Boganmeldelse

Nina von Staffeldt fik en fin pris for sin debutkrimi, men andet bind halter noget i det dramatiske felt.

Sika Haslund er kommunikationskonsulent i organisationen "Go Greenland", en dedikeret kvinde med ønsket om det bedste for Grønland og det grønlandske folk.

Hun er populært sagt ikke den, der stikker op for bollemælk, og hun har et fortrinligt samarbejde med Thormod, garvet og dygtig krimireporter. En bred velvoksen islænding, der har mange års erfaring fra og med Grønland.

Sika flyttede til Danmark som 16-årig, hvor hendes forældre nu bor i Svendborg og hendes søster i København, men i sin barndom og unge år har hun boet på Grønland. Denne dobbelthed giver hende et bredt fundament at arbejde på.

"Den sorte engel" vil jeg kalde en miljøaktivistroman. Den handler om jagten på de grønlandske ressourcer, der gemmer sig i havet, i undergrunden og sågar diamanter, der næsten med foden kan skrabes fri under det grus, de gemmer sig i. Men det handler også om rettigheder, om lovlighed og om lovløshed.

En mand findes myrdet på en drivende fiskekutter i Uummannaq i Nordgrønland. Båden er spækket med smuglervarer til ulovlig udførsel: narhvaltænder, hvalrostænder og et stort antal isbjørneskind. Ulovlig fangst og smugling? Greenpeace øjner muligheden for endnu en gang at komme på banen med sin holdning til de grønlandske værdier, og en bred aktion er under opsejling. Sika inddrages for at hindre, at medierne går i selvsving, og Thormod dækker begivenhedernes gang på journalistisk sober maner. Makkerparret træder i karakter, for der er flere, der kigger med over skulderen for at få deres bid af kagen helskindet hjem. På vanlig vis kommer de to ud på tynd is i deres farefulde opklaringsarbejde.

Bogen er helt dagligdags skrevet, nem og mundret. Dens helt store styrke er, at man virkelig kommer ind på både det grønlandske samfund og den fantastiske natur, der bredes ud for betagende læseoplevelser. At man så skal lede langt efter, hvad man ellers skulle forvente af en krimi, og at det til slut ender i krampagtige forsøg på at indhente, hvad der manglede af spænding undervejs, det må vi leve med.

"Den sorte engel" skal læses for forfatterens indgående kendskab til Grønland og det hverdagsagtige islæt beskrevet i et roligt tempo.

Krimi: Nina von Staffeldt: "Den sorte engel"

320 sider, Milik Publishing.

  • fyens.dk