Jagten på et bedre liv


Jagten på et bedre liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den amerikanske forfatter Joyce Carol Oates' omfangsrige nye roman, der er nummer 36 i rækken, er angiveligt bygget over hendes egen mormors fantastiske og alt andet end romantiske historie. En historie, der er evigt aktuel, fordi mennesker stadig tvinges til at bryde op og flygte fra krig og forfølgelse og forsøge at slå rod i et andet land, under andre og svære vilkår.

Her er det den tyske familie Schwart, der flygter fra nazismen i 1936, far, mor to sønner og en lille pige, Rebecca, som kommer til verden under primitive forhold på båden til Amerika. Faderen, en dygtig matematiklærer og fodboldtræner, må ydmyge sig for at opnå et beskedent og dårligt lønnet job som graver og opsynsmand på kirkegården i en mindre by i delstaten New York, og efterhånden kuldsejler alle hans velmente planer om at spare op og skaffe familien bedre levevilkår, både på grund af hans egne ødelæggende frustrationer, et stigende alkoholforbrug og omgivelsernes sejlivede og ondskabsfulde mobning af den fremmede og dårligt integrerede familie. 

Det hele munder ud i en frygtelig tragedie, og pludselig står graverens datter, den nu 13-årige datter Rebecca, alene i verden og kommer derfor under offentlig forsorg, til hun bliver myndig. Beretningen om hendes liv og om en ukuelig kamp for sammen med en musikbegavet søn at slå rod i det amerikanske samfund efter 2. verdenskrig er i bogstaveligste forstand spændende som en kriminalroman og rummer alle elementer, lige fra helt uacceptabel vold til øm kærlighed.

Havde bogen ikke været så velskrevet og fyldt med intelligente (og undertiden chokerende) persontegninger, kunne den være endt som en rigtig knaldroman. Nu møder læseren i stedet en lang række menneskeskildringer af den slags, som kendetegner en god forfatter med magt over tingene.

OM bogen - udkommer i dag

Joyce Carol Oates: "Graverens datter". 590 sider. 279 kroner. Oversat af Susanne Staun. TV2 Forlag.

Jagten på et bedre liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce