Gøngehøvdingens krig: Historisk bog beskriver Fyn under svensk åg


Gøngehøvdingens krig: Historisk bog beskriver Fyn under svensk åg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svenskerne hærgede og plyndrede på Fyn i de to krige 1657-60. Men det var også på Fyn, at den svenske hær blev knækket.

Natten til 11. februar 1659 var Danmark på nippet til at blive udslettet som selvstændig stat. En svensk hær, ledet af kong Karl Gustav, havde besat næsten hele Danmark, og den svenske hær stormede denne nat det belejrede København. Karl Gustavs erklærede mål var at erobre hele landet og gøre Danmark til et svensk lydland. Efter en heroisk forsvarskamp af de danske styrker, assisteret af hollandske allierede og civile københavnere, blev angrebet dog slået tilbage, og den værste trussel var fjernet, selvom krigen fortsatte mange måneder endnu.

Stormen på København og de militært ubetydelige nålestiksangreb, som "gøngehøvdingen" Svend Poulsen og hans gønger generede svenskerne med i det sydvestlige Sjælland, er blevet de to store historiske nedslagspunkter i Svenskekrigene 1657-1660, hvor Danmarks eksistens stod på spil.

Hans Schack

Gøngehøvdingens bedrifter huskes alene på grund af Carit Etlars roman. Derimod kan et større slag ved Hjulby uden for Nyborg 14. november 1659 fortjene større historisk opmærksomhed. Slaget fik nemlig afgørende betydning for krigens afslutning. Ved Hjulby blev en svensk hær regulært slået af en dansk-hollandsk styrke ledet af lensgreve Hans Schack. Det svenske nederlag satte skub i fredsforhandlingerne, fordi flere års krig havde tæret kraftigt på den ellers så mægtige svenske hær med lejesoldater fra nær og fjern.

Slaget ved Nyborg

Slaget ved Nyborg får sin fyldige omtale i Lars Christensens glimrende bog om krigen mod svenskerne 1657-1660. For læsere med særlig interesse i fynsk historie er der i det hele taget meget at hente. Fyn med omliggende øer var nok den landsdel, der led mest under den langvarige svenske besættelse. De svenske soldater hærgede, plyndrede, voldtog og dræbte civilbefolkningen i et omfang, der matcher nazisternes fremfærd på Østfronten i 1941-43. Ringe forsvarsvilje hos både den fynske adel og de fynske bønder betød, at Karl Gustavs soldater efter plyndringer i Jylland relativt nemt kunne erobre Fyn og siden udnytte en barsk isvinter til at marchere videre til Lolland og Sjælland, et felttog, der først stoppede uden for København.

Det har altid været dyrt at føre krig, og på den tid var plyndringer en stor del af lejetroppernes løn. Det var erobrernes ret at røve og stjæle. Og fynboer og langelændere blev rippet for stort set alt - penge, mad, sølvtøj, overtøj, køer og heste. Til sidst var der så lidt tilbage, at Fyn af besættelsesmagten blev kaldt et "sultehul". Lars Christensen har gravet mange eksempler på overgreb frem, det ene mere gruopvækkende end det andet.

Roskilde-freden

Det er en kvalitet ved bogen, at befolkningens lidelser og trængsler får fylde på linje med de militære slag og de politiske forhandlinger. Politisk hæfter man sig ved, at den danske konge, Frederik 3., er blandt de ikke så få danske regenter, der i naiv overvurdering af rigets tilstand og formåen traf beslutninger, som fik fatale følger. Frederik 3. erklærede Sverige krig på et tidspunkt, hvor hæren var i dårlig forfatning. Prisen blev, at Karl Gustavs hær nærmest løb Danmark overende, og Frederik 3. måtte acceptere en hård fredsaftale (Roskilde-freden), der betød tab af Skåne, Halland og Blekinge. Få måneder efter Roskilde-freden genoptog Karl Gustav krigen med det mål at nappe hele Danmark, men blev altså stoppet uden for København.

Selvom Danmark efterfølgende kom mere ovenpå og stod ret gunstigt ved de næste fredsforhandlinger, kom Skåne, Halland og Blekinge ikke tilbage. Europæiske stormagter sad med ved forhandlingsbordet, og det passede dem bedst, at Sverige og Danmark havde hver sin side af Øresund. En fin, velfortalt beretning, der opruller hele krigen, inklusive optakt og efterspil.

Historisk: Lars Christensen: "Svenskekrigene 1657-60. Danmark på kanten af udslettelse"624 sider, Kristeligt Dagblads Forlag

Gøngehøvdingens krig: Historisk bog beskriver Fyn under svensk åg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce