Gud har en fod med i spillet


Gud har en fod med i spillet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SYMBOLSK: Bederslev Kirke er en åbenbaring af dristige farver og et Judas-billede med mange symboler
Udvendigt er Bederslev Kirke på Nordfyn ikke noget at råbe hurra for - udover at kirkegården er fornemt vedligeholdt.

En rød murstensskalmur omkring gamle middelaldermure får kirken til at ligne én, der er bygget i 1800-tallet.

Derfor er det så meget mere opløftende at komme indenfor i Bederslev Kirke. For her har en ny altertavle i 2000 og en nymaling i 2002 skabt et rum under de gamle hvælv, der kan tage pusten fra selv den mest moderne kirkegænger.

- Ja, da vi valgte det skrigrøde stof til alterbordet, var vores arkitekt Ebbe Lehn Petersen ved at gå bagover. Men han var straks med på både den røde til bordet og den blå til knæfaldet og bænkenes sæder. Han har også tegnet lamperne. Er de ikke flotte, siger Else Skovsby Jensen, som er menighedsrådsformand i Bederslev Sogn.

Og jo. Lysekronerne, der oplyser kor og kirkeskib i Bederslev Kirke forøger en fornemmelse af velvære ved at være i rummet. Velvære, men også en farlighed. Og en tilgivelse.

I det her kirkerum er der noget på færde. Og dette "noget" udgår fra Arne Haugen Sørensens alterbillede "Judaskysset", hvor Judas med skyldbevidst og bagudkastet øje kysser Jesus, idet han forråder ham og prisgiver ham til korset.

- Vi havde egentlig bedt billedkunstneren Svend Wiig Hansen male os et alterbillede, men da han døde, måtte vi finde en anden kunstner. Og valget faldt på Arne Haugen Sørensen.

- Dels på grund af hans farvesætninger, dels fordi vi var enige om, at alterbilledet skulle have et kirkeligt eller bibelsk indhold, siger sognepræst Poul B. Nielsen og Else Skovsby Jensen.

- Det der med, at man selv kan summe en mening ind i et abstrakt billede, er ikke meningen med et alterbillede i en kristen kirke, tilføjer Poul B. Nielsen.

Menighedsrådet drog på en udstilling i København og kom hjem med to Haugen Sørensen-billeder.

Og "Judaskysset" passede perfekt ind i rammen på den eksisterende altertavle. Som efterfølgende blev malet ultramarinblå som senere stoffet på kirkebænkene.

Centrum er synligt

- Her i Bederslev Kirke er der ingen tvivl om, hvad der er centrum, siger sognepræsten, der mageligt kan bruge timer på at udlægge de mange symboler i Arne Haugen Sørensens maleri.

- Se dér. Se Judas hår. Kan du se, det forestiller Djævelen. Og forneden til højre. Dér kan du se en fod. Det er Guds, lyder det fra Poul B. Nielsen, der kalder kirken inden restaureringen for "en mat affære".

- I dag er det så moderne at holde stillegudstjenester og gå på pilgrimsvandring i naturen. Man kalder det kristendom, men det, man søger, er i virkeligheden kun sig selv. Her i Bederslev Kirke kan man møde det, det hele drejer sig om: Kristus som tilgiver den Judas, der med al sin syndighed omfatter os alle sammen, siger Poul B. Nielsen, mens det lyner af rødt og tordner af blåt inde i Bederslev Kirke.

Præsten kan ses i sort på baggrund af alt det røde og blå hver søndag kl. 10, skulle jeg hilse og sige fra Poul B. Nielsen ...

Gud har en fod med i spillet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce