Boganmeldelse

"Storesøster" markerer Gunnar Staalesens 40-års jubilæum med Varg Veum og forener på vanlig vis Philip Marlowes selvkommenterende stil med et veldrejet plot.

Krimi: Min første Varg Veum-krimi var også Gunnar Staalesens første. Jeg købte "Bukken til havresekken" i en boghandel i Oslo i 1977 og var straks solgt til den ensomme ulv af en efterforsker. Han opklarer ikke mysterier fra skrivebordet, men risikerer liv og lemmer for at nå til bunds i sager, der ofte tager afsæt i en nødtørftigt skjult kritik af det norske samfund.

I Bergen-trilogien, der på 1792 sider skildrer et samfunds udvikling gennem skæbner og vanskæbner, er Staalesens geniale træk at lade et mord, der bliver begået nytårsnat år 1900, blive opklaret nøjagtig 100 år senere - af Varg Veum, naturligvis.

Bergen-trilogien var udstyret med ikke færre end 14 stamtræer, og jeg havde ikke læst mange sider af "Storesøster", før jeg savnede et enkelt stamtræ eller en udførlig rolleliste, for det fyger med navne på personer, konstellationer og relationer i fortid og nutid, så man bliver helt forkrampet af at forsøge at holde styr på dem.

 

Hilsen til Marilyn

Gennem 40 år har Varg Veum og jeg har haft vores op- og nedture, men jeg bærer gladeligt over med selv halvsløje plot, så længe Staalesen pakker dem ind i sin Philip Marlowe-agtige, selvkommenterende stil, som i denne, den 21. Varg Veum-roman (den 18. på dansk) fører til iagttagelsen: "Mens han tænkte sig om, smagte jeg på kaffen. Den var bitter som en arvestrid på Sunnmøre."

I den absolut veldrejede og plotstærke "Storesøster" bliver Varg Veum opsøgt af en hidtil ukendt, 20 år ældre halvsøster. Norma Johanne Bakkevik - navnet er Staalesens kærlig hilsen til Marilyn Monroe alias Norma Jeane Baker - kontakter ham, fordi hendes guddatter er forsvundet. Varg Veum går ind i sagen, der har tråde til smugler-, narko- og rockermiljøet, men langt mere urovækkende viser sig at føre til en gruppe på The Dark Net, der lokker følelsesforvirrede unge til at begå selvmord.

Som et apendix til opklaringsarbejdet kommer Varg Veum tættere på sandheden om, hvem hans rigtige far var. Og læseren får en malerisk og urovækkende turistguide til Haugesund, i Rogaland Fylke 138,3 km syd for Bergen.

 

 

Et requiem

"Storesøster" lever som så mange andre Veum-krimier i kraft af romanheltens alt andet end pletfri eksistens. Varg Veum tager sine tæv, fysisk og følelsesmæssigt, og insisterer på at sætte sig ind i andre menneskers tankegang og reaktionsmønstre i stedet for at fordømme deres handlinger. Denne gang understreget af en udgangsbøn, som stadig klinger for mit øre: "Nu hang hun her til ingen verdens nytte (...) Nu summede fluerne hendes requiem, og rejsen var forbi. Den eneste, som hørte det, var mig."

Gunnar Staalesen medvirker ved Krimimessen i Horsens 1.-2. april

Gunnar Staalesen: "Storesøster", på dansk ved Ilse M. Haugaard, 320 sider, 299,95 kroner, Gyldendal.

  • ANDREAS_BASTIANSEN

    Af:

    Kulturredaktør på Fyens Stiftstidende & Fyns Amts Avis fra 2012. Stofområder: scenekunst og klassisk musik. Uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1992. Fastansat på Fyens Stiftstidende fra 1994. Sidder i bestyrelsen for Fynske Mediers medarbejderforening. Til marts 2015 medlem af Fynske Mediers bestyrelse. Medlem af Reumert Juryen fra 2014. Gift og bosat i Odense-forstaden Snestrup.