Filmatiseringen af kampen mellem det gode og onde i Narnia er gammeldags i sin stil, selv om de mange fabeldyr er så fabelagtige, som kun den mest moderne teknik kan skabe

FILM: "Narnia. Løven, Heksen og Garderobeskabet"

Jeg er blevet forelsket i en løve.

Den er kæmpestor og blød med blide øjne, og den taler med Liam Neesons stemme. Men når den brøler og viser tænder, er det alvor.

Også når den genopstår fra de døde.

Den hedder Aslan - eller skulle jeg mon hellere kalde den Jesus?

I hvert fald har Aslan mange forgængere i Bibelen, for det er helt tydeligt, at den engelske filosof og litterat C.S. Lewis ville mere end blot underholde nogle krigsbørn, da han opfandt eventyrene fra landet Narnia i 1950'erne.

Det kommer tydeligt frem i instruktøren Andrew Adamsons filmatisering af den anden af syv Narniabøger. Den, der hedder "Narnia. Løven, Heksen og Garderobeskabet".

Adamson er nemlig meget, meget trofast mod bogoplægget.

Også meget mere trofast, end jeg forventede, da jeg satte mig til rette i biografen for at opleve to timer og tyve minutter i selskab med denne Disney-films fire hovedpersoner, børnene Peter, Susan, Edmund og lille Lucy.

De er ydermere så perfekte i rollerne som henholdsvis den kloge storebror, den snusfornuftige storesøster, den viltre lillebror og den kække lillesøster, at jeg fra starten af filmen tabte mit hjerte til dem.

Hver og en.

Bomber over London

Filmens åbningscene er mere realistisk end eventyrlig.

Med tyske bomberes øjne ser vi ned over et London, der er ved at blive bombet i smadder. Og med morens øjne tager vi afsked med de fire børn, som hun sender i sikkerhed hos bekendte på landet.

Ikke ét øje er tørt - mine var i hvert fald ikke - og således blødgjort var sindet mere end parat til at følge lille Lucy, da hun går ind i garderobeskabet hos den verdensfjerne professor og i stedet for pelse finder et helt nyt land.

Det er et land, hvor dyr og fabelvæsener taler, hvor det altid er sne, men aldrig jul - og hvor den hvide heks Jadis gør alle, der er imod hende, til sten.

Den ældre bror Edmund følger en dag efter Lucy ind i garderobeskabet og opdager, som hun, Narnia. Men han møder den onde heks Jadis - og forråder sin søster, der kun har stiftet bekendtskab med den gode faun, hr. Tumnus.

Således er opgøret mellem det onde og det gode i gang. Det sker nemlig også i de dage, at myten om den gode Aslan kommer til live.

Han er kommet for at opfylde loven og profeterne. Dem, der siger, at engang skal Narnia reddes af fire menneskebørn af Adam og Eva, som skal herske evindeligt og vinde over heksen.

Kamp om stenbordet

Aslans tunge gang mod stenbordet for at gøre bod for den utro menneskesøn Edmund, ligner en gang i Getsemane Have, og drabet på stenbordet er lige så ondt som dengang i Jerusalem.

Men det gode sejrer, og Aslan genopstår - for kærligheden kan man aldrig slå ihjel. Og således rustet begiver vi os ud på en kæmpeslagmark med væsener, der kun findes i eventyrene: Fugl Fønix, kentaurere, dværge, minotaurer, fauner, kykloper, talende træer og bævere - og menneskebørn.

Narnia for alle over 11

"Narnia" er mere end en banal eventyrfilm, fortalt for børn. Den er også en udviklingsfortælling, der følger fire børn blive modne ved at tage ansvaret på sig og kæmpe for det gode mod det onde.

Modsat filmatiseringerne af "Ringenes Herre", der snarere er for voksne end for børn, er "Narnia" både for børn (over 11) og deres voksne.

Filmen er langsom i både fortælle- og klippeteknik. Det betyder, at både øjne, ører og hjerne kan følge med i en grad, så det når helt ind til hjertet.

Så skidt med, at samme hjerte nok til en vis grad er blevet manipuleret med af underlægningsmusikken, der henholdsvis buldrer og søder, så ikke et øje er tørt.

"Narnia" bør blive en juleklassiker og en gang i fremtiden sendes juleaften i stedet for "Disneyshow". Den bringer julens kærlighedsbudskab lige ind i både store og små.

"Narnia. Løven, Heksen og Garderobeskabet". Amerikansk. 141 minutter. Tilladt for alle over 11 år. Biocity, CinemaxX Rosengård, Odense, Kerteminde Kino samt Scala Svendborg
  • fyens.dk