Krøniken får konkurrence

Med "Anna Pihl" har TV 2 bevist, at de kan lave tv-serier, danskerne gider se. Derfor tredobler stationen nu budgettet til fiktions-tv.
Foto: TV 2

Krøniken får konkurrence

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TV 2 vil i de kommende år tredoble budgettet til dansk fiktion. De ekstra millioner vil især blive sat i tv-serier, der skal tage kampen op mod DR's seerslugere. Tv-ekspert spår satsningen gode chancer

"Rejseholdet", "Krøniken" og "Forbrydelsen". Danmarks Radio har gennem mange år leveret tv-serier, der gang på gang toppede de ugentlige lister over flest seere. Men nu vil TV 2 også lege med. Programdirektør Palle Strøm har lanceret en strategi, der skal sætte kanalen på tv-fiktionens landkort:

- Fiktion skal i 2010 være en central del af TV 2's dna, lyder budskabet fra programdirektøren, der for at gøre ord til handling har tredoblet stationens budget til dansk fiktion, så man fremover vil bruge et trecifret millionbeløb på blandt andet tv-serier.

Men skeptiske tunger vil mene, at løbet er kørt. At DR for længst har bevist, at gode tv-serier er deres domæne. Derfor hev vi fat i idémanden Palle Strøm og bad om en forklaring:

DR har lavet "Rejseholdet", "Krøniken" og "Forbrydelsen". Hvad vil I diske op med?

- For os handler det om at lave nogle produktioner, der er særligt TV 2'ske. Det har vi historisk set været gode til med julekalendere som "Jesus & Josefine" og "Jul i Valhal". Vi har også været gode til crime med "Anna Pihl". Nu er DR jo kun en enkelt af vores konkurrenter, og vi skeler ikke mindst til vores kommercielle konkurrenter, der rykker på fiktion i disse år.

Er DR ikke bare bedre til at lave fiktion, end I er?

- DR er rigtig, rigtig dygtige til fiktion. Ingen som helst tvivl om det. DR har også langt flere penge, end vi har. 3,3 mia. kroner er rigtig mange penge, og DR's helt store produktioner som "Krøniken" og "Forbrydelsen" kan vi ikke lave. Ikke i den skala. De budgetter kan man ikke komme op i, når man udelukkende er reklamefinansieret. Derfor må vi producere noget fiktion, der har ligeså stærke historier og figurer, men som er løst på en anden måde.

Umættelige krimiseere

Første udspil fra TV 2 er kriminalfilmprojektet "Den som dræber" - en stor dansk krimiserie baseret på seks historier af bestsellerforfatteren Elsebeth Egholm. Rammen om historierne er, ligesom vi så det i "Anna Pihl", Københavns Politi.

Har vi ikke snart hørt nok om Københavns Politi?

- De to største locations for tv-serier over hele verden er hospitaler og politistationer. Det er fordi, de naturligt har mere action og flere nye personer end de fleste andre steder. Det er en af den slags ting, der ikke går af mode - ligesom kærlighed og beslægtede discipliner, forklarer Palle Strøm.

Og det kan han have ret i. Sådan lyder vurderingen i hvert fald fra professor Ib Bondebjerg fra Københavns Universitet, der gennem en årrække har forsket i dansk tv-fiktion:

- Hvis man kigger på interessen for kriminalserier, er den jo næsten umættelig, så det tror jeg sagtens, TV 2 kan slippe af sted med. Specielt når de knytter det sammen med en så populær forfatter som Elsebeth Egholm.

Ifølge Ib Bondebjerg har TV 2 i det hele taget en god chance for at konkurrere med DR. For med tv-serier som "Strisser på Samsø" og "Anna Pihl" har stationen bevist, at de kan håndværket.

- Hvis de satser stort nok på det og får fat i de rigtige skribenter, så skulle der sagtens være talent til det. Men alt afhænger af, at de får fat i de rigtige folk, lyder det fra Ib Bondebjerg.

Hos TV 2 har man allerede fat i den lange ende.

- De gode skribenter behøver ikke den store overtalelse. At skrive fiktionsserier til Danmarks største tv-kanal er noget, de fleste ser som en spændende udfordring.

Indspilningen af "Den som dræber" går i gang i begyndelsen af 2009.

Krøniken får konkurrence

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce