Publikum på Kerteminde Efterskole fik over tre timers musik, meninger og magiske morsomheder

Koncert

Niels Hausgaard

For nylig stoppede et ægtepar Niels Hausgaard, inden han gik på scenen. De mente, der var for meget politik i hans shows og spurgte, om han ikke kunne skære ned på den del af forestillingen.

- Så ville det blive et meget kort show, konstaterer Niels Hausgaard veloplagt på scenen i den proppede hal på Kerteminde Efterskole.

Billetterne var udsolgt på under otte minutter, hvilket taler for sig selv. Publikum får vanen tro proppet ørene med politiske budskaber pakket ind i underspillet nordjysk humor og korte, men ubegribeligt tankevækkende sange.

Første nummer er en festsang på melodien "Jeg er havren", hvor Niels Haus gaard lægger spydigt fra land med en sang dedikeret til "spyttemanden". Han blev danmarksberygtet for at sit hadske mundvand, der blev sendt som velkomsthilsen til en gruppe flygtninge. Perfekt indledning på koncerten.

Niels Hausgaard erkender, at han ikke skriver mange kærlighedssange. Han har dog skrevet en enkelt til Udkantsdanmark. Og introducerer den således:

- Jeg vil gerne rose regeringen for at flytte en masse arbejdspladser til Udkantsdanmark. Den skal også vide, når den gør noget godt. Det er hermed gjort, smælder han og høster stort bifald.

Signe Svendsen strålede

Min seneste koncertoplevelse med Niels Hausgaard var på Magasinet i Odense, hvor han vendte en kronisk hosten til et humoristisk element. Fredag aften på Kerteminde Efterskole er det en række småfejl, der gør Hausgaard mere elskelig og menneskelig.

- Jeg spiller forkert. Jeg kunne mærke på Christian, det var galt. Det var faktisk slet ikke en melodi, jeg har lavet, siger han efter at være kørt i grøften på "Du barn".

- I skal vide, det her er fantastisk for jer at opleve. Det er ikke som Springsteen, der har øvet det hele sønder og sammen. Det har vi ikke gjort, som I tydeligt kan høre, forkynder Hausgaard.

Hans efterfølgende sang "Far" er skyld i, at jeg kommer alt for sent i gang med denne anmeldelse. Påmindelsen om at være til stede for sine børn, mens de gider mig, borer sig dybt ind i den dårlige samvittighed. Og det er ikke den eneste gang, jeg krummer tæer undervejs.

Signe Svendsen står for aftenens musikalske højdepunkt, da hun synger "Nærområder" med en intensitet og nerve, der får stolebenene til at vakle på halgulvet. Billedet af en dansk familie med et nedbrændt hus, der nægtes hjælp, fordi "de andre" har fået nye, hvide tæpper i stuen, viser Hausgaards unikke evne til at gøre komplekse problematikker håndgribelige og jordnære.

Væk fra granater og angst

Den spritnye sang "Synd for os" følger trop med arketypisk Hausgaard-sarkasme. Men også rammende og rystende sandheder, som berører mig dybt: "De vil væk fra granater og angst. Væk fra nærområdets håbløshed. Vi gør det i afmagt, vi gør det på trods. Hold kæft, hvor er det synd. For os". Tak for kaffe.

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har fået sådan et "wake up"-call. Niels Hausgaard formår at destillere tsunamien af billeder af flygtninge, mediernes perplekse dækning af kaoset og skyttegravskrigen herhjemme på Facebook.

Niels Hausgaard rører mig. Men mere end det. Han flytter min stemme. Og med garanti andres i hallen. Altså den man sætter under et valg. Når man formår det under en koncert i en usexet idrætshal, kan man noget ganske særligt.

Om koncerten

Kerteminde Efterskole, fredag 22. januar: Niels Hausgaard med Christian Alvad, Signe Svendsen og Sara Indrio

Af Simon Staun

Foto: Nils Mogensen Svalebøg

sim@fyens.dk, nmo@fyens.dk

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på kulturredaktionen på Fyens Stiftstidende/Fyns Amts Avis. Har tidligere redigeret det ugentlige magasin Kultur - set fra Fyn. Skriver også lejlighedsvis klummer i magasinet Base Bolig. Har været nyhedsredaktør for Fyens Stiftstidende og kulturredaktør for de to fynske avisers fælles kulturredaktion. Ansat på Fyens Stiftstidende siden 1985 og inden da på Fyns Amts Avis. Var i en årrække medlem af Fynske Mediers bestyrelse. Gift og har to voksne børn.