Hjælp - er jeg forfatter?

Forfatterne Sofie Kirk Henriksen (til venstre) og Vibeke Marx mødtes for første gang på en bænk på Banegårdspladsen i Odense. Den ældre forfatter har tilbudt den yngre at være hendes coach i kunsten at skrive romaner.
Foto: Brian Karmark

Hjælp - er jeg forfatter?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forfatteraspirant Sofie Kirk Henriksen vandt erfaren fynsk forfatterhjælp - fordi hun sendte sit manus ind

"Mor? Mor? Du må ikke forlade mig! Du må ikke rejse væk! jeg har brug for dig, far har brug for dig! Mor?! MOAR!".

Sådan starter 16-årige Sofie Kirk Henriksens første kapitel, første bog - der forhåbentlig udkommer ... engang.

Lige nu står historien i stampe, fordi Sofie går til eksamen på Faaborgegnens Efterskole. Men det gør ikke så meget, for den unge forfatter, der har skrevet hele sit liv og ikke kan lade være, gjorde noget rigtigt her i foråret. Og det bliver hun nu belønnet for.

Belønningen hedder Vibeke Marx. Erfaren forfatter fra Brenderup med mange bøger bag sig.

- Her, den skal du have. Det er min seneste bog "Bjerget brænder", siger Vibeke Marx, da hun og Sofie Kirke Henriksen mødes for første gang nogensinde.

Det sker på Banegårdspladsen i Odense.

Det var også her - inde i Stiftstidendes MedieLab - at de fynske forfattere på Bogens Dag 23. april sammen med avisen og Odense Centralbibliotek lavede en aften omkring ungdomsbogen.

Her opfordrede forfatterne unge nye talenter til at sende deres manuskripter ind til sparring hos bl.a. forfatterne Silja Bødker, Esther Rutzou, Torben Poulsen - og altså Vibeke Marx.

- Vi synes, det er vigtigt, at de unge kommer ud af busken med deres manuskripter. Men vi modtog kun fire. Alle var gode, men Sofies var bedst. Ja, det rørte ved noget i mig, siger Vibeke Marx.

Da Sofie efterfølgende fik at vide, at hun med sit manuskript havde vundet retten til en coach og selv kunne vælge forfatter, valgte hun Vibeke Marx.

Derfor er mødet, som Stiftstidende satte i stand mellem de to forfattere også lidt spændende.

Knald eller fald

Det kan blive knald. Eller fald. For ingen af de to piger/kvinder har nogen garanti for, at de også kan tale sammen om noget så følsomt som deres egne skriveprodukter.

- På vej herind havde jeg da også lige fundet på en undskyldning, hvis jeg nu mødte en ung og alt for sikker på sig selv skribent, der bare kunne det hele selv. Men en sådan undskyldning behøver jeg ikke overfor Sofie. Jeg kan mærke, at hun er tænksom, siger Vibeke Marx efter at vi har siddet på bænken i blæsten og talt sammen nogle minutter.

Sofie smiler lidt undseeligt. Også da hun bliver spurgt, om hun vil være forfatter fra nu af og resten af livet.

- Jeg vil gerne være journalist. For hvis man skal skrive romaner om verden, er det nok en god ide at lære den at kende og ikke bare sidde på sit værelse og skrive om den, siger Sofie.

Vibeke Marx lytter opmærksomt og fortæller, at hun selv først turde komme frem med sine manuskripter, da hun var over 30 og færdig som pædagog. Og at hun derefter var glad for, at hun i 10 år arbejdede som leder af en børnehave i Brenderup.

- Det er ensomt at være forfatter. Ensomt og usikkert. Derfor er jeg selv glad for, at jeg nåede at få et almindeligt liv, inden jeg som nogle og fyrreårig sprang ud som heltidsforfatter, siger Vibeke Marx.

Hun vil for fremtiden være Sofies sparring. En, som læser og kommenterer og giver gode råd i det omfang, Sofie selv vil have det.

- Det, man skriver om, er også at åbne op for sig selv. Derfor er man som forfatter sårbar, siger Vibeke Marx og ser oprigtigt ud til at glæde sig over at skulle hjælpe Sofie Kirk Henriksen.

Hendes roman om pigen, hvis mor lige er død og hvis far sidder i stuen og drikker, er slet ikke kalkeret over hendes egen virkelighed.

- Da jeg var barn skrev jeg om hunde og katte. Nu er det fængende at skrive noget, der er usandsynligt og langt ude. Min historie ender ikke godt, siger Sofie Kirk Henriksen og ser ud, som om hun har hele handlingen inde i hovedet.

Nu skal eksamen lige overståes. Så skal Nyborg Gymnasium indtages efter sommerferien - og så ...?

Uanset svaret, så er forfatterenfremtiden i hvert fald hjulpet på vej et lille stykke - med en forfattercoach ved navn Vibeke Marx.

Hjælp - er jeg forfatter?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce