I odense gider folk se film

"Et hul i himlen - når mor og far er i fængsel" er en af de danske dokumentarfilm, der vises på Odense Filmfestival. foto fra filmen

I odense gider folk se film

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense Filmfestival startede som Danmarks eneste. Selvom den har fået konkurrenter, klarer den sig godt som publikums festival

Fra tirsdag kryber en stor del af Odense ned i de røde stole i biografsalens mørke for at se kort- og dokumentarfilm.

Da starter Odense Filmfestival nemlig for 23. gang. Med sine 33 år er festivalen Danmarks ældste, og selvom den siden har fået mange konkurrenter, er det foreløbig ikke lykkedes nogen at vælte den af pinden. For mellem Danmarks otte andre festivaler har Odense Filmfestival sin egen niche, mener festivalens kunstneriske leder, Cecilia Lidin.

- Vi har bevaret positionen som Danmarks kort- og dokumentarfilm-festival samtidig med, at vi har det største internationale kortfilms- og dokumentarprogram. Og så er vi den eneste festival, der afholder danmarksmesterskab i korte dokumentarer, siger hun.

Publikums festival

Formand for danske filminstruktører, Jens Loftager, er enig i, at Odense er stedet, man mødes for at se kort- og dokumentarfilm.

- Det er et udstillingsvindue for film, der er vigtige at udstille. Og nogle af de vigtigste ting i dansk film sker inden for kort og dokumentarfilm, mener han.

På trods af det når den type film sjældent fjernsyn og biografer, fordi man er bange for, der ikke er publikum til dem, fortæller Jens Loftager.

Men det er der i Odense.

- I Odense spiller man altid for fulde huse. Det er fantastisk, og det modbeviser snakken om, at folk ikke gider se film, siger han og afviser, at det kun skyldes, at det er gratis.

Netop publikums opbakning er festivalens eksistensgrundlag, mener forfatter og filminstruktør Lars Movin,

- Styrken ved festivalen er, at den er orienteret mod det lokale publikum, imens flere af de andre filmfestivaler henvender sig til branchen. Der er normalt mange mennesker til visningerne i Odense, og det er ikke kun instruktørernes kolleger og venner, fortæller Lars Movin.

Han mener, at det spiller en stor rolle, at der er gratis adgang til festivalen.

- Det er med til at gøre det til en lokal begivenhed, til en publikumsfestival, siger han.
Filmfestivaler
Odense Filmfestival Kort- og dokumentarfilmfestival, derhar eksisteret siden 1973.

CPH:DOX Nordens største dokumentarfilmfestival grundlagt i 2003.

Århus Filmfestival Kort- og dokumentarfilmfestival, der startede i 1997.

Cosmic Zoom festival for dansk og international undergrund, der har eksisteret siden 1999.

CPH:PIX: Holdene bag NatFilm Festivalen og Copenhagen International Film Festival står bag denne spillefilmsfestival, der starter i 2009.

BUSTER filmfestival for børn og unge, der blev stiftet i 2000.

Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival viser film om bøsser og lesbiske. Startede i 1985.

Copenhagen Jewish Film Festival jødisk filmfestival, der startede i 2001.

Salaam DKflerkulturel filmfestival, der startede i 2004.
Fakta
Odense Filmfestival byder i år på i alt 231 film. Da kvaliteten af filmene har været særligt høj, er der i år flere konkurrenceprogrammer end normalt.

Kendte kortfilminstruktører som Jon Bang Carlsen og Dorte Høeg Brask er blandt andre at finde på programmet med filmene "Purity beats everything" og "Et hul i himlen - når mor og far er i fængsel".

På premiereplakaten er blandt andet "Paradis", et essay om Danmark og "Den første kærlighed", der går tæt på den første forelskelse.

Mere kendte film, som dokumentaren "Forførerens Fald", der i løbet af året har nået tv, er også på festivalens program.

Se programmet på www.filmfestival.dk

Vigtigt at forny sig

Selvom festivalen klarer sig godt, og odenseanerne bakker den godt op, er kunstnerisk leder Cecilia Lidin godt klar over, at hun ikke skal hvile på laurbærrene.

- Næsten hvert år finder vi noget nyt, vi kan bygge på.

Sidste år blev animationsfilm en del af festivalens program, og i år er der arrangeret "talentcamp", hvor unge talenter bliver undervist af garvede instruktører. Samtidig har festivalen hvert år nye sideprogrammer. Det er vigtigt at forny sig, mener Cecilia Lidin:

- Det er vi nødt til at prøve på for at fastholde publikum, konstaterer hun.

Odense Film Festival fra tirsdag. Steder: Café Biografen, Teaterhuset, VideoBar i Rosenbækhuset.

I odense gider folk se film

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce