Det var skuespilleren Ulle Bjørn Bendtsen, komponisten Hans Sydow og instruktøren Nils P. Munk, der foreslog de to fynske teatre at indgå et samarbejde. - Ingen af os tøvede et øjeblik. Men vi har stillet krav, for forestillingen må ikke ende som en kopi af albummet. Vi insisterer på, at forestillingen skal have scenekunstnerisk aktualitet, så den taler ind i vores egen tid, forklarer Jens August Wille, og hans sydfynske kollega tilføjer: - De gamle numre bliver suppleret med flere digte, nyt musikalsk materiale og tekster, der gør resultatet til en fortælling med lokal og national forankring.

Interview-ramme

Handlingen udspiller sig i Torelore, og rammen er et interview, som den blinde radiojournalist Karl Bjarnhoff lavede med Tom Kristensen:

- Vores fritopfundne journalist, Karla, er en pendant til Bjarnhoff, og interviewsituationen er den ramme, som digte, sange og musik bevæger sig ind og ud af, forklarer Jakob Bjerregaard Engmann.

Teatercheferne fremhæver Ulle Bjørn Bengtssons forankring i det teatralske og hans evne til at tage Tom Kristensens karakter på sig, og de roser Hans Sydows musik og særlige og lydunivers, som de kalder et "pionerarbejde". Ud over Bengtsson og Sydow medvirker Odense-skuespillerne Hanne Hedelund og Cecilie Gerberg, som netop nu kan ses i henholdvis "Forbrændt" og "Catch Me If You Can" på Odense Teater.

"Tom - en musikalsk forestilling om en digter" har premiere på Baggårdteatret 15. september og bliver senere på året flyttet til en af Odense Teaters scener.

Kult-album som teaterforestilling: Odense Teater og Baggårdteatret går sammen om hyldest til Tom Kristensen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce