Godsejere skal tænke kreativt


Godsejere skal tænke kreativt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Realdania vil med 100 millioner kroner genskabe de danske herregårde som kulturelle dynamoer

Ejerne af godser og herregårde får en kontant belønning af fonden Realdania, hvis de tænker kreativt og fylder nyt indhold i de gamle bygninger.

Herregårde og godser skal med hjælp fra fondens pengekasse tilbage i deres gamle rolle som dynamo for udvikling og kultur på landet, og derfor har Realdania over de næste fem år øremærket 100 millioner kroner til udvikling af privat-ejede ejendomme.

- I sin tid trak herregårdene teknologi, kunst og kultur til Danmark.

- Mange af bygninger er i dag tømt for funktioner, men vi skal have nyt indhold i dem, forklarer projektleder Peter Tom-Petersen fra Bygningskultur Danmark, som lægger sekretariat til kampagnen.

Lidt interesse på Fyn

Realdanias bestyrelse skød kampagnen i gang i december, og den er døbt Fremtidens Herregård.

Men foreløbig har den ikke haft den store interesse på Fyn.

Øen huser ellers en forholdsvis stor del af de 680 danske godser og herregårde, men blot en halv snes interesserede var i begyndelsen af juni til informationsmøde hos Patriotisk Selskab, som rådgiver de større landbrugsejendomme herhjemme.

- Ordningen lægger op til den enkeltes behov, men man skal helst have en god idé, inden man søger tilskud - og på den måde er det et fremragende initiativ, siger miljøkonsulent Henrik Kruse Rasmussen fra Patriotisk Selskab.

Ansøgningsfristen for første runde er 1. september, og dermed skal godsejerne ifølge Henrik Kruse Rasmussen omtrent have et projekt i skuffen for at nå at trække penge hjem.

Realdania har dog afsat 45 millioner til projekter i år, mens et tilsvarende beløb er gemt til 2010.

- Fristen er kort, men omvendt er det vigtigt at komme i gang, og jeg har talt med mange interesserede landet over, siger Peter Tom-Petersen.

Forbilledet Bramstrup Pengene falder til både udvikling af ideer og projekter foruden den fysiske realisering.

Projekter kan være samarbejder som om De Fem Gaarde der eksempelvis tæller Schackenborg Slot og Wedellsborg Gods eller kultur i driftsbygninger som på Bramstrup Gods syd for Odense.

Realdanias styregruppe vælger mellem fem og ti projekter, som får støtte til ny landbrugsproduktion, kultur eller oplevelsesprodukter.

De skal være bæredygtige økonomisk og være med til at bevare det samlede herregårdsmiljø, og de fynske herregårde burde ifølge Peter Tom-Petersen trække en forholdsvis stor del af beløbet.

- Potentialet er til stede, for Fyn har mange fine herregårde - men i sidste ende kommer det an på de ansøgninger, vi får ind, siger Peter Tom-Petersen.

Godsejere skal tænke kreativt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce