Anmeldelse

Med få timers mellemrum leverede The Minds of 99 og Veto lørdag en utilsigtet totrinsraket, der katapulterede dansk rockmusik op på stjernehimlen over Egeskov.

Jeg havde forventet kraft, præcision og spilleglæde fra lørdagens to danske bands, men at The Minds of 99 og Veto ligefrem skulle levere to af festivalens bedste koncerter kom alligevel som en overraskelse.

Set i lyset af internationale trumfkort som Gregory Porter, Flying Lotus, Bryan Ferry og Eddie Vedder er det forståeligt nok ikke de danske rockmusikere, der står øverst på årets Heartland-plakat. Men begge bands var kommet for at spille. Og det gjorde de - med uimponerede attituder og imponerende slagkraft.

Klokken 20.45 styrer The Minds of 99 showet, og det gør de med hård hånd. Bassen giver vind i håret, og forsanger Niels Brandt kværner dåseøl med en vildskab, der straks bryder med Heartlands pænhed. Lilletrommen har den velkendte skarphed, og bandet spiller over hele linjen hamrende tight.

En fantastisk styrke ved The Minds of 99 er, at de omfavner publikum uden at lefle. Selvom det fremmødte publikum tæller hele familiestamtræet, er bandets til tider vrede, betonhårde lyd bevaret - og når "Familie" brager gennem lydmuren med sin post-punkede flabethed, er der fuld valuta for pengene.

Højdepunkterne "Hurtige hænder", "Ud af min krop" og "Det er Knud som er død" sætter publikum i ekstase, og særligt sidstnævnte synes at forløse al den energi, der har samlet sig blandt unge og gamle på festivalen. Med fællessang og hop på stedet er folkefesten komplet, og det er første gang, jeg ser den indtage Egeskov anno 2017.

Velkommen tilbage, Veto!

Senere, klokken 00.10, i kølvandet på Pearl Jam-forsanger Eddie Vedders længe ventede solokoncert, er der sat en time af til Veto. Et band, der lugter lidt af i går, fordi det siden albummet "Everything is Amplified" fra 2011 har været på vågeblus. Ja, vel nærmest egentlig forsvundet.

Gruppen har dog unægtelig en håndfuld solide hits at give af, og det ved den menneskemængde, der tager plads foran Highland Stage, udmærket godt. Derfor rynkes der øjenbryn, når hittet "You Are A Knife" falder som nummer to, men forundring bliver hurtigt til forbløffelse, fordi Vetos veloplagte lyd og lydshow leverer radiohittet til perfektion.

Men hvor skal vi så hen? Til Vetos nye lydlandskaber, viser det sig. Efter "You Are A Knife" spiller gruppen noget, der ligner fem eller seks numre fra deres kommende plade. Noget af det er tungere og mere hidsigt end det Veto, vi har hørt før. Andet er mere følsomt, nærmest drømmepoppet. Fælles for de nye sange er dog, at de vrænges langt ud over scenekanten til et publikum, der velvilligt tager imod. Jeg aner ikke, hvad det er, jeg labber i mig, men jeg tror bestemt ikke, jeg er den eneste, der elsker det.

Mængden af nye numre fastslår, at Veto er kommet for at spille med fornyet energi frem for at dvæle ved fortiden. Det viser mandsmod og giver tilmed pote grundet numrenes varierede teksturer og høje energiniveauer. Velkommen tilbage, Veto! Jeg har åbenbart savnet jer.

Der er indimellem nogle store, intense koncertoplevelser at hente på Heartland Festival, og lørdag var to af dem danske.

Heartland, lørdag:

The Minds of 99 og Veto

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Dybe lommer: Heartland Festival fortsætter trods underskud

Dybe lommer: Heartland Festival fortsætter trods underskud

Vurdering: Heartland må godt være stolt

Vurdering: Heartland må godt være stolt

Stjerneregn: Se alle vores Heartland-anmeldelser her

Stjerneregn: Se alle vores Heartland-anmeldelser her