Komedie med megen stor alvor

Gert Fredholm har blandt instrueret "At klappe med én hånd", "Dommeren","Lille Virgil og Orla Frøsnapper" og "Den forsvundne fuldmægtig".
Foto: Ole Kragh-Jacobsen

Komedie med megen stor alvor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med "En enkelt til Korsør" har instruktør Gert Fredholm større ambitioner end bare at underholde. Og så er komedien er krydret med et hold helt nye skuespillere

En sukkersød, til tider let kvalmende strøm af danske romantiske komedier har de senere år efterladt Stiftstidendes filmmedarbejder og uden tvivl mange andre biografgængerne med en lalleglad følelse uden megen efterfølgende tankevirksomhed. Ud over, at filmenes mandlige eller kvindelige hovedrolleindehavere da er meget charmerende.

Nu ser det ud til, at endnu en romantisk komedie uden andet formål end at underholde ser biografens mørke.

"En enkelt til Korsør" handler om Rasmus, der netop har afsluttet sin ph. d.-afhandling i litteratur med titlen "Den romantiske idiot". I stedet for at ende i en forskerstilling vil skæbnen, at han får et undervisningsjob på VUC i Korsør. Og ender med selv at være en romantisk idiot, da han forelsker sig i lesbiske Signe, der drømmer om at få et barn med sin kæreste Camilla. Scenen er sat.

- Hvad skal vi med endnu en dansk romantisk komedie?

- Francois Truffaut (fransk filminstruktør, red.) sagde, at ni ud af 10 film handler om kærlighed. Han syntes, at der manglede den sidste, og det er jeg enig i. Jeg mener, at kærlighed er det vigtigste af det hele. At vi hører efter hinanden og forstår hinandens forskelligheder. Kærlighed og hengivenhed er det, der gør os menneskelige, siger filmens instruktør, Gert Fredholm.
Kurt Ravn (billedet) og Bjarne Henriksen er blandt de få kendte skuespillere i filmen.
Kurt Ravn (billedet) og Bjarne Henriksen er blandt de få kendte skuespillere i filmen.
Foto: Per Arnesen

En voksen komedie

Han står bag film som komedien "At klappe med én hånd" og børnefilmen "Lille Virgil og Orla Frøsnapper". Ambitionen med "En enkelt til Korsør" er at lave en voksen, realistisk komedie.

- Historien handler om to lesbiske piger, som gerne vil have et barn og samtidig vide, hvem der er far til det. Jeg synes, det er en tolerant skildring af kærlighedens mange muligheder. Familierne udvikler sig på en særlig måde i de her år, og filmen handler om tolerance i de måder, folk lever sammen på.

Filmens hovedperson har lavet en ph. d.-afhandling, der hedder "En romantisk idiot". Og så ender han med selv at blive en romantisk idiot.

- Er det ikke lidt for kvalmende?

- Idiot betyder jo ikke, at han er et skvadderhoved. Det betyder, at han forholder sig enkelt og troværdigt til den virkelighed, han kommer ud i. I stedet for at være bygget ind i fordomsfuldhed går han mere idiotisk, mere enfoldigt og uskyldigt ind i en virkelighedsopfattelse.

Det stille kluk

- Kan din film andet end at underholde?

- Ja, den har også en megen stor alvor. Den ejer både den store latter og det stille kluk i maven. Og jeg ved også, at folk bliver direkte berørt af at se den.

- Jeg vil gerne lave en film, der svarer til teatermasken, hvor den ene mundvig går op og den anden går ned. En lys og lykkelig film. Et lystspil. Og der skal man også have smertepunkterne med, siger Gert Fredholm, der trods de mere alvorlige scener sigter efter, at der mellem publikum lyder mere klukken end gråd.

- Mit håb er, at folk er i bedre humør, end da de gik ind i biografsalen. Jeg vil gerne lave en livspositiv historie, siger instruktøren.

Han fremhæver rollebesætningen som en grund til, at man skal bruge sine biografpenge på "En enkelt til Korsør".

I filmen optræder nemlig hverken Paprika Steen, Mads Mikkelsen eller Nikolaj Lie Kaas, som ellers har slidt godt på filmlærredet i de sidste års komedier.

- Ud over Bjarne Henriksen og Kurt Ravn er der en helt ny række danske skuespillere, som ikke er særligt kendte i filmsammenhæng. Carsten Bjørnlund, som spiller hovedrollen, har man måske set i Album (tv-serie på DR1, red.), hvor han spiller en fyr med langt skæg, der dør. Men der er ingen, der kender ham i filmsammenhæng, så her har vi et helt nyt ansigt.

Læs filmanmeldelsen side 6

Komedie med megen stor alvor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce