Interview med Troels Abrahamsen: - Veto er ikke et livsstilsprojekt

Selv om Vetos nye album hedder "16 Colors" er alle gruppens billeder sort-hvide. - Vi ser bare bedst ud i sort-hvid, siger Troels Abrahamsen i midten. PR-foto: Kristoffer Juel

Interview med Troels Abrahamsen: - Veto er ikke et livsstilsprojekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fem år er gået, siden Veto udgav gruppens seneste udspil. Nu er kvintetten tilbage i både æteren og på en række udvalgte spillesteder på en miniturné. Magasinet i Odense er ét af de steder, hvor man kan høre sange fra det nye album "16 Colors".

Fem år er gået, siden Veto udgav gruppens seneste udspil. Hvis man tror, at gruppens medlemmer har ligget i dvale, tager man fejl. Samtlige medlemmer har brugt tiden på at blive endnu bedre musikere, hvilket Veto ifølge forsanger Troels Abrahamsen høster frugten af på "16 Colors".

- Vi har alle sammen lavet andre projekter. Nogle har lavet soloprojekter, som jeg selv har gjort, andre har været med i alle mulige kollaborationer, hvor de har udviklet sig som musikere. Jeg har aldrig betragtet musik som en konkurrence og føler derfor heller ikke, at Veto er blevet overhalet indenom, fordi vi ikke har udgivet noget i en årrække. Vi har heller aldrig set os selv som en del af en specifik scene, hvor vi kunne miste grebet, siger forsanger Troels Abrahamsen.

Han pointerer, at man både som musiker og menneske skal bruge tid på at lære sig selv at kende.

- Hvis man ikke gør det, ender man i et evigt feedback-loop, hvor man begår de samme fejl igen og igen resten af sit liv. Mit formål med livet både på et personligt og professionelt plan er at lære at forstå mig selv og verden omkring mig. Hvis det kan lade sig gøre gennem noget så fantastisk som musik, er det bare et plus, konstaterer Troels Abrahamsen.

Han fortæller, at bandets mantra er uforandret. Fokus er stadig at arbejde med musik på et overordnet plan og ikke med udgangspunkt i en specifik genre.

- Vi forsøger med al vores væsen at frigøre os fra den idiotiske side af musik, hvor man placerer sig i og målretter sin musik et segment eller en genre. Veto er ikke og har aldrig været et livsstilsprojekt. Musik er et kunstmedie, som man konstant skal udvikle, og i den proces hægter man nogen af, mens andre springer på. Sådan er vilkårene, siger Troels Abrahamsen.

Veto
Bandet Veto blev dannet i 2004, da Troels Abrahamsen, David Krogh Andersen, Mark Lee, Jens Skov Thomsen og Mads Hasager fandt sammen.Tanken var fra begyndelsen, at bandets medlemmer skulle stå for alt fra sangskrivning til de sidste mix. Året efter udgav Veto den første ep "I Will Not Listen", hvor de synthbaserede kompositioner og hitsinglen "You Are A Knife" sikrede gruppen et stort publikum.

I februar 2007 blev Veto kåret som "Årets Nye Danske Navn" ved Danish Music Awards.

I 2008 fik bandet dets kommercielle gennembrud med pladen "Crushing Digits", som udover en guldplade modtog syv nomineringer ved Danish Music Awards samt P3 Guld-prisen.

I 2011 udgav Veto pladen "Everything Is Amplified" og åbnede Roskilde Festivals Orange-scene. Siden har gruppen udgivet to ep'er. Gruppens fjerde album, "16 Colors", er netop udgivet.

www.v3t0.com
Selv om Vetos nye album hedder
Selv om Vetos nye album hedder "16 Colors" er alle gruppens billeder sort-hvide. - Vi ser bare bedst ud i sort-hvid, siger Troels Abrahamsen i midten. PR-foto: Kristoffer Juel

Organisk tilgang

Hvis man lytter til "16 Colors" og Vetos forrige fuldlængdealbum, "Everything Is Amplified" fra 2011, er der tale om vidt forskellige udtryk. Det skyldes formodentlig, at bandet har haft en mere organisk tilgang på det aktuelle udspil.

- For os handler det organiske aspekt mere om måden, sangene er kommet til verden på, end måden det lyder på eller er indspillet på. Tidligere har computere været en aktiv del af skrive- og indspilningsprocessen. Med den tilgang kan sangene komme til at virke mere konstruerede og kollageagtige, end de rent faktisk er. Det er ikke nødvendigvis en forkert fremgangsmåde, vi har bare følt, at vi havde behov for at stå sammen i et øvelokale og finpudse hvert enkelt sang, indtil vi fornemmede, at den var klar til at komme med i studiet, siger Troels Abrahamsen.

Albummet blev således indspillet på blot 10 dage, hvor der kom en sang i hus hver dag.

- Vi havde brug for, at der blev afsluttet noget hver dag. Når man arbejder med musik i computere, kan den let ende med at blive en evigt redigerbar ting. En stor del af det at lave musik er også at afslutte noget og sætte nogle afgrænsninger. Når man indspiller en ny sang hver dag, tvinges man til at træffe nogle hurtige, irreversible valg, siger Troels Abrahamsen.

Mindre cool vokal

Et af de mest markante instrumenter i Veto er Troels Abrahamsens særegne stemme. Det er nok det element, der har ændret sig mest radikalt siden forrige udspil.

- Jeg har forsøgt at skubbe mig selv i en retning, hvor jeg er mindre cool. Forstået på den måde, at jeg arbejder langt mere fokuseret på den dynamik og dramatik, der kan være i en stemme, siger Troels Abrahamsen.

Han synes, at han tidligere har haft for let ved at falde i en fælde, hvor det handler mere om at fremstå sej end at forholde sig til, hvad der vokalt gavner sangen.

- Især inden for rytmisk musik er der en tendens til en form for distance i vokalen. Man er meget hook-orienteret og struktureret, hvilket jeg havde lyst til at bryde med på "16 Colors". På en sang som "A Pit" kan man tydeligt høre, at mit vokale spektrum er mere varieret i dag, siger Troels Abrahamsen.

Om det passer, kan man blandt andet høre på Magasinet i Odense lørdag 10. marts, hvor Veto spiller en af blot seks forårskoncerter.

- For at Veto kan fungere, kræver det, at vi ikke spiller uendelige turnéer, hvor vi æder hinanden op. Vi bruger i det hele taget megen tid på at organisere os, så vi kan holde ud at være i det her cirkus og har tid til at udforske det, vi gerne vil udforske musikalsk. I den kalkule er vi endt med seks forårskoncerter, hvor vi er så privilegerede at have en efterhånden solid bunke sange at vælge mellem. Vi kan spille nogle længere og mere sammenhængende koncerter, som er ret fede, selv om vi ikke har konfettikanoner med, siger Troels Abrahamsen.

Interview med Troels Abrahamsen: - Veto er ikke et livsstilsprojekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce