Kim Leine gør det igen: Seks stjerner til Rød mand/Sort mand

Kim Leine. Foto: Robin Skjoldborg/Gyldendal

Kim Leine gør det igen: Seks stjerner til Rød mand/Sort mand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kim Leine er med "Rød mand/Sort mand" tilbage i Grønland, hvor han endnu udfolder sit fortællemesterskab.

"Rød mand/Sort mand"s historiske handlingsforløb er kort fortalt, at Frederik 4. udnævner præsten Hans Egede til at lede en hedningemission, som får til opgave at kristne "de vilde" på Grønland samt at markere Danmarks koloniale rettigheder.

Titlen henviser til bogens hovedpersoner: Egede: sort mand og den grønlandske åndemaner Aappaluttoq: rød mand.

Egede har taget åndemanerens søn til sig for at helbrede ham for en alvorlig sygdom, men har ved samme lejlighed døbt ham og vil ikke give ham tilbage til faren, og konflikten mellem inuitisk tradition og lutheranisme er således en realitet.

I den konflikt viser Aappaluttoq sig langt mere tolerant end præsten, der fanatisk dyrker den augsburgske trosbekendelse og kalder åndemaneren henholdsvis abekat og djævel. Hans pietistiske intolerance lægger han i øvrigt generelt ikke skjul på: "Katolik eller jøde, det kan være det samme, snerrer Egede. De er skidt ud af det samme hul".

Det er en forbavsende plump, voldelig og ukærlig mand, der er sat til at missionere for næstekærlighed på Grønland, en præst, der vender sig mod overtro, men som selv dyrker alkymisme for at finde guld.

Han er på mange måder et paradoks ligesom romanens øvrige karakterer, der alle får stemmer i bogen, med hvilke de ofte negerer den opfattelse, vi som læsere gennem deres handlinger har fået af dem; man er aldrig bare i nærheden af karikaturen.

Kim Leine: ?Rød mand/Sort mand?. Foto: Gyldendal
Kim Leine: ?Rød mand/Sort mand?. Foto: Gyldendal

Tro i nærkamp med viden

"Rød mand/Sort mand" giver et interessant indblik i en tid, hvor religion og videnskab strides om at være vejen frem: Lægen Kieding er ikke i tvivl om, at lægevidenskaben bedre end bønner kan kurere sygdom, men må resignere over for en koppeepidemi på øen, dog køber han ikke Egedes "Guds veje er uransalige".

Han er en skuffet humanist, der i kolonien kun har én kvalificeret samtalepartner, nemlig Gertrud Egede, der ellers, når hun ytrer sig, får lussinger af sin mandschauvinistiske mand.

Historien om Abraham og Isak spiller en væsentlig rolle i Kim Leines storartede nye roman om koloniseringen af Grønland: Bag den ydre handling er det med andre ord forholdet mellem fædre og sønner, mellem tro og jordisk kærlighed, mellem konsekvens og medmenneskelighed, der er i fokus.

På sædvanlig medrivende facon lykkes det Leine at forene faktuelt og fiktivt, så Leines virkelighed overtrumfer historikerens, hvilket ikke mindst skyldes en meget klog, kompleks persontegning.

Den "demokratiske" og individualiserende brug af fortællerstemmerne levendegør disse i den grad.

Leine demonstrerer endnu en gang, at han er en gigant i dansk litteratur.

Kim Leine: "Rød mand/Sort mand".

Gyldendal. 520 sider.

Kim Leine gør det igen: Seks stjerner til Rød mand/Sort mand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce