Grundtvig er altid hos mig

Ida Auken på arbejde i Folketinget.
Foto: polfoto

Grundtvig er altid hos mig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ida Aukens yndlingsværk er en salme - men egentlig hele Grundtvigs værk

Ida Auken skal lige have lidt tid til at tænke sig om. Og 10 minutter senere vender SF's miljøordfører så tilbage og fortæller, at hun har valgt samtlige værker af N.F.S. Grundtvig.

- Jeg kunne nævne mange malerier, som næsten har slået mig omkuld. Men de har ikke på samme måde trukket så store og vigtige linjer i mit liv, som Grundtvigs salmer har gjort, siger Ida Auken.

- Grundtvig formår at sætte ord på alle de basale ting i menneskelivet som glæde, sorg, frygt, vrede, kedsomhed og eufori. Derfor dukker hans ord op i alle mulige situationer. Og det er det, som gør hans salmer så stærke - at de forbinder sig til hverdagen.

I al sin glans

"Hil dig frelser og forsoner" er den første salme, som den 30-årige politiker og teolog kommer i tanke om, da hun bliver bedt om at indsnævre sit valg. Men det bliver "I al sin glans nu stråler solen" fra 1843, der ender med at få titlen som hendes foretrukne.

- Den beskriver foråret og pinsen på en måde, som jeg ikke selv ville kunne gøre det. At vi alle bliver ramt af et mirakel midt i hverdagen, når årstiden forandrer sig og alting bliver nyt. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg hørte den første gang, men den har altid været knyttet til foråret, og jeg er vist et forårsmenneske, siger Ida Auken, der er datter af SF-politikeren Margrete Auken og Erik A. Nielsen, som er professor på Københavns Universitet.

Ved nærmere eftertanke kommer hun frem til, at det ikke var derhjemme, men som meget ung kirkegænger, at hun hørte den smukke salme første gang.

- Min mor er jo præst, så vi var altid i kirke til pinse. Det var et de få tidspunkter, hvor det lykkedes hende at slæbe mig med, fortæller den unge politiker, som endte med at træde i sin mors fodspor på flere måder.

Ida Auken blev færdiguddannet teolog i 2006 og nåede blandt andet at være i praktik som fængselspræst i Herstedvester Fængsel og hospitalspræst på Rigshospitalet, inden hun i 2007 blev valgt ind i folketinget.
Fakta
"I al sin glans nu stråler solen" er skrevet af Nikolaj Frederik Severin Grundtvig i 1843. Melodien til salmen er komponeret af Henrik Rung i 1859. Salmen er nummer 290 i Den Danske Salmebog. Grundtvig har skrevet, oversat eller gendigtet 253 salmer ud af bogens 791 salmer. I alt nåede han at skrive omkring 1500 salmer

N.F.S. Grundtvig (1783-1872): Digter, præst, teolog, nordisk filolog, oldtidsforsker, historiker, politiker og pædagogisk forfatter, der i den grad har sat sit aftryk på dansk kultur

Kendt som fader til højskolebevægelsen, der skulle give folkelig dannelse - i modsætning til den akademiske dannelse.
Mig og kulturen
De fleste er blevet rørt eller ramt af en film, et stykke musik, et maleri, en bog eller et andet kulturelt værk.

NU har spurgt en række mennesker, hvilket værk der har betydet mest for dem.

Den stærke salme

Og det er da også på det store hospital i København, at hun senest har haft en stor oplevelse med Grundtvig og "I al sin glans nu stråler solen".

- For nogle uger siden var jeg inviteret til sangaften på Rigshospitalet, hvor jeg skulle fortælle om fem af mine yndlingssalmer. Og der gik det op for mig, hvor stærk den salme er. For foråret trænger jo også ind igennem Rigshospitalets vinduer, og i den sammenhæng tror jeg, at salmen kom til at betyde noget for de mennesker, der var blevet indlagt i pinsen.

Grundtvig er altid hos mig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce