Holmes med meget mere af det hele

DB-SP: FILM/SHERLOCK HOLMES (Vintage-Holmes med Ritchie-twist) Billedtekst: Det velkendte ...
Foto: ALEX BAILEY

Holmes med meget mere af det hele

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Guy Ritchies "Sherlock Holmes" er teknisk formidabel, klog og visuelt vidunderlig, men for lang og for voldelig

Selvfølgelig spiller Holmes violin, han stryger den bare aldrig med buen, men "knipser" blot strengene med fingrene. En helhedstypisk detalje ved Guy Ritchies version af en Sherlock Holmes-film: Alt det, der skal med, er med, blot med et twist.

Det starter som en "open-and-shut-case": Den grusomme okkultist og massemorder lord Blackwood standses af Sherlock Holmes i det sekund, han skal til at støde sin daggert i hjertet på endnu en jomfru i trance. Blackwood dømmes, hænges og så skulle alt vel være godt? Nej, for han ligger ikke i sin grav, og snart er det meste af London i angst og panik over den genopstandne, hvis grusomheder fortsætter, og hvis endelige mål er at ændre selve verdensordenen.

Om end ikke "a piece of cake", så dog en klassisk sag for det klassiske opdagerpar Holmes og dr. Watson. som det blev udtænkt og beskrevet af sir Arthur Conan Doyle: Hadende/elskende hinanden, konstant tirrende, udforskende og udfordrende hinanden. Sådan opfører de sig også her i Guy Ritchies instruktion, bare med meget mere af det hele: Holmes er ved at forfalde fysisk i lediggang, druk, narkomani, selvdestruktion, rod, skidt og møg. Men hans instinkter er superskarpe og pålidelige, og han vedligeholder sin krop nødtørftigt ved hemmelige martial arts-boksekampe i betændte undergrundsmiljøer. Dr. Watson er uhelbredelig ludoman, ude af stand til at administrere egen økonomi, splittet mellem en dyb forelskelse i smukke, stærke Mary og sit ubrydelige venskab og samarbejde udi kriminalitetsbekæmpelse med Holmes: To dele af et hele, to sære personager, der fuldstændiggør hinanden og derfor ikke kan undvære hinanden.
Robert Downing Jr. som en anderledes Sherlock Holmes, der dyrker martial art-boksning i betændte miljøer.
Robert Downing Jr. som en anderledes Sherlock Holmes, der dyrker martial art-boksning i betændte miljøer.
Foto: Sandrew Metronome

For lang

Denne Sherlock Holmes-historie, som altså ikke er baseret på en af Conan Doyles fire romaner og 56 noveller, forløber i et 1800-tals-London, som er fuldstændigt fantastisk rekonstrueret, og hvor alt - fra de slidte brosten til det monumentale skelet af Tower Bridge under opførelse og fra de tidstypiske kostumer til overklassens overdådige pragthjem - går sammen om at skabe den helt rette stil, stemning og nærmest stofligt intense fornemmelse. Vil man ikke se filmen for andet, kan man blot nyde dens visuelle vidunderligheder.
DB-SP: FILM/SHERLOCK HOLMES 
 (Vintage-Holmes med Ritchie-twist) 
 Billedtekst: Selv bag ...
DB-SP: FILM/SHERLOCK HOLMES (Vintage-Holmes med Ritchie-twist) Billedtekst: Selv bag ...
Foto: Sandrew Metronome

Rå, frisk foryngelse

Der vil da sikkert være hardcore Holmes-fans, som vil få denne anderledes uglamourøse fortolkning af helteparret galt i halsen, men det er modigt at lade den tidligere narkoman og alkoholiker Robert Downing Jr. spille fordrukken narkoman-helt, og det er klogt og rigtigt at lade et nutidsidol som Jude Law forsvare den flegmatisk eftertænksomme eksofficer dr. Watson. En rå, frisk foryngelse på alle leder.

Uanset om man synes om denne opdaterede fortolkning af Conan Doyles klassiske makkerpar i 221B Baker Street eller ej, så er det to stærke, gennemførte præstationer, der oprulles, suppleret af to velvalgte kontrast-kvinder: Rødblonde, hvidblege, køligt-diskrete Kelly Reilly som Watsons forlovede, Mary, og sensuelle, mørkkrøllede Rachel McAdams som den hæmningsløse forbryder-kvinde Irene Adler, Holmes elsker så stormende. Og trods den streetsmarte modernisering er replikkerne indholdsrige og fyldt med begavet, ofte sort, humor, med supercool kynisme, sproglig omhu og originalitet.

Desværre er et par af Ritchies andre "specialiteter" også kommet med: Nemlig de for mange, for udpenslet nydende og for lange voldssekvenser, for mange gentagelser i det hele taget og derved en samlet spilletid, der ender med at trætte og kede, bogstaveligt "i længden".

Men selvfølgelig: Der er altid en fascinerende detalje, et lille visuelt vidunder eller en stærk bid samspil at vederkvæge sig ved.

"Sherlock Holmes", amerimansk. 128 minutter, tilladt over 11 år.

Premiere fredag i Biocity og Cinemaxx Rosengaard, Odense, Nyborg Kino 1+2, Panorama, Middelfart, Scala, Svendborg

Holmes med meget mere af det hele

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce