Jane Aamund på pampassen


Jane Aamund på pampassen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jane Aamund fortsætter sin krønike som en anden gaucho

Den argentinske cowboy, gauchoen, er en vild og blodig skikkelse, der har det bedst, når han hænger på sin livsfarlige hest i fuld firspring over sletterne - eller pampassen.

Således også Jane Aamund, hvis skriveiver brænder bedst igennem, når der er fare på færde, og persongalleriet i "Smeltediglen" hører til den farlige slags: Ludere og lommetyve og farligt dragende mænd med hængende overskæg. Anderledes bovlamt og lidt "Søren og Mette"-begynderlæsebog er det, når personerne "bare" er unge Jens og hans kone Kirsten, som nu i midten af 1800-tallet er udvandret til Argentina for at skabe sig et nyt liv. Væk fra den danske armod og smålighed.

Som man kunne læse i "De grønne skove", første bind af slægtskrøniken om Jens og Kirsten og den underdejlige letlevende Marie, så havde Jens svært ved at vælge mellem dyden og horen. Han valgte den første, og hun har fulgt ham til det lille hus på prærien, hvor de får børn og må meget ondt igennem. Men horen flytter med - og her er det, Jane Aamund er bedst.

Der er ingen tvivl om, at krøniken om udvandrerne velfortjent vil finde mange læsere. 12.000 har allerede forbestilt bogen, skriver Folkebladet i Lemvig, Jane Aamunds barndoms- og voksenby og også stedet, hvor min egen bedstemor var blandt dem, der forudbestilte samtlige Morten Korchs værker.

Forfatteren kalder altid en spade for en spade, og som en nutidig Morten Korch behandler hun livet på jorden både karskt og kærligt. Skrivestilen og sproget er lige ud ad landevejen i enkle hovedsætninger, men de kan til gengæld nu og da slå gnister og gøre indtryk. Som sagt især, når livet er allerhelvedes hedt - og når der går drifter i det.

Om bogen

Jane Aamund: "Smeltediglen". 270 sider. 299 kroner. People’s Press.

Jane Aamund på pampassen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce