Jeg stræber efter farvekraft ad helvede til


Jeg stræber efter farvekraft ad helvede til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UDSTILLING: Nej, Galleri Rasmus i Odense er ikke et museumsgalleri
Jens Søndergaard (1895-1957) var fra Vestjylland, og han var en bramfri mand. Både i tale og med pensel.

"Jeg stræber ikke efter andet end farvekraft ad helvede til", svarede han, da han af kollegaen Niels Bjerre blev spurgt, hvad han egent- lig stræbte efter med sin kunst.

Farvekraft ad helvede til er også det, der møder øjet, i samme øjeblik man træder ned i Galleri Rasmus i Ny Vestergade i Odense.

Her hænger nemlig foruden 25 litografier og 26 akvareller og tegninger også maleriet "Landskab med måne og heste", malet af Jens Søndergaard i 1955.

Her er der drøn på for alle pengene - 70.000 kr.

Månen har den farve, måner nu engang har, omend stærkere end hos så mange andre malere, og ligeså med både græs og himmel.

- Jeg har egentlig altid været vild med Jens Søndergaards ting og har da også et par stykker selv. Derfor slog jeg til, da arvingerne via Heltborg Museum i Thy tilbød mig at købe en samling Søndergaard-værker fra dødsboet efter maleren Lis Stoltenberg, siger gallerist Rasmus Lind.

Lis Stoltenberg, som Rasmus Lind i samme omgang også købte værker af, var veninde med Jens Søndergaards datter Anelise.

Galleri museum

Galleri Rasmus, der ferniserer Jens Søndergaard-udstillingen fredag 6. august, har dog også nulevende Inge Reusch, Beatriz Garrigo, Christian Bruun og Hans Sieverding til fernisering samme dag.

Alligevel er det vel tilladt at spørge, om ikke Galleri Rasmus er ved at udvikle sig til et gallerimuseum.

I foråret var der en udstilling med afdøde Sven Dalsgaards værker. Nu er det afdøde Jens Søndergaard.

Hvorfor?

- Jeg køber nu engang det, jeg selv synes om. Og jeg er blevet mere og mere optaget af Jens Søndergaards ting. Han var en fantastisk maler, og selv om han ikke var særlig god til at tegne og hans motiver altid er sært fortegne- de, nærmest naivistiske, så ender det altid med fremragende malerier, siger Rasmus Lind.

Han har derfor også fået museumsinspektør Jytte Nielsen fra Heltborg Muse- um til at komme og holde foredrag om Jens Søndergaard.

Det sker 9. september kl. 19. To dage før udstillingen slutter.

Maleriets renæssance

Gallerist Rasmus med gallerier i både Odense, Kolding og København, ser i øvrigt maleriet på banen igen efter nogle års bandlysning.

- De fleste unge kunstnere er da skabsmalere, for det er ikke længe siden, at maleriet på akademiet blev anset for mindre fint. Men jeg fornemmer, det er ved at ændre sig, Og så er der noget at hente hos forgængere som Søndergaard og Edvard Weie, siger Rasmus Lind.

Han tilslutter sig i øvrigt helt og fuldt maleren Otto Deleurans syn på, hvad der kendetegner et godt maleri:

"Billedet skal være en ting i sig selv. Det er ligesom en pige. Hun skal elskes for sin egen skyld - og ikke fordi hun er direktørens datter".

Jeg stræber efter farvekraft ad helvede til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce