Jubilar med og uden far

Katherina deltager med sønnen Mikkel i jubilæumsafsnittet nummer 200 af "De unge mødre".
Foto: Signe Elisabeth Sloth/Kanal 4

Jubilar med og uden far

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Afsnit nummer 200 af "De unge mødre" ruller snart over skærmen på Kanal 4. Men er Danmarks længste dokumentarføljeton informativ underholdning eller perspektivløst taber-tv?

- Det ikk’ rigtigt, at Lucas ikke får sine grøntsager. Vi får da pomfritter.

Det er den slags små perler, der har fået et trofast kernepublikum til at sidde klistret til skærmen gennem de otte sæsoner, som "De unge mødre" har kørt på Kanal 4. Danmarks længste dokumentarføljeton viser de små og store problemer, der er forbundet med hverdagen som ung - og for flere af deltagernes vedkommende også enlig - mor. Som for Christina og hendes søn Lucas’ vedkommende her et klassisk diskussionsemne omkring kost.

"De unge mødre" har fået en del kritik for at gøre sociale problemer til tv-underholdning. Kritikken kommer blandt andet fra Mødrehjælpen, der er i kontakt med mange unge mødre. En stor del af dem føler, at programmet er med til at stemple dem og ændre omverdenens syn på deres projekt, og de mener, at programmet er langt fra at give et retvisende billede af at være ung mor.

- Man skal selvfølgelig lave tv om sociale problemer, også når det involverer børn. Men her er der ingen udvikling i programmerne. Mødrene får lov at begå de samme fejl igen og igen, og så bliver det perspektivløst. Der er ikke nogen lære i det, hvis tv-selskabet kun går efter de ekstreme tilfælde og udskifter dem med nogle nye, når de er holdt op med at begå fejl, siger direktør i Mødrehjælpen, Mads Roke Clausen.

Den kritik er idémanden og producenten af "De unge mødre", Kaare Sand, langt fra enig i:

Ikke opdragelse

- Der er nogen, der meget hurtigt er fremme for at dømme det som noget taber-tv, der udstiller pigerne. Men man skal ikke være blind for, at udover at pigerne faktisk synes, at det er ret sjovt at være med, er der samtidig rigtigt mange i aldersgruppen, der interesserer sig for det. Det vil sige, at programmet rører ved noget, der er vigtigt for dem. Jeg tror, at der er mange unge, der er blevet bevidstgjort om, hvad det indebærer at få barn i en tidlig alder, siger Kaare Sand og tilføjer:

- At det så ikke er vigtigt for andre, meningsdannere og ældre mennesker, er så lige meget. Men det burde måske få dem til at tænke i andre baner om, hvordan man kan få kontakt til den her målgruppe.

Det er ifølge producenten ikke et udvælgelseskriterium, at pigerne skal være socialt belastede for at medvirke i programmet. Kaare Sand fortæller, at de værste tilfælde bliver sorteret fra, og selvom en del alligevel kommer fra en forholdsvis ressourcesvag baggrund, anser han det ikke for sin opgave at blande sig i måden, de lever deres liv på:

- Vi er ikke ude på at opdrage unge mødre. Vi skal lave tv om deres liv, og det er ikke vores opgave at gå ind og lave det om, eller fortælle dem, hvad der er rigtigt og forkert. Det ville være at tale ned til både dem og seerne, siger Kaare Sand.

Livet er perspektivløst

Men kan der ikke være noget om, at det er perspektivløst at vise de samme fejl over 200 afsnit?

- Livet er vel ofte perspektivløst, og tingene gentager sig igen og igen. Vi bliver ved med at bringe de samme nyheder om død og ødelæggelse fra Irak og Afghanistan. Men når vi så taler om en gruppe, der hedder de unge mødre, synes de, at det er perspektivløst. Jeg mener både, at det er vedkommende og vigtigt tv, siger Kaare Sand.

Han tilføjer, at seriens levetid afhænger af seernes loyalitet. Så længe programmerne bliver set, bliver der også lavet nye. Der kan det måske blive til et gensyn med en anden Christina, der har leveret denne oneliner til Kanal 4-stamkunderne:

- Det er jo ikke vores skyld, at jeg er blevet gravid igen. Der har bare været så mange problemer med kommunen, at jeg har glemt at tage mine p-piller.

Afsnit nummer 200 af "De unge mødre" bliver vist på Kanal 4 den 13. maj klokken 21.00.

Jubilar med og uden far

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce