Den kendte danske guldalderforfatter J.P. Jacobsen, der opfandt ord som fregneblond og sherrygyldent, er omdrejningspunkt for sommerens store særudstilling på Faaborg Museum

Han skrev en række hovedværker i dansk litteratur - for eksempel "Fru Marie Grubbe" (1876) og "Niels Lyhne" (1880), og nu er guldalderforfatteren J.P. Jacobsen omdrejningspunkt for en udstilling på Faaborg Museum.

Særudstillingen "Der burde have været roser - J.P. Jacobsen og kunsten" viser, at han var til stor inspiration for samtidige danske kunstnere og for tyske kunstnere omkring 1900.

Ifølge museumsinspektør Gry Hedin præsenterer udstillingen forfatterens tekster sammen med en lang række malerier af kunstnere som P.S. Krøyer, Ernst Josephson og Kristian Zahrtmann foruden tyske kunstnere som Paula Modersohn-Becker og Heinrich Vogeler.

- J.P. Jacobsen er en malende digter, der maler med ord og svælger i kolorit på samme måde som sin tids kunstnere, der dyrkede farverne intenst. Sådan blev Jacobsen beskrevet af sin mentor Georg Brandes og af sin forfatterkollega Herman Bang. Udstillingen viser malerier og skulpturer fra det miljø af kunstnere, som Jacobsen færdedes blandt, og som talte både tidens største navne og i dag glemte kunstnere, siger hun.

Udstillingen vises fra 14. maj til 18. september 2016.

Opfandt farveord

J.P. Jacobsen var en aktiv del af kunstmiljøet i København, men også efter sin død blev han læst med stor interesse og var blandt de mest læste danske forfattere i udlandet og skabte såkaldt Jacobsen-mode i Tyskland og Østrig omkring 1900.

J.P. Jacobsen fascinerede tidens kunstnere med en hidtil uset måde at beskrive verden på. Han skrev impressionistisk, før kunstnerne var opmærksomme på denne sanselige malemåde, og han opfandt en hel palet af farveord: sherrygylden, fregneblond, purpurblodigt og blomsterhvidt. Men kan man udstille ord?

- Det er en del af Faaborg Museums vision at gå på tværs af kunstarterne, og vi glæder os til at vise en udstilling, der også har overraskende nyt om kunstnere med betydning for fynboerne: Kristian Zahrtmann og Gudmund Hentze, siger Gry Hedin, der har lavet udstillingen på baggrund af et stort forskningsprojekt støttet af Kulturstyrelsen og Novo Nordisk Fonden, og som blandt andet viser, at Jacobsen selv var en fantastisk tegner.

  • Michael Bager

    Af:

    Uddannet journalist fra DjH, ansat på Fyens Stiftstidende siden 1997 og senest tilknyttet Kultur- og Odense-redaktionen.