H.C. Andersen på rumrejse

Bogen, der er på vej ud i rummet. Signeret af H.C. Andersen selv. Foto: Odense Bys Museer

H.C. Andersen på rumrejse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den første dansker i rummet tager H.C. Andersen med, når han forlader jorden i næste uge

Knap er H.C. Andersen Festivals begyndt - og sluttet igen - før den gamle digter atter bliver højaktuel. En stjerne på jord - og snart at finde derude i rummet, hvor uendelig mange af dem bor.

Onsdag 2. september sendes danske Andreas Mogensen ud i rummet som den første dansker nogensinde. Og med sig har han en bog af H.C. Andersen - signeret af digteren selv.

Andreas Mogensen forlader sammen med to astronauter Jorden om morgenen klokken 6.35. De opsendes fra det russiske Baikonur-rumcenter i Kasakhstan og forventes at kunne koble sig til den internationale rumstation ISS i 400 kilometers højde klokken 13 samme dag.

Det er tradition, at alle, der ankommer til rumstationen, har et par genstande med, der repræsenterer deres land, og Andreas Mogensen medbringer en lille bog på dansk, som H.C. Andersen har skrevet: "Billedbog uden billeder". Bogen består af 33 historier - fortalt af månen til en knøs, der bor i et tagkammer.

- Knøsen er formentlig H.C. Andersen selv. De 33 historier er små historier, fylder cirka en side hver, og da bogen udkom, blev den vanvittigt populær i blandt andet Tyskland, fortæller over­inspektør Ejnar Askgaard fra Odense Bys Museer.

- Det er ikke som sådan eventyr - snarere 33 stemningsbilleder fra jorden.

Andersen skrev en hilsen i bogen, da han forærede den til den danske journalist og forfatter Robert Watt i 1866. Watt var som Andersen begejstret for at rejse og skrev flere bøger om alverdens lande.

- I H.C. Andersens Hus håber vi, at Andreas Mogensen og hans kolleger vil få glæde af H.C. Andersens rumeventyr. H.C. Andersen var som bekendt uhyre glad for at rejse og begejstret for teknikkens vidunderlige muligheder, siger Ejnar Askgaard.

Den internationale rumstation ISS har kredset om Jorden siden 1998 og er det største internationale samarbejdsprojekt i fredstid. 15 lande samarbejder om projektet, herunder Danmark. Andreas Mogensen skal i løbet af 10 dage i rummet udføre tekniske og videnskabelige forsøg, men der bliver også tid til at nyde udsigten. En tur rundt om Jorden tager blot halvanden time.

Når Andreas Mogensen vender hjem, skal bogen retur til museet.

- Og så kan vi udstille den som en bog, der har været helt ude i rummet, siger Ejnar Askgaard og ler.

En eventyrlig historie. Det er ganske vist.

H.C. Andersen på rumrejse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce