Guden har opgivet: Nedtællingen er begyndt

Siegfried og skovfuglen Waldvogel (Torsten Kerl og Nina Bols Lundgren) i Wagners "Siegfried". Foto: Odense Symfoniorkester

Guden har opgivet: Nedtællingen er begyndt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Guden Wotan har opgivet det hele, længes nu efter gudernes undergang og at løse verden fra Ringens forbandelse. Redskabet er powerparret Siegfried og Brünnhilde.

Klassisk: Der skal en frygtløs mand med en fri vilje til at løse problemerne. Det kan lyde som en erklæring fra et totalitært parti, men er guden Wotans opskrift på at fjerne Ringens magt fra jordens overflade.

Vi møder den frie mand i "Siegfried", der er den næstsidste opera i cyklussen "Ringen".

Ringen symboliserer den absolutte magt, men prisen for at få den er, at man skal afsværge kærligheden, som dværgen Alberich gjorde det i "Rhinguldet", hvor han stjal Ringen fra Rhindøtrene.

Siden har Ringen og skatten været vidt omkring. Begæret efter Ringen har blandt andet ført til, at kæmpen Fafner dræber broren Fasolt. Ved hjælp af den såkaldte dølgehjelm, som også hører med til skatten, forvandler Fafner sig til en frygtindgydende drage, som skjuler sig i en hule. Det er her, Ringen befinder sig i "Siegfried". Det kræver en frygtløs mand med et magisk sværd at få bugt med utysket, hvis man skal have fat på Ringen.

Han findes i skikkelse af Siegfried.

"Ringen"
På tirsdag tager Odense Symfoniorkester hul på operaverdenens jernmand, Richard Wagners 15-timer lange operacyklus, "Ringen". I pinsedagene bringer vi en introduktion til operaerne "Rhinguldet", "Valkyrien", "Siegfried" og "Ragnarok". Tekst og tegninger har tidligere været bragt i avisens magasin, Kultur - set fra Fyn.Odense Symfoniorkesters sceniske udgave af "Ringen" bliver dirigeret af Alexander Vedernikov og instrueret af Jasmin Solfaghari efter koncept af Annechien Koerselman.

Blandt de medvirkende er James Johnson, Torsten Kerl, Gerhard Siegel, Pavlo Hunka, Jennifer Wilson og Magnus Vigilius.Braun

"Ringen" bliver opført i Odeon to gange, først 22., 23., 25. og 27. maj, dernæst 29. og 30. maj samt 1. og 3. juni.

Smeden Mime

Siegfried er undfanget i blodskam og opvokset hos dværgen og smeden Mime, som fandt den gravide Sieglinde i en skov, hvortil hun var flygtet i slutningen af operaen "Valkyrien" for at skjule sig for Wotans vrede. Med sig havde hun også stumperne af det magiske sværd Nothung, der tilhørte Siegmund, og er nøglen til at få has på dragen Fafner og erobre Ringen.

Alle de sværd, Mime smeder, splintres i hænderne på Siegfried, som nu er voksen, aldeles frygtløs og decideret uempatisk. Siegfried presser Mime til at fortælle, at hans virkelige forældre er Sieglinde og Siegmund, og Mime viser ham stumperne af Nothung.

Mens Siegfried er ude i skoven, kommer Wotan i skikkelse af en vandrer til Mimes bolig og fortæller, at kun en, som ikke kender til frygt, kan smede sværdet. Det krav opfylder Siegfried. Han spørger Mime, hvad frygt er. Mime prøver at forklare det, men Siegfried forstår det ikke. Derfor vil Mime føre Siegfried hen til dragen Fafners hule, hvor han nok skal lære frygten at kende.

Først prøver Siegfried at smede sværdet, og til Mimes store glæde lykkes det.

Drageblod

I anden akt er dværgen Alberich på banen endnu. Han lurer ved hulen og håber, at der kommer en frygtløs helt, som kan dræbe dragen. Siegfried og Mime kommer, og Siegfried dræber dragen med sværdet Nothung. Inden dragen udånder, fortæller den om Ringens forbandelse og advarer mod Mimes hensigter.

Da Siegfried trækker sværdet ud af dragens hjerte, får han blod på hænderne og smager på det. I det samme forstår han skovfuglenes sang og de virkelige hensigter bag hyklerisk tale. Med den indsigt dræber Siegfried Mime, som ville bedøve ham, dræbe ham og stjæle Ringen.

Efter drabet fortæller en skovfugl Siegfried, at der ligger en dejlig kvinde og sover på en klippe omgivet af flammer, nemlig Brünnhilde. Siegfried tager straks af sted.

Ved klippen standses han af Wotan i skikkelse af den vandrer, som fortale Mime om Nothungs hemmelighed. Wotan har i mellemtiden manet vølven Erda frem og erkendt, at hans tid er forbi. Wotan er ikke længere en gud, og nu længes han efter gudernes undergang. Magten skal overgives til den fri helt, Siegfried. Det sker ved klippen, hvor Siegfried hugger Wotans spyd itu. Det spyd, hvorpå alle Wotans aftaler er ridset ind i - symbolet på Wotans magt. Fra nu af er Wotan kun et passivt væsen.

Det er ingen mand!

Siegfried trænger gennem flammehavet og får øje på den sovende, men farer forskrækket tilbage med udbruddet: "Det er ingen mand". Siegfried har aldrig set en kvinde før. Og er følelsen ved synet af en kvinde den frygt, han ellers ikke kender?

Siegfried tager sig sammen og kysser Brünnhilde. Hun vågner langsomt, priser lyset og giver sig hen til Siegfrieds stormende kærlighed i en næsten 40 minutter lang kærlighedsduet. Kærligheden mellem dem opstår af to forskellige grunde, og man aner, at fortsættelsen bliver svær, forudbestemt, som deres barske skæbne i virkeligheden er.

"Siegfried", Odense Symfoniorkester, Odeon, 25. maj og 1. juni, kl. 17-22.15.

Guden har opgivet: Nedtællingen er begyndt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce