Claus Lohman bor i Næsby. En stor del af fritiden bruges på at skrive. I arbejdstiden underviser han i naturfag på Højmeskolen. Foto: Nils Svalebøg.

Han stræber altid efter øverste hylde

Han stræber altid efter øverste hylde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mens nogle ser på deres liv som en stribe af forskellige faser, deler lærer og forfatter Claus Lohman fra Odense sin tilværelse op i projekter, hvor målet altid er at overgå sig selv og helst ende på øverste hylde. Det nyeste projekt er en krimiserie, hvoraf første bind netop er udkommet.

Da Claus Lohman var en stor dreng, skete tragedien. Han var alene hjemme i Korup og sad i stuen med ryggen til familiens udendørs swimmingpool og hørte musik. Netop derfor hverken så eller hørte han plasket, da en toårig pige, som var smuttet hjemmefra, faldt i pølen.

I første omgang overlevede den lille pige.

- Men hun var i koma og døde efter et par år, fortæller han.

- Jeg gik i 2.g på det tidspunkt, og i første omgang prellede det hele af på mig, fordi jeg var meget umoden. Men senere kom det til at plage mig.

Den 47-årige lærer og forfatter fra Odense er dog en glad mand i dag. Glad, fordi han føler, at forfatterkarrieren udvikler sig positivt, glad, fordi han er forelsket, glad, fordi han har det godt med sine sønner og med sit lærerjob på Højmeskolen. Glad, fordi han føler, han har fået styr på sig selv og sine drømme.

Hans kode til det gode liv er projekter, for han ser sit liv som en stribe projekter. Når han sætter sig noget for, bliver det et projekt, hvor han styrer direkte mod målet. Lige nu er målet at få så megen succes som forfatter, at han med tiden kan dele sit arbejdsliv i to halvdele. Den ene som lærer, den anden som forfatter.

Med resultater følger ofte anerkendelse, men Claus Lohmans største drivkraft er selve projektet - og det er i disse år kontrakten med ham selv om at lykkes som forfatter, siger han.

- Men anerkendelse betyder også noget for mig, for når jeg har fundet ud af noget, har jeg altid en voldsom trang til at vise det til andre. At dele min viden, mine opdagelser. I den proces forsøger jeg hele tiden at overgå mig selv og at kravle op på øverste hylde, og det hænger sammen med min barndom.

Claus Lohman beskriver sine forældre som kærlige og omsorgsfulde og barndommen som den bedste.

- Men der var også en underliggende stemning af, at selv gode resultater aldrig var gode nok. Jeg kan for eksempel huske, at jeg som lille dreng scorede 17 mål i en fodboldkamp og spurgte min far, om han syntes, jeg havde spillet godt. Min fars svar var, hvorfor jeg ikke havde scoret 18? Det mente han ikke noget ondt med, og min far og jeg holder meget af hinanden, men jeg tror, at hans generelle uimponerethed har været med til at give mig en trang til netop at blive anerkendt.

To dykkere dør

Claus Lohmans nye krimi hedder "Under overfladen". Det er første bind af en planlagt serie med virologen Martin Henderson og den studerende journalist Emma Fitzgerald i hovedrollerne. I krimien dør to dykkere under mystiske omstændigheder i New York, og det tyder på, at de har været i kontakt med en 100 år gammel sygdom. Men hvor? Og kan Martin nå at udvinde en vaccine?

Claus Lohman underviser i naturfag, og han er samtidig historisk interesseret.

- Jeg vil gerne dele min viden med læserne på en underholdende og ikke belærende måde - sådan som jeg også bestræber mig på at gøre det i min undervisning, siger han.

- Og så vil jeg naturligvis gerne underholde og skrive mine historier, så de er spændende, og bøgerne bliver svære at lægge fra sig.

Han har lagt handlingen i udlandet, fordi han mener, at Danmark er for småt til netop hans valg af tema, drama og magtspørgsmål. Det gør også researchen sjovere. I vinter var han i Australien og i New Zealand i tre selvbetale orlovsmåneder sammen med sine sønner på ni og 14 år. "Den største oplevelse i mit liv", siger han om turen, der gav nærvær med drengene, nye oplevelser, men også stof til seriens næste bog, som han i øjeblikket er ved at lægge sidste hånd, på samtidig med at han udvikler på plottet til tre'eren.

- Jeg skriver sent om aftenen og tidligt om morgenen, og nu hvor drengene er blevet større, er der også blevet rum til at skrive lidt, når jeg er sammen med dem. Det største tidspres er på en måde min kæreste, som jeg nødigt vil forsømme. Heldigvis er hun tolerant og forstår, at når jeg skriver, er det ikke, fordi jeg ikke vil være sammen med hende, men fordi jeg har den her forfatter-sygdom, siger Claus Lohman og ler højt.

Det er samme "sygdom", som gør, at han kan glæde sig næsten barnligt til at se VM i fodbold, men på forhånd ved, at han ikke kan udholde at se en kamp til ende, fordi han vil blive for rastløs. Tankerne vil være i projekt forfatterskab.

Af og til tager tankerne også tilbage til pigen, som faldt i pølen, og til nederlag og svære udfordringer.

- Alt det med at tænke i projekter begyndte for alvor som barn, da jeg opdagede, at nogen i klassen var længere fremme i faget dansk end jeg, hvorefter jeg besluttede mig for at læse bøger. Senere, da min mor døde af kræft, brugte jeg to år på at sætte min fars have i stand. Både han og jeg havde brug for at skabe et hyggeligt samlingssted sammen. Da jeg blev skilt, satte jeg mit eget hus i stand. Er det også en måde at stikke af fra sig selv på? Ja. Men der er også noget befriende og helende ved at sætte sig et mål og nå det. Jeg er meget resultatorienteret og følger altid tingene til dørs.

Claus Lohman: "Under overfladen", 339 sider, Aronsen, er udkommet

"Under overfladen" er den bedste bog, jeg har skrevet, siger forfatter Claus Lohman. Foto: Nils Svalebøg.

Han stræber altid efter øverste hylde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Peter trak sig straks et par skridt væk, så der blev mere plads til sygeplejersken. Hans bevægelse medførte, at han kom til at træde på en af sine medbragte røde roser, der nu lå spredt ud over gulvet, og en knasende lyd blandede sig med fladskærmens vedvarende tone."
Claus Lohman
Født 1971 og opvokset i Korup sammen med sin søster. Hans mor var receptionist, hans far lærer. I fritiden sejlede familien.Bor i Næsby, far til to sønner på 9 og 14 år.

Uddannet lærer og underviser på Højmeskolen.

Udgav i 2013 "Genstart", der også er udkommet på engelsk og italiensk. I 2015 fulgte andet bind, "Genspejl", som fik fire stjerner i denne avis, og det gjorde tredje og sidste bind i trilogien, "Genkald" (2016), også. Bogseriens filmrettigheder er opkøbt af filmproducer, Marco Lorenzen (Hundeliv m.fl.)

Trilogien blev udgivet på eget forlag, som hedder Proportion. Forlaget har også udgivet bøger af andre - bl.a. en kogebog og en digtsamling.

Claus Lohman er ophavsmand til genren science reality, som kredser mellem virkelig og fiktiv videnskab.

Claus Lohman underviser også i at skrive. Har gennem sit forlag stiftet Forfatterskolen UngOdense Sydvest, som er en sammenslutning af unge fra Sanderumskolen, Tingløkkeskolen, Rasmus Rask-skolen og Højmeskolen med interesse for litteratur. Holdet har udgivet novellesamlingen "Repeat".