Historisk: Nyt fynsk samarbejde får premiere med nyskrevet musical

Instruktøren Peter Langdal og skuespillerne Xenia Lach-Nielsen og Lars Simonsen på trappen foran Holckenhavn Slot, som Leonora Christina har ejet. Foto: Vibeke Volder

Historisk: Nyt fynsk samarbejde får premiere med nyskrevet musical

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense Teater, Odense Symfoniorkester og Den Fynske Opera går sammen om musicalen "Leonora Christina" med Xenia Lach-Nielsen og Troels Lyby. Peter Langdal instruerer.

Scene: Det er historisk på flere måder, når den nyskrevne, danske musical "Leonora Christina" til januar har premiere på Odeon i Odense. Dels handler den om kongedatteren Leonora Christina (1621-1698), hendes mand Corfitz Ulfeldt og de storpolitiske magtintriger, de var involveret i og stod bag. Dels er musicalen begyndelsen på et nyt samarbejde mellem Odense Teater, Odense Symfoniorkester og Den Fynske Opera, som alle parter ser frem til.

Operaen skal instrueres af stjerneinstruktøren Peter Langdal, og i hovedrollerne er Xenia Lach-Nielsen (p.t. aktuel i "Chess") og Troels Lyby, der udover film og tv også har mange års erfaring fra teaterverdenen. Lars Simonsen, der blandt andet har medvirket i TV 2-serien "Broen", får en fremtrædende birolle.

- De fleste musicals er importerede, men denne er skrevet i Danmark og handler om vores egne rødder, vores egen historie. Det er så sejt, sagde Peter Langdal, da holdet onsdag var samlet til pressemøde på Holckenhavn Slot, som Leonora Christina arvede efter sin mormor, Ellen Marsvin.

Den danske historie var en af grundene til, at Peter Langdal sagde ja til opgaven, men det lokkede også, at Xenia Lach-Nielsen er med ("Hende er jeg vild med"), og at forestillingen ledsages af et fuldt symfoniorkester. Instruktøren iscenesætter oftere og oftere opera, og det handler lige som musical om elementære, menneskelige relationer, magtspil, penge, kærlighed, drifter.

- Musikteater går så at sige ind i kroppen på alle etager, siger instruktøren.

Om stykket
Musicalen "Leonora Chrstina" tager sit udgangspunkt i år 1659 og er historien om en af danmarkshistoriens største politiske intriger. og om kongedatteren, der sammen med sin mand konspirerede mod Danmark, sad fængslet i Blåtårn og måtte flygte ud af landet anklaget for forræderi. Den er baseret på Leonora Christinas selvbiografi, "Jammersminde". Leonora Christina levede 1621 til 1698.Tekst: Torben Kierkegaard.

Musik: Stephen Henriksen.

Manuskript: Andreas Garfield.

Musicalen har premiere i Odeon i Odense til januar. Billetterne er allerede sat til salg.
- Forestillingen bliver på en måde en debut for mig: Det er første gang, jeg skal arbejde på Odense Teater, siger Peter Langdal.  Foto: Vibeke Volder
- Forestillingen bliver på en måde en debut for mig: Det er første gang, jeg skal arbejde på Odense Teater, siger Peter Langdal. Foto: Vibeke Volder

Musikken

Musikken til "Leonora Christina" er skrevet af Stephen Henriksen, som tidligere har komponeret blandt andet symfoniorkester-musik, kammermusik og ballet. Musicalen bliver "det klassiske univers blandet med pop på bedst mulig måde":

- Folk skal gå nynnende ud - og de skal kunne huske sangene, siger han.

- Det kommer de også til, garanterer tekstforfatter Torben Kirkegaard. som har arbejdet tæt sammen med Stephen Henriksen, blandt andet fordi "det er vigtigt, at teksten også er lydlækker". De to er enige om, at stykket er et nærmest shakespearsk drama, og sådan har manuskriptforfatteren Andreas Garfield også drejet det, fortæller de.

- Handlingen er så fantastisk som en fiktiv historie, men det er virkelighed, siger de.

De er også begge fascinerede af, at Leonora Christina var "en total powerkvinde".

- Hun vil og tør magten, hun er virkelig intelligent og mændene overlegen.

- Måske er det teaterkoncerter, der har givet et nyt publikum lyst til at opleve musicals, siger Xenia Lach-Nielsen og Lars Simonsen om musicalgenrens popularitet. De glæder sig til
- Måske er det teaterkoncerter, der har givet et nyt publikum lyst til at opleve musicals, siger Xenia Lach-Nielsen og Lars Simonsen om musicalgenrens popularitet. De glæder sig til "Leonora Christina". Foto: Vibeke Volder

Lige i hjertet

Musikken til forestillingen er en af grundene til, at Xenia Lach-Nielsen sagde ja til at være med:

- Når man som jeg elsker udfordringer, god musik og at portrættere stærke kvinder, var det umuligt at sige nej, siger hun.

- Musikken rammer lige i hjertet, og der er samtidig gods i teksten. Stykket er både storladent, musicalagtigt og noget andet, udefinérligt.

Lars Simonsen, som spiller en gennemgående figur i stykket, har tidligere sunget med Tiptoe Bigband og glæder sig til at være med sammen med et helt symfoniorkester:

- At der samtidig er en handling med psykologi og udvikling - det er lige mig.

- Musik eliminerer distancen mellem mennesker, næsten med lysets hastighed, fortsætter han.

- Men det forpligter også: Der må ikke være billige tricks.

Xenia Lach-Nielsen er enig: - Musikken skal være lavet med omtanke. Det er den her.

Teaterdirektør Jens August Wille, kunstnerisk leder af den fynske opera, Thomas Storm, og musichef Finn Schumacker, Odense Symfoniorkester, afslører forestilligens plakat.  Foto: Vibeke Volder
Teaterdirektør Jens August Wille, kunstnerisk leder af den fynske opera, Thomas Storm, og musichef Finn Schumacker, Odense Symfoniorkester, afslører forestilligens plakat. Foto: Vibeke Volder

Samarbejdet

De tre fynske kulturinstitutioner har i mange år længtes efter et tættere samarbejde, som er blevet muligt med Odeon, hvor der i Store Sal er plads til et helt symfoniorkester i orkestergraven. Musikchef Finn Schumacher og teaterdirektør Jens August Wille glæder sig, og det samme gør Thomas Storm, kunstnerisk leder på Den Fynske Opera, som har bidraget med input til både det musikalske og dramatiske forløb i musikken. Sammen med Jens August Wille skal han finde skuespilere og sangere, og han skal hjælpe med at guide og vejlede ensemblet, som også kommer til at rumme operasangere:

- Det ER musicalmusik, understreger han.

- Men der er også brug for det klassiske islæt.

Forestillingens plakat viser Troels Lyby som Corfitz Ulfeldt og Xenia Lach-Nielsen som Leonora Christina.
Forestillingens plakat viser Troels Lyby som Corfitz Ulfeldt og Xenia Lach-Nielsen som Leonora Christina.

Historisk: Nyt fynsk samarbejde får premiere med nyskrevet musical

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce