Kendis-kaos i Berlin

Leonardo DiCaprio og en stribe andre superstjerner er i Berlin til den 60. udgave af Berlinalen, Berlins internationale filmfestival.
Foto: Hermann J. Knippertz/Dpa

Kendis-kaos i Berlin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DiCaprio, Brosnan, Vinterberg ... kendisserne strømmer til Berlinalen
Den danske "Submarino", instrueret af en erklæret socialist, får blandet modtagelse

Divaer, filminstruktører, kendisser og wannabe-stjerner strømmer til Berlin i disse dage. Årsagen er den igangværende Berlinale, den store internationale filmfestival, der uddeler sine priser i weekenden.

Blandt de håbefulde instruktører er danske Thomas Vinterberg, der - mange gange! - har måttet svare på sammenligninger mellem hans gennembrudsfilm "Festen" og den nye "Submarino", der er med i hovedkonkurrencen på festivalen.

- "Festen" bliver en del af min bagage i resten af karrieren, og det har jeg lært at leve med. Jeg er stolt over "Festen", ligesom jeg er stolt over alle de andre film, som jeg har lavet, siger instruktøren.

- Efter "Festen" har jeg brugt en halv snes år på at undersøge, hvad jeg kan, og hvad jeg gerne vil lave. Lige nu har jeg igen masser af lyst til at fortælle lige-ud-ad-landevejen-film, og her har jeg lyst til at opholde mig et pænt stykke tid, siger Vinterberg.
Den tidligere 007-skuespiller Pierce Brosnan er i Berlin for at gøre reklame for Roman Polanskis
Den tidligere 007-skuespiller Pierce Brosnan er i Berlin for at gøre reklame for Roman Polanskis "The Ghost Writer".
Foto: Hermann J. Knippertz/Dpa

Odense-skuespiller er med

"Submarino", der blandt andet har skuespil af den Odense-uddannede skuespiller Peter Plaugborg, bygger på en roman af Jonas T. Bengtsson og er en dyster beretning fra velfærdssamfundets skyggeside. Alligevel ender historien om to brødres kuldsejlede tilværelse på en måde, der antyder et håb.

- Sådan et håb skal der være, for ellers risikerer du, at filmen lukker sig om sig selv, og så er det bare dårligt drama. I sin tid var det også nødvendigt at krydre "Festen" med små doser af humor, ellers havde det slet ikke været til at bære, siger Vinterberg, der afviser, at hans ny film skulle være en slags comeback.

- Hør her: Jeg har været her hele tiden, jeg har ikke været væk. Men det er der måske nogle af jer journalister, som har, siger Vinterberg.
Morten Rose, Helene Neumann, Thomas Vinterberg, Patricia Schumann og Jakob Cedergren gør reklame for
Morten Rose, Helene Neumann, Thomas Vinterberg, Patricia Schumann og Jakob Cedergren gør reklame for "Submarino".
Foto: Hermann J. Knippertz/Dpa

Tysk nedrakning

De internationale medier ser meget forskelligt på "Submarino". Særdeles positiv er det ansete britiske filmmagasin Screen, som for første gang under Berlinalen tildeler en film i hovedkonkurrencen fire ud af fire mulige stjerner.

- Hvad der løfter "Submarino" langt over slum-turismens niveau, er den åre af håb og nåde, som løber gennem filmen, skriver Screen.

Særdeles negativ er Der Tagesspiegel, der udkommer i Berlin. Ifølge avisens anmelder vil "Submarino" gerne vække sympati for mennesker på bunden af samfundet, men i stedet kommer filmen til at presse sine personer længere ned i skidtet, skriver avisen.

Andre lægger sig midt imellem. For eksempel giver filmen "et stærkt billede af bagsiden af velfærdssamfundet", mener Thomas Wüpper, der skriver til en række tyske aviser.

Den brasilianske film-journalist Cristina Fibe fra Folha de São Paulo mener, at "Submarino" er "en glimrende og meget seværdig film, som jeg vurderer til at være i samme klasse som "Festen" og næsten lige så stærk."

- Den er meget bedre end Polanskis "The Ghost Writer" og andre, meget hypede film. Jeg tror, at "Submarino" kan være en seriøs kandidat til nogle af priserne. Dog næppe til en guldbjørn, som juryen formentlig giver til en film med en højere grad af politisk korrekthed, mener hun.

At filmen i en vis forstand har et politisk indhold, er der dog ingen tvivl om, mener Søren Vinterberg:

- Disse mennesker (hovedrollerne, red.) tilhørte engang arbejderklassen, men arbejderklassen har tabt dem. Som socialist påkalder det min nysgerrighed, at denne gruppe bliver stadig større. Men jeg er ikke politiker, og det er ikke mit ærinde at prædike, siger han.

Kendis-kaos i Berlin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce