Den legendariske stand-up-scene på Kulkaféen i København er lukket, og komikere frygter for udviklingen af de nye sjove
For få måneder siden skraldede grinene igennem den tunge luft på den lavloftede førstesal. Nye komiske talenter prøvede deres materiale af for folk på slidte træstole.

Modtog gungrende bifald eller dødbringende stilhed af håndbajer-publikummet. Og lod sig inspirere af Mikael Wulf og andre etablerede, der droppede forbi.

Nu sidder der i stedet for to mænd ved et lille bord og taler om champagne og prisen på skinke, østers og fois gras.

For den franske vinbar Tire Bouchon er rykket ind, hvor Kulkaféen før fandtes.

- Jeg bliver den eneste, der kommer til at lave stand up her, siger den svenske køkkenchef Jörgen Lloyd.

Men kokkehumor er ikke nok for komikeren Sebastian Dorset, der mener, der er mere brug for en stand-up-scene end en vinbar.

- Det er jo helt trist. En mærkelig fornemmelse at gå rundt her, siger han.

Mikael Wulf overbeviste

I næsten 10 år har Sebastian Dorset været vært på stedet, der har udruget og udviklet så forskellige komiske talenter som Mikael Wulf, Anders Fjeldsted, Anders Matthesen, Dan Andersen, Geo, ham selv og størsteparten af dem, der i dag udgør vækstlaget i branchen og bl.a. medvirker i Comedy Fight Club på TV2-Zulu.

Sebastian Dorset var med den første aften i 1995, efter Mikael Wulf havde overbevist datidens ejere om, at stand-up-comedy var kultur.

- Vi optrådte for fire mennesker, der spillede backgammon. De var utilfredse med, at der var nogen, der skulle optræde. Men vi sagde, at vi havde fået lov, siger han.

Siden blev Kulkaféen en institution i stand-up-miljøet, der blomstrer i radio- og tv-udsendelser, store shows og som via Jonathan Spang også har sneget sig ind på teatret.

Ufarligt sted

De såkaldte open mic-arrangementer, hvor enhver med en vittighed i ærmet kan melde sig til og få lov at gribe mikrofonen, blev hurtigt så populære på Kulkaféen, at det var nødvendigt at udvide fra en til to faste aftener om ugen.

Modsat andre etablerede steder som Restaurant Dins og Comedy Zoo var det komikerne selv, der stod for arrangementet, og det var gratis at være publikum, så i mange år var huset så proppet tirsdag og fredag, at folk måtte stå på trappen.

Sebastian Dorset frygter, at lukningen får konsekvenser for dansk stand up, for hvis man vil udvikle nye typer komikere, kræver det et sted som Kulkaféen.

- Det er en katastrofe for de unge komikere, for de har brug for, at der er et ufarligt open mic-sted, hvor de kan prøve forfra hver gang, de optræder. Et sted, hvor publikum kommer ind med den præmis, at de skal se et ufærdigt produkt, siger han.

Thomas Warberg begyndte som stand-up-komiker for tre et halvt år siden og bliver betegnet som et af de store talenter.

Han kalder Kulkaféen for komikernes laboratorium og mener, at det har været afgørende for hans generation.

- Jeg er teateruddannet og begyndte på Comedy Zoo, og det var ikke den store udfordring, fordi det bare var et show for nogle turister, der ikke normalt ser stand up. Kulkaféen var til gengæld et sted med et erfarent publikum, der tvang dig til at gøre det som stand up kan. Der var folk der råbte: "Hold kæft, det er dårligt", så det var mere råt, og du blev tvunget til at snakke med folk og bruge det i dit show, siger han.

Open mic er vejen frem

Sebastian Dorset mener heller ikke, at Comedy Zoo kan udvikle nye komikere og nye genrer.

Derfor mener han, at den eneste løsning er at lave faste open mic-arrangemener på en anden café i København.

- Stand up er den hurtigste satireform overhovedet, og derfor er der brug for den. Der behøver ikke gå mere end en time imellem, at du ser en TV-Avis til du går ned på Kulkaféen og laver en joke om det. Jeg synes, Kulkaféen har lagt scene til den lille dreng, der råber op i samfundet, og det synes jeg, der er behov for.

Den unge generation med komikeren Torben Chris i spidsen er da også i gang med at finde et nyt sted i København, men det er endnu uvist, om det kan lade sig gøre at finde et nyt "laboratorium", der kan matche Kulkaféen.
  • Fyens Stiftstidende