Idyllen bag muren

Idyllen i de riges muromkransede zone krakelerer og hærges af selvtægt, da tre unge fattige får mulighed for at gå på tyvetogt i zonen.
Foto: Miracle Film

Idyllen bag muren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mexicansk film fortæller en universel politisk historie om rige, der forskanser sig mod fattige

De få ufatteligt rige forskanser sig mod den massive fattigdom. Bag mure, pigtråd og videoovervågning.

Sådan er det i u-landene, og den uruguayansk-fødte instruktør Rodrigo Pla og hans manuskriptforfatter Laura Santullo har egentlig blot foretaget et enkelt lille kunstgreb, en beskeden stramning af virkeligheden:

De har opfundet La Zona, zonen. En muromkranset svært bevogtet enklave af idyl, hvor de velbeslåede kan være i hermetisk lukket fred for den omgivende slum.

I filmen er det i Mexico City, men det kunne være hvor som helst.

Nå ja, det kunne da forresten også være her på disse kanter, hvor vi i Fort Europa tager stadigt mere sofistikerede metoder i brug for at undgå fattigdomsflygtninge.

Det er i denne globale kontekst, "La Zona " hæver sig fra at være "bare" en effektiv lille thriller til at være en kras samtidskommentar.

Historien er ganske enkel: Under et uvejr vælter et reklame-billboard omkuld og danner momentant en stige over muren - fra slummen til zonen.

Tre unge mænd kravler over for at tage på tyvetogt. Det udvikler sig fatalt til mord på en ældre dame. Og sætter en bølge af selvtægt i gang i det lille samfund.

To af indtrængerne bliver dræbt. En af vagterne i zonen bliver ved et uheld dræbt af en opskræmt beboer. Og den tredje indtrænger, en 15-16-årig dreng ved navn Miguel, bliver jaget vildt.

Dramaet er centreret om en familie i zonen. Faderen er en af de ledende selvtægtsmænd, og han får også lov at forklare, hvilke motiver, han har til at være så forhippet. For "La Zona" er en film, der ikke falder for det billige trick at male verden alt for sort og hvid.

Moren repræsenterer til gengæld en mere humanistisk holdning, og imellem dem står teenagesønnen Alejandro, der rent faktisk finder den eftersøgte Miguel.

En anden central karakter er politimanden Rigoberto, der forsøger at være en slags vogter af begrebet lighed for loven.

Men det er ikke nemt i La Zona, hvor retfærdighed kun serveres med forstavelsen selv.

"La Zona" er en bitter samtidskommentar, hvor der kun er få glimt af håb. Et eksempel er de antydninger af venskab, der udvikler sig mellem de to drenge, Alejandro og Miguel.

Som thriller er den velfungerende og med effektfuldt kameraarbejde, men det er dens bitre blik på verden, der gør "La Zona" til en helt speciel biografoplevelse.

"La Zona": Mexicansk, 96 minutter, tilladt over 15 år

Idyllen bag muren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce