Jagten på den sjove pointe

- Det sker faktisk af og til, at striben næsten tegner sig selv, fordi jeg kender figurenes karaktertræk så godt og ved, hvordan de vilreagere på forskellige emner i debatten, fortæller Carsten Graabæk, der har tegnet "Statsministeren" i en årrække.
Foto: Rikke Madsen

Jagten på den sjove pointe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TEMA: "Statsministerens" tegner får idéer til sin stribe i samspil med figurerne og P1

P1, politikken og te med små stykker af lakridsrod er vigtige redskaber, når tegneren Carsten Graabæk finder på, hvad der skal i ugens striber af "Statsministeren".

Han starter hver morgen med at lave en kande te af Altas den bedste blanding, som han selv pepper op med lidt lakridsrod. Egentlig er det en vinternødløsning, for favoritten er friskplukkede urter fra haven. Så fortrækker han til sit arbejdsværelse i villaens 1. sal, hvor blyant og papir venter. Efterhånden som indholdet i tepotten svinder, opstår de kendte scener med statsministeren, departementschefen, dronningen og alle de andre figurer.

- Jeg har det sådan, at jeg tegner om dagen og finder på om aftenen. Det er noget med, at tankerne flyder mere ustruktureret om aftenen, og det er godt, når jeg skal få ideer. Om dagen fungerer min hjerne mere nøgternt, så der omsætter jeg ideerne til striber på papiret, fortæller Carsten Graabæk.

Han snupper en slurk fra sin tekop og gnider huskatten over pelsen. Den ynder at holde til i arbejdsværelset og hopper ubesværet op på tegnebordet, hvor den stolt spankulerer omkring.

- Jeg får som regel ideerne fra noget, jeg har hørt i radioen eller læst i avisen. Så prøver jeg at vende det hele lidt på hovedet, for der skal helst være en sjov pointe. Det er jo det, man får sine penge for, siger Carsten Graabæk og ler tørt.

Krig er inspirerende

I øjeblikket sætter konflikten mellem USA og Irak sit tydelige præg på Carsten Graabæks stribe. Det er han godt nok ved at være en smule træt af, men indrømmer, at konflikten for tiden er noget af det mest inspirerende.

- Der er ikke noget som en god krig, siger Carsten Graabæk ironisk.

- Der er som regel en eller anden udvikling i Irak-konflikten hver dag, så det er nemt at tage nogle af de ting op og prøve at finde en anden vinkel. Selv når der ikke sker noget, kan jeg sagtens få noget ud af det. Så kan det for eksempel være noget med nogen, der siger: "bliver det ikke snart til noget", forklarer Carsten Graabæk.

Han fortæller, at det det også altid er godt materiale, hvis nogle kendte folk opfører sig åndssvagt eller forargeligt. I den sammenhæng synes han ikke, at Anders Fogh er optimal som statsminister:

- Anders Fogh er svær at fange på det forkerte ben, som man førhen kunne med Schlüter og Nyrup. De havde sværere ved at styre deres temperament og kunne godt blive gale over et eller andet. Nu holder statsministeren bare sine ugentlige pressemøder og gør ellers ikke meget væsen af sig selv. Det er beklageligt, siger Carsten Graabæk.

Gennem de 20 år, hvor Carsten Graabæk har lagt streg til "Statsministeren", har seriens figurer ikke ændret sig mærkbart, selvom regeringsmagten har skiftet politisk side flere gange i den samme periode.

- Stribens statsminister kan sagtens skifte fra at være socialdemokrat til at være superliberal fra den ene dag til den anden, uden jeg har noget problem med det. Hans grundkerne er og bliver den samme - smådum, ondskabsfuld, naiv og uden moralske skrupler, forklarer Carsten Graabæk.

Det hjælper ham meget, at han har arbejdet med de samme figurer i så lang tid, for ofte kommer de selv med ideerne til dagens stribe.

- Jeg har haft forskellige figurer med i striben gennem tiderne, men jeg har kun beholdt dem, der har får sit eget liv. Det sker faktisk af og til, at striben næsten tegner sig selv, fordi jeg kender figurernes karaktertræk så godt og ved, hvordan de vil reagere på forskellige emner i debatten, fortæller Carsten Graabæk.

- Desuden behøver jeg ikke forklare læserne alting fra bunden, men kan bygge videre på det, de allerede ved.

Ideer i agurketiden

Som regel er det ikke noget problem for Carsten Graabæk at få fyldt sine striber, for ideerne kommer nærmest af sig selv i løbet af dagen, mens han går og lytter til sin radio. Det kræver blot, at han hurtigt får skrevet dem ned, inden de forsvinder.

Straks værre er det i agurketiden, hvor manglen på debat og nyheder regerer de danske medier.

- Jamen, det er jo svært, for der sker nærmest ingenting, og det, der optager folk mest om sommeren, er vejret. Men det er et farligt område at begive sig ind på. Hvis jeg laver en stribe om det ekstremt regnfulde sommervejr, så kan jeg være næsten sikker på, at solen skinner højt og flot næste dag og omvendt. Sådan er det næsten altid, konstaterer Carsten Graabæk.

Han har dog en trumf i blyanten, som han tit bruger, når det står sløvt til med at få ideer. Det er indledningsreplikken: "Politik, hr. departementschef, er det muliges kunst". Den plejer at kaste nogle gode ideer af sig og kan, lige så vel som emnet global opvarmning, sætte sving i Carsten Graabæks kreativitet.

- Men, hvis alt glipper, så er der bestemt ikke noget mere inspirerende i denne verden end deadlines. En eller anden sagde engang, at intet skærper intellektet mere end at vide, at man skal skydes ved daggry. Det tror jeg, der er meget sandhed i, siger han og ler.

Jagten på den sjove pointe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce