Boganmeldelse

Ny Anden Verdenskrig-bog er elementært spændende, men bringer også ny viden frem.

Bøger: I den uendelige strøm af bøger om Anden Verdenskrig befinder denne sig i den absolutte top. Den er elementært spændende, den bringer ny viden om centrale aktører - og den slipper helskindet fra en fortælleform, der ikke altid er heldig, nemlig sammenblanding af to grundhistorier.

Bogens ene spor er jagten på en forsvundet dagbog, skrevet af topnazisten Alfred Rosenberg, der var bevægelsens chefideolog og fast medlem af Hitlers hof. Det andet spor er dagbogens indhold, der giver indblik i overvejelser, vurderinger og ikke mindst tankegang i den nazistiske inderkreds.

Dagbogen forsvandt efter krigen, hvor Rosenberg var blandt de tiltalte ved Nürnbergprocessen. Den blev først fundet en menneskealder senere, efter en lang eftersøgning, anført af Robert K. Wittmann, chefefterforsker i FBI og ekspert i forbrydelser i kunst- og kulturverdenen. Hovedrollerne i den historie har en af hovedanklagerne ved Nürnbergprocessen, Robert Kempner, tysk jøde, der slap ud af Nazi-Tyskland i tide og skabte sig en karriere i USA, samt en amerikansk holocaustforsker, Herbert Richardson.

Selve dagbogen serveres i udvalgte bidder, sat ind i en sammenhæng og perspektiveret af forfatterne, uden tvivl med den prisvindende journalist David Kinney som pennefører. Denne form svækker måske dokumentationen, men omvendt styrker den afgjort fortællingen.

Læseren bider mærke i det absolutte fravær af menneskelige hensyn til både jøder og de civile sovjetrussere, der var under nazistisk herredømme i første del af krigen. Der var ingen grænser for kynismen. Vel så man forskelligt på, hvor hårdt disse "undermennesker" skulle behandles, og her hørte Rosenberg til de bløde. Men kun fordi han mente, det tjente tyske interesser bedst, at de folk, der skulle trælle for nazisterne, var nogenlunde medgørlige. I de debatter trak Rosenberg altid det korteste strå.

Alfred Rosenberg blev henrettet for krigsforbrydelser i oktober 1946.

David Kinney og Robert Wittman: "Djævlens dagbog", 528 sider, 300 kroner, Politikens Forlag.

 

 

  • Af: