Julie Roberts og Clive Owen er ren lotion for tilsyneladende tørt tema om industrispionage
Kunne man lide "Intolerable Cruelty" og "Mr. & Mrs. Smith" vil man helt sikkert bryde sig om intelligente "Duplicity", hvor løgnene flyver lavt og tvivlen om såvel kollegers som kæresters motiver konstant råder.

Ingen personer er på noget tidspunkt dem, de giver udtryk for at være, hvilket er én af "Duplicitys" største forcer. En anden er instruktør Tony Gilroys evne til at gøre kontraspionage mellem sæbe- og shampooproducenter både medrivende og troværdig.

Gilroy, der også stod bag den intense "Michael Clayton", formår desuden at hive bundsolide præstationer ud af filmens altoverskyggende kølerfigurer, Julie Roberts og Clive Owen, samt cheferne for deres respektive firmaer, der portrætteres humoristisk og tankevækkende af Paul Giamatti og Tom Wilkinson.

Smager af virkelighed

Går man på toilettet under filmen, skal man ikke fumle med håndsæben længe, før man bliver hægtet eftertrykkeligt af plottet, der går ud på at stjæle opskriften på et nyt farmaceutisk vidundermiddel, der vil revolutionere branchen. Og at miste orienteringen sker sjældent i tilfælde med Julie Roberts som hovedperson. Derfor er det befriende at se hende bedrage og betage to timer i træk.

Selv om hendes scener med Clive Owen er knap så eksplosive som dem, Catherine Zeta-Jones og George Clooney præsterede i "Intolerable Cruelty" eller dem, Angelina Jolie og Brad Pitt skabte i "Mr. & Mrs. Smith", virker deres kamp for at finde en sandhed mellem alle one-linerne og de tvetydige spydigheder i den sofistikerede dialog efter hensigten.

Selv om filmen ligger tættest på komedien, skal dens tema bestemt tages seriøst. Og til trods for, at man ikke har den fjerneste anelse om, hvordan gigantfirmaer holder på deres hemmeligheder eller stjæler dem hos konkurrenterne, er man aldrig i tvivl om, at det kunne foregå præcis som på lærredet. Hvilket er både skræmmende og underholdende på samme tid.

"Duplicity", amerikansk, 125 minutter, tilladt for alle.

Premiere fredag i Biocity og Cinemaxx Rosengaard, Odense
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Husmor og filmstjerne på en gang

Husmor og filmstjerne på en gang

Roberts gik amok på paparazzi-fotograf

Julia Roberts