Isheksen Iselin er en skatteydersucces


Isheksen Iselin er en skatteydersucces

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I dag slutter DR’s julekalender "Pagten". I dag får Malte og hans lillesøster og Viji og de andre gode karakterer succes med at vinde over isheksen Iselin og de andre onde mobbere.

Med et dagligt seertal på omkring én million seere er succesen i hvert fald sikret for DR, der med sindsro kan sende serien af sted som sit bud på en Emmy-vinder i børneserie-kategorien. Serien har trods et behersket budget haft et konstant højt kunstnerisk niveau, samtidig med at den både har kunnet underholde og sætte gang i vigtige diskussioner om mobning og venskab.

Serien er den sidste af en fornem buket af dansk tv-drama, som de danske tv-stationer i år har glædet danskerne med. Både DR og TV 2 har i årets løb skabt solide seersucceser ved hjælp af nye serier som "Forbrydelsen", "Blekingegade", "Store drømme" og "Lærkevej" og genbrug af ældre serier som "Anna Pihl".

Effekten er ikke udeblevet. Seerne er blevet trukket til i millionvis. Og DR har - igen, igen, igen - sikret sig en Emmy, denne gang for "Livvagterne".

Før euforien kommer ud af proportioner, er det vigtigt at erindre, at de to public service-stationer er kontraktligt forpligtet til at levere tv-drama til danskerne. De to statsejede tv-stationer udstyres hvert år med millioner af statskroner, der skal omsættes til succesfyldt dansk drama. I den forstand er Isheksen Iselins millionseertal en licensfinansieret succes.

At dansk drama ikke automatisk er en succes, kan man se ud af TV3’s "2900 Happiness", der kun ved et tilfælde kommer over 200.000 seere - en tiendedel af "Forbrydelsen"s. Det skyldes TV3’s ringere geografiske dækning , men også, at serien er produceret med en skovl.

Alligevel bør man glæde sig over, at TV3 satser på dansk drama. "2900 Happiness" og forgængeren "Hvide løgne" er bras, men har ikke desto mindre givet dusinvis af unge skuespillere, fotografer og scenografer lejlighed til at træne faget for åben skærm, så TV3 har hjulpet dansk talentudvikling på vej - vel at mærke uden statstilskud.

Derfor er det på sin plads at overveje, om statsmidlerne til dansk drama kan fordeles anderledes end nu. Det er forudsigeligt, at TV 2 og DR kan skabe succeser ved hjælp af massiv offentlig støtte. Men det kunne TV3, Kanal 4 eller andre kanaler måske også. Og måske for en billigere penge.Af Peter Hagmund

Isheksen Iselin er en skatteydersucces

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce