Haveguide gange hundrede


Haveguide gange hundrede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Søren Ryge Petersen går haven på Djursland i bedene på direkte tv for 100. gang - med noget, der minder om præstationsangst

- Roser ... stauder ... klematis ... Og her skal du bare se mine flotte georginer!

Søren Ryge sjosker iført gummistøvler igennem det høje græs og udpeger triumferende havens stoltheder. Græsset er fugtigt efter et regnskyl, og en vidtfavnende planteduft rammer ustandseligt næseborene.

Ud over det, så er oplevelsen præcis den samme som hjemme fra stuen. En flok fritgående høns kagler rundt som baggrundstapet til et minimum af action i haven. Der er det gule hus og frugttræerne. Den lille sø. Begejstringen. Fortællingerne. Roen. Her er fuldstændigt, som der har været på de tv-rundvisninger, han har givet seerne.

Det var i 1992, idéen til at sende en halv times fjernsyn direkte fra haven blev født. Det var blevet for kedeligt og for ufarligt at lave optagelserne på forhånd, mente Søren Ryge, og kameramanden Finn Ramsgaard havde en ambition om at optage et helt program i et stræk.

- Det er dybt taknemmeligt at filme den del af naturen, som har med plantevækst at gøre. Planter er der jo bare i modsætning til mennesker og dyr. De flytter sig ikke, og man kan gå rundt om dem eller vente til, det er holdt op med at regne. Det var der ikke så mange udfordringer i, vel?

På Provinsafdelingen klaskede de sig på lårene af grin over den vanvittige idé.

- Det er sådan noget, man gør med en fodboldkamp. Sgu da ikke et haveprogram.

Alligevel syntes producenten Leif Hjortshøj, at de skulle prøve. Og det gjorde de så. Over en sommer lavede de seks halve timers uredigeret live-tv - uden klip og uden sikkerhedsnet. Søren fortalte, og Finn fulgte efter med kameraet på nakken.
- Jeg kan begynde at tvivle på, om jeg kan lave det godt nok, siger Søren Ryge Petersen, der til tider har svært ved at finde på nye emner til en halv times direkte fjernsyn fra haven. I morgen sendes direkte tv-udsendelser nummer 100 fra haven på Djursland.
- Jeg kan begynde at tvivle på, om jeg kan lave det godt nok, siger Søren Ryge Petersen, der til tider har svært ved at finde på nye emner til en halv times direkte fjernsyn fra haven. I morgen sendes direkte tv-udsendelser nummer 100 fra haven på Djursland.
Foto: Bjarne Bergius Hermansen

Brændenælder

Nu skuer Søren ud over den del af haven. Det er en stor have - godt en tønde land er indhegnet - men det er ikke nogen pusse-nusse-have. Den er robust, ikke for fin til at blive brugt. Ukrudtsfanatiker kan man heller ikke kalde ham. En flok brændenælder er skudt op uden for udhuset, men det er ikke noget, der haster. Ligesom i programmet, hvor tingene heller ikke haster. Havemanden mener selv, at programmets kvalitet er det nedskruede tempo og illusionen om, at seeren selv er gæst i haven.

- Før i tiden lavede man fjernsyn på den måde, at hvis man snakkede om en mariehøne, så viste man en mariehøne. Snakkede du om en kylling, så var der en kylling. Og var der noget småt, så kom der et nærbillede. Men vi gik over til, at jeg bare gik rundt i min have med dig som tilskuer. Du var så bare fordoblet med en halv eller trekvart million.

Søren Ryge mener, at det er elementet af genkendelse, der har gjort programmet om Danmarks mest kendte have så holdbart. Efter hver sæson har han sagt: "Det gik jo godt. Så må vi hellere holde op, for der sker jo ikke meget til næste år".

- Sådan gik det typisk, når sæsonen var slut, og vi havde travet haven igennem på kryds og tværs i seks eller syv programmer. Så kunne jeg ikke forestille mig at lave noget året efter, som ikke bare var det samme. Det er jo de samme jordbær, der bliver røde, og de samme kartofler, der graves op. Den samme glæde, det samme regnvejr. Men okay, så tog vi et år mere. Og så et år mere. Og et mere.

Og folk hænger fortsat trofast med i sommerføljetonen om den terroriserende muldvarp og det trodsige ukrudt:

- Det, at seerne vender tilbage til den samme have år efter år, er et havens grundlæggende vilkår. For man har jo selv den samme have år efter år.

En anden ting, der får de direkte programmer til at virke autentisk, er, at der indimellem har været smuttere. Som dengang Søren Ryge glemte sin greb og undskyldende måtte efterlade kameramand og seere hos kartoffelrækken, mens han hentede den.

- Seerne elsker, når sådan noget sker. Det er ikke engang fordi, de griner af det. Men det er jo fuldstændig indlysende: Man har glemt noget, og så går man ind og henter det, jubler haveværten.
Søren ryge
Søren Ryge Petersen, født 31. juli 1945.

Bor sammen med Cathrine og har tre børn og to børnebørn.

Har lavet haveprogrammer på DR siden 1977. Sendte for første gang direkte hjemme fra haven på Djursland i 1992, og sender 6. august direkte for 100. gang.

Cand. phil. i dansk. I en årrække redaktør på Det Danske Haveselskabs blad "Haven".

Fast skribent i Politikens Lørdagsliv.

Har ud over haveprogrammer lavet adskillige dokumentarprogrammer om mennesker. Blandt andre om brødrene Anders og Julius.
- Jeg kan begynde at tvivle på, om jeg kan lave det godt nok, siger Søren Ryge Petersen, der til tider har svært ved at finde på nye emner til en halv times direkte fjernsyn fra haven. På onsdag har han lavet 100 direkte tv-udsendelser fra haven på Djursland.
- Jeg kan begynde at tvivle på, om jeg kan lave det godt nok, siger Søren Ryge Petersen, der til tider har svært ved at finde på nye emner til en halv times direkte fjernsyn fra haven. På onsdag har han lavet 100 direkte tv-udsendelser fra haven på Djursland.
Foto: Bjarne Bergius Hermansen

Haveprogram fra sengen

Det direkte program nummer 100 skulle faktisk have været sendt allerede sidste år, men et styrt fra en trappe betød to brækkede ribben og et par uger på langs. Og det er svært at lave haveprogram fra sygesengen. Så programmet blev aflyst og bliver i stedet sendt som det eneste direkte program i år. Og det passer Søren Ryge udmærket, at det bliver det eneste program.

- Jeg har i de senere år oplevet noget meget uheldigt for enhver, der laver fjernsyn. Jeg kan begynde at tvivle på, om jeg kan lave det godt nok. Det er den værste tvivl. Det MÅ jeg ikke tvivle på, tamper han på bordpladen i staccato-takt til sætningen.

- Selv om seerne utvivlsomt stadig er glade for dem, så har jeg kunnet mærke det, der egentlig har plaget mig igennem alle årene - kald det bare præstationsangst - "Kan jeg nu fortælle noget nyt?" Hvor seerne ikke tænker: "Det sagde han sgu da også sidste gang".

- Jeg forbereder ikke sådan et program to uger i forvejen. Jeg går og nulrer i min have og laver ting og sager, og nogle gange finder jeg først ud af dagen før, hvad der kan bruges. Nogle gange er der efter 14 dage, når vejret har stået stille, ikke sket en skid i haven. Og hvad kan jeg så finde på, som jeg ikke bare gentager fra sidste år, men også fra 14 dage siden?

- Når jeg laver et program, så skal jeg, inden vi går i gang, tro på, at det bliver et godt program. Jeg skal ikke gå ud og lave et halvdårligt program. Jeg har haft mange dage, hvor jeg har gået og tænkt: "Kan jeg lave det?" Jeg ved godt, at jeg sagtens kan få 30 minutter til at gå. Men bliver der nok substans? Bliver det for meget Søren Ryge-snøvlen-smalltalk?

Derfor laver han nu flere traditionelle programmer om haven og mennesker, hvor optagelserne er lavet på forhånd, mens der er blevet længere imellem de direkte udsendelser.

- Udsendelserne handler i bund og grund om at fortælle en god historie. Og om at give sig tid til at fortælle den. I virkeligheden er det det, der driver min lyst til at lave fjernsyn: "Jeg har noget, jeg skal fortælle jer. Jeg har noget, jeg skal vise jer".

Han taler i et lavmælt, fortroligt leje, som skal han til at indvie én i en spændende hemmelighed.

- "Kom med her, så skal I se," karikerer han sig selv:

- "Der er sprunget en valmue derude på terrassen. Lad os gå hen og se ..."

Om programmet

Søren Ryges direkte program nummer 100 bliver vist på DR1 onsdag klokken 20.

Haveguide gange hundrede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce